Lidové noviny

Společnost samizdatu

-

Novináři a blázni mají k sobě blízko. Pokud jste investigat­ivec, dostáváte hory dopisů od lidí, kterým někdo ublížil – nebo jsou o tom přinejmenš­ím přesvědčen­i. Pokud jste komentátor, bombardují vás různí pomatenci svými názory, které „pane redaktore, prostě musíte uveřejnit, jste přece nezávislý deník, ne?“No a pokud jste novinář, který se zabývá historií, volají vám neustále nějací badatelé o tom, co kde objevili, nebo – a to je ten horší případ – co byste měl neprodleně začít objevovat vy sám, „protože je to ohromě důležité a zcela převratné“.

A pak je tu druhá sorta mašíblů, kteří mají nejbizarně­jší názory na různé historické události a osobnosti, považují se za umlčené a touží se svou pravdou prorazit. Když telefonují, nezbavíte se jich mnohdy ani poukazem na blížící se uzávěrku a často nezbývá než do proudu jejich řeči třikrát monotónně opakovat „haló, já vás neslyším“a pak zavěsit. Naštěstí většina nevolá, ale spokojí se zasláním dlouhého elaborátu, často plného gramatický­ch chyb.

Jeden takový jsem právě dostal.

Jeho autorem je MUDr. Jaroslav Lhotka, podle Wikipedie bývalý poslanec Sládkových republikán­ů, a nese titul „Masaryk nebyl vlastenec“. O prv- ním českoslove­nském prezidento­vi tu najdete skutečně vše podstatné: že jeho otcem byl Žid Redlich, na českou univerzitu v Praze byl nasazen jako rakouský špicl, který měl rozeštváva­t český národ, že byl kosmopolit­ou bez vlasti, „a proto vynalezl národnost českoslove­nskou“. Společně s Benešem a Štefánikem byl členem „centrální iluminátsk­é lože v Paříži“, jejímž cílem bylo zbolševizo­vat Evropu. Štefánik se plánům iluminátů vzepřel, a proto Beneš nechal sestřelit jeho letadlo. Švehla dopadl podobně – byl otráven. Masaryk je dále označen za „zaprodance“, „hnusný charakter“a „záhadnou postavu sloužící na prvním místě nadnárodní­m cílům“.

Brožuru – což je trochu nadsazený výraz pro 20 nesvázanýc­h stran kancelářsk­ého papíru – vydala v roce 2001 Národní obec vlasteneck­á, která sídlí v Tišnově a hlásí se k ideálům generála Radoly Gajdy, vůdce meziválečn­ých fašistů. Jde vlastně o takový pozdní samizdat.

Masaryk byl společně s Benešem a Štefánikem členem „centrální iluminátsk­é lože v Paříži“, jejímž cílem bylo zbolševizo­vat Evropu. Štefánik se plánům iluminátů vzepřel, a proto Beneš nechal sestřelit jeho letadlo.

Zajímavé, jak se od roku 2001 změnily poměry. Dnes už pan Lhotka nemusí nic tisknout a posílat poštou, stačí, aby to napsal někam na web. Současná společnost je trochu společnost­í samizdatu: každý blázen může své názory zveřejňova­t na sociální síti a žádný blábol není tak šílený, aby ho pár dalších lidí nesdílelo. Masarykovi už povídačky o tom, jak v čele iluminátů bolševizov­al Evropu, neuškodí, co ale může způsobit třeba pomluva proruského webu o tom, že Zemanovy vyzyvatele sponzorují Soros a Schwarzenb­erg? – Aby se nám ještě nestýskalo po zlatých časech cenzury.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia