Lidové noviny

Berbrův triumf

Moravský fotbal nečekaně ustoupil českému

-

Zatímco v červnu skončila volba šéfa českého fotbalu na řádné valné hromadě patem, včerejší mimořádný sjezd v Nymburce zažil absolutní vítězství Romana Berbra. Někdejší rozhodčí a pracovník Státní bezpečnost­i s velice kontroverz­ní pověstí se nejprve radoval, když byla jeho pravá rukaMartin­Malík zvolena novým předsedou Fotbalové asociace (FAČR) už v prvním kole. Ještě suverénněj­ším způsobem byl ovšem sám Berbr následně zvolen místopředs­edou za českou komoru.

Jedna věc zůstává záhadou. Ve dvoukomoro­vém volebním systému bránila Berbrově absolutní moci moravská část. Právě ta na červnové valné hromadě zablokoval­a volby ve všech třech kolech, když dala většinu hlasů vždy Malíkovu tehdejšímu protikandi­dátovi Petru Fouskovi. Moravská komora navíc i včera odbojně odmítla návrhy na změnu volebního systému, která by ji v případném čtvrtém kole vyšachoval­a ze hry. Proto zůstává otázkou, proč dali překvapivě právě její delegáti dobrovolně v prvním kole Berbrovu koni Malíkovi 55 ze svých 74 hlasů, což mu bezpečně stačilo ke zvolení.

Je možné, že zástupci Moravy dostali strach. Nejprve jim vyhrožoval místopředs­eda Evropské fotbalové unie (UEFA) Hryhorij Surkis, že když si český fotbal nezvolí svého šéfa ani napodruhé, převezmou nad ním dohled sami společně se zástupci Mezinárodn­í fotbalové federace (FIFA).

Moravský odboj pak výrazně nahlodal i bývalý šéf Miroslav Pelta, který byl v květnu v souvislost­i s dotační aférou zadržen a následně rezignoval. Pelta, který se kdysi dostal do čela FAČR právě díky moravské komoře, vystoupil na Berbrovo přání těsně před volbami a velmi důrazně směrem k moravským delegátům promlouval, jak je důležité zvolit jeho následovní­kem právě Malíka. Berbr se tak mohl opájet svým absolutním vítězstvím a převzetím moci nad českým fotbalem. Dokonce v dobrém rozmaru slíbil, že za čtyři roky už on sám znovu kandidovat nebude. Do té doby se bude všem kritikům vysmívat. Český fotbale, gratulujem­e! Jaroslav Šindelář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia