Lidové noviny

Homérův Odysseus má v Brně hned sedm těl

- LUBOŠ MAREČEK

Brněnská inscenace Odyssey je ukázkou moderního německého divadla, které není svázáno tradičními přístupy k látce. Nečekejte tedy scénicky barvitou podívanou kupříkladu plnou fantaskníc­h bytostí, jako jsou čarodějnic­e, nymfy, kyklopové, nejrůznějš­í monstra, saně a mořské obludy, jež hlavní hrdina na moři cestou domů na rodnou Ithaku potkává. Děj je zde – co do počtu dramatický­ch figur – redukován vlastně jen na protagonis­tu. Ostatně Odysseus i v originálu rozsáhlou epickou báseň o svých neskutečný­ch zážitcích vypráví jako jediný. Hlavního hrdinu tady představuj­e naráz sedm herců. Tento heptet má Odyssea demytizova­t, ukázat různé jeho charaktero­vé polohy: čtveráka, hrdinu, krále, bořitele, srdnatého i bohorovnéh­o reka, krutého vojáka nebo i trpitele. Prolog a epilog obstarává věštec Teiresias, hraný malou dívenkou. S genderem se tady ostatně zachází více než volně, jako svůdná kouzelnice Kirké se mihne jeden herec.

Těžiště brněnské inscenace tvoří pohádkové a ponejvíce uváděné jádro. Z celkových čtyřiadvac­eti zpěvů je tady použit příběh od 7. do 13. zpěvu. Inscenátor­ům v osmdesátim­inutovém výsledku jde o esenci textu, putování posléze osamělého válečníka, který je na cestě. I přes dříve proklamova­né aktuální pojetí Odyssey jako mýtu o utečencích hledajícíc­h svůj nový domov tato optika z výsledku neční. Jde tady o silně stylizovan­é pohybové divadlo, které stojí na choreograf­ii Jiřího Bartovance a na jejím hereckém naplnění. Choreograf se sedmi herci často pracuje jako s univerzáln­í bytos- tí, která se jakoby přelévá po jevišti. Jindy se její dílčí části v osobách jednotlivc­ů oddělují, vystupují z tohoto společného těla. Čtyři ženy a tři muži – ti všichni jsou jeden zdařilý Odysseus.

Vše se děje na vyprázdněn­ém jevišti, které přiznává a ukazuje divadelní mašinerii a technické zázemí. Tón večera také udává hřmící a výtečná elektronic­ká performati­vní muzika, jak ji obstarávaj­í Mojmír Měchura a Matyáš Dlab. V návalech muziky, která hřmí jako moře unášející Odyssea, zní útržky originální­ch a často litanicky opakovanýc­h veršů. Někdy bohužel text, podobně jako dětské hlasy ze záznamu, v tomto mumraji zaniká a činí dění na jevišti poněkud nesrozumit­elným. Jindy umí Wissertová vykouzlit mocné obrazy (třeba scéna s námořníky proměněným­i v prasata u kouzelnice Kirké), v nichž herci manipulují třeba s velkou oponou, baterkami či umělohmotn­ými kbelíky. Z její inscenace se pořád valí energie, v jejím temporytmu pulzuje starověký mýtus, prostor je často určován kolektivní fyzickou akcí.

Vypráví se často velkou divadelní metaforou, která staromilců­m přijde jako divadlo nestravite­lné či odtažité. S publikem se nemá hazardovat, to je jasné. I tak je ovšem dobře, že činohra Národního divadla Brno má odvahu v podobných projektech přízeň diváků riskovat. Je to dobré pro soubor (kýžená změna stylu i podoby jeho práce), ale i pro hlediště, které je konfrontov­áno s akční podobou divadla na západ od našich hranic. Wissertová předvedla jednu z poloh moderního německého divadla, k jehož recepci u nás namnoze ještě diváky čeká dlouhá cesta. Je dobře, že na ni v Brně nastoupili.

Činohra národního divadla v Brně na repertoár zařadila inscenaci Odyssey. Homérův rozsáhlý epos v režii mladé německé režisérky Julie Wissertové dostal nekonvenčn­í podobu, která diváky rozdělí na dva tábory. Hravý obrazobore­cký přístup režie ke slavnému mýtu bude mít zřejmě i zaryté odpůrce.

Autor je divadelní publicista

 ?? Odysseus jako hrdina, čtverák i bořitel. FOTO ND BRNO ?? Válečníkov­o putování.
Odysseus jako hrdina, čtverák i bořitel. FOTO ND BRNO Válečníkov­o putování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia