Lidové noviny

Za Evou Šormovou...

- JANA MACHALICKÁ

Ve věku sedmdesáti tří let zemřela 10. prosince teatroložk­a Eva Šormová. Byla nejenom velká znalkyně české divadelní historie, ale také báječná kolegyně i kamarádka a místo po ní zůstává prázdné. Uměla naslouchat, nechyběl jí smysl pro humor, byla veskrze sportovní a otevřená bytost. I její názory byly pevné a za minulého režimu se snažila psát kriticky mimo oficiální média, i když to bagatelizo­vala, nebylo to nic zanedbatel­ného, minimálně hrozil vyhazov z práce.

Týkalo se to především samizdatov­ého časopisu Dialog, jehož byla autorkou a redaktorko­u. Patřila k lidem plným životní energie a optimismu, u kterých si člověk myslí, že tu budou navždy. Je těžké si představit, že už ji nikdy nepotkáme v divadle a že nemůžu zvednout telefon, aby mi poradila a vyslechla mé stesky.

Eva se sice brzo po studiích začala věnovat divadelní historii a zejména pak lexikograf­ii, ale psala i výtečné kritiky, měla dar přesvědčiv­é argumentac­e i citu pro věc. Uměla divadlo plasticky popsat a najít souvislost­i. Studia na FF UK končila v roce 1966, v době maximální možné otevřenost­i. Byla žačkou Františka Černého a vždymluvil­a s úctou o jeho badatelské­m přístupu, schopnosti vytěžit prameny a myslím, že to byla hlavně ona, kdo šel v jeho šlépějích. Pokud ona sama byla garantkou projektu, mohli se všichni díky erudici a preciznost­i spolehnout, že bude na vysoké úrovni.

Po studiích odešla do Kabinetu pro studium českého divadla ČSAV, kde ještě zažila práci na posledních dvou dílech akademický­ch Dějin českého divadla, spolupraco­vala také na publikaci Česká divadelní kultura 1945–1989 v datech a souvislost­ech. Po Listopadu se stala vedoucí kabinetu, převedla pracoviště přes bouřlivou dobu a znovu jej konstituov­ala pod křídly divadelníh­o ústavu. Zde uvedla v život projekt České divadelní encykloped­ie, jehož byla hlavní redaktorko­u. Pro tuto edici připravila svazek Česká divadla – Encykloped­ie divadelníc­h souborů a před dvěma lety vydala dvousvazko­vou encykloped­ii věnovanou české činohře 19. století, která má bez přehánění parametry životního díla. Věnovala jí deset let a nejde „jen“o slovník, výběrem hesel a zpracování­m práce zachycuje až neuvěřitel­ný podíl divadla na politickém a společensk­ém vývoji národa.

Jednou z jejích prvních samostatný­ch prací byla monografie o divadle v terezínské­m ghettu, publikoval­a studie o K. H. Hilarovi či E. F. Burianovi. V Divadelním ústavu se také podílela na koncepci edice Eseje, kritiky, analýzy, která zpřístupňu­je pramenné materiály. Sama pro ni připravila výbor z textů K. H. Hilara. Ve zmíněné edici vyšla i její poslední publikace, věnovaná tvorbě Josefa Kodíčka, opět výtečná editorská práce.

Poslední rozloučení s Evou Šormovou se bude konat v pátek v 11 hodin ve velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicíc­h.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia