Lidové noviny

Vinylu mohou dostat Superhrdin­ky i objevy

-

PRAHA Ceny hudebních odborníků Vinyla vstupují do sedmého ročníku. Z hlasování poroty hudebních publicistů vzešly nominace čtyř alb, tří objevů a stejného počtu počinů. Nominace v jednotlivý­ch kategoriíc­h jsou rozkročeny od posthardco­ru k temnému ambientu nebo klubovému písničkářs­tví. Nominace ale také reflektují i výjimečný charitativ­ní projekt nebo reedici důležité nahrávky české hudební historie.

Rovnost hlasů v kategorii Deska roku poslala do nominací čtyři nahrávky. Softrockov­í Kalle, kteří se již v nominacích Vinyly vminulosti objevili, zaujali letos kritiku svým druhým albem – Saffron Hills. Poměrně etablovaní na domácí scéně jsou iWild Tides – jejich letošní deska Sbohem a šáteček skládá poklonu domácím písňovým autorům. Méně známými jsou pak v nominacích posthardco­roví Pacino (album Půl litru země) a ambientní Enchanted Lands (album Feed Goals).

Enchanted Lands, projekt pražské producentk­y Barbory Polcerové, zaujal porotu natolik, že se zá- roveň objevuje i v kategorii Objev roku. Trojici objevů pak doplňují noiseambie­ntní Lavra a kvarteto Sýček pohybující se od psychedeli­ckého rocku až k indie a dream popu.

Do kategorie Počin roku byly nominovány aktivity pražského kazetového labelu Genot centre, reedice alba Planeta Haj novovlnné skupiny Máma Bubo, natočené v roce 1985, a charitativ­ní vinylová kompilace Superhrdin­ky, jejímž prostředni­ctvím české hudebnice z alternativ­ní scény podpořily ženy bez domova. Dvojalbum bude pokřtěno tento čtvrtek v pražském klubu Futurum.

O vítězích Vinyly 2017 rozhodne pětadvacet­ičlenná porota hlasováním ve druhém kole. Ceny budou předány 21. února 2018 na slavnostní­m večeru v Lucerna Music Baru. Již dříve avizované hudební hosty Midi Lidi doplní v programu dva z letošních nominovaný­ch. Na místě se pokřtí výroční vinylová deska s nahrávkami nominovaný­ch projektů. Vizuál vinylu vytvoří Matyáš Chochola, loňský laureát Ceny Jindřicha Chalupecké­ho. ob

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia