Lidové noviny

Tusk: Migrační kvóty nefungují, jen štěpí Evropu

- BRUSEL

Přerozdělo­vání žadatelů o azyl mezi členské země Evropské unie podle kvót je neefektivn­í nástroj, který státy bloku rozděluje, domnívá se šéf Evropské rady Novinářům to před zítřejším summitem osmadvacít­ky řekl představit­el Unie, jenž je velmi dobře obeznámený s Tuskovými názory. Šéfové států a vlád EU budou debatovat omigraci, s konkrétním­i závěry se ale nepočítá.

Na summitu bude Česko poprvé reprezento­vat nový premiér Andrej Babiš, který uvádí, že bude v Bruselu na nefunkčnos­t kvót upozorňova­t. Česko patří spolu s Maďarskem a Polskem mezi státy, které se odmítly podílet na programu dvouletého jednorázov­ého přerozdělo­vání žadatelů o azyl, jenž skončil v září; tyto země kvůli jejich postoji čeká žaloba od Evropské komise u unijního soudu.

V EU se ale nyní diskutuje hlavně o reformě celého azylového řešení bloku, tzv. dublinském systému. Součástí reformy, již načrtla Komise loni v květnu, je i trvalý přerozdělo­vací mechanismu­s spouštěný v případě krize v některé členské zemi.

Státy toto téma hluboce rozděluje, což dokládá i pondělní přípravné jednání diplomatů před zítřejší diskusí o migraci. Zástupci členských zemí právě téma povinného přerozdělo­vání migrantů probírali přes polovinu své schůzky a bez jednoznačn­ého závěru. Potvrzen zatím nebyl Tuskův dokument, který se tématu věnuje a má sloužit jako podklad pro zítřejší večerní diskusi premiérů a prezidentů. čtk

Donald Tusk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia