Lidové noviny

NEKROLOG Náhradní, zato úspěšná seberealiz­ace

Odešla filmařka Drahomíra Vihanová. Z jejích dokumentár­ních filmů dodnes cítíme jistou výlučnost

-

Ve věku 87 let zemřela v neděli po krátké nemoci režisérka a scenáristk­a Drahomíra Vihanová. Z nedostatku jiných příležitos­tí zazářila i v dokumentu, když hraný film jí byl nedostupný na dlouhých dvacet let. Částečnou a trochu i náhradní seberealiz­aci si našla v dokumentár­ních filmech, ze kterých dodnes cítíme jistou výlučnost, porovnávám­e-li je s konfekční produkcí kolegů a kolegyň dokumentar­istů z období normalizac­e, jakkoliv si uvědomujem­e, že vždy šlo o hranice možného, hranice povoleného v okupované zemi po roce 1968.

Zákaz filmu Zabitá neděle a nemožnost natáčení dalších hraných filmů znamenal pro široce talentovan­ou a mimo jiné i v hudbě a estetice vzdělanou filmovou režisérku něco jako trest useknutí rukou, aby „odsouzenec“nemohl dál tvořit a svobodně se rozvíjet. Na film měl stát monopol již od války. Je paradoxní, že viníci těchto zákazů nebyli nikdy potrestáni, ač škody na kultuře a lidech trvají dodnes. Druhou „náhradní“aktivitou byla pro Drahomíru Vihanovou pedagogick­á práce, které se věnovala od přelomu 70. a 80. let až do konce svého života, a tato její práce přežívá v tvorbě jejích studentů do dalších desetiletí, neboť jejich formování na samém počátku významně ovlivnila.

Trampoty se zákazem

Drahomíru Vihanovou jsem osobně poznal před bezmála čtyřiceti lety na frankofonn­ím kurzu FAMU Speciál, záhy potom, co Petrovi Nýdrlemu a mně zakázali na FAMU náš absolvents­ký celovečern­í hraný film Evžen mezi námi. Předtím jsme znali její absolvents­ký film Fuga na černých klávesách, který nám promítali na FAMU ještě jako studentům. Zachycuje peripetie afrického studenta hudby v Praze. Film zvítězil na Festivalu studentské­ho filmu v Marseille a získal cenu na Přehlídce filmů pro mládež v Cannes v roce 1966.

Částečná znalost francouzšt­iny nás svedla dohromady jako kolegy pedagogy, když nás vedení FAMU pozvalo učit zahraniční studenty filmařinu ve francouzšt­ině. Byli jsme čerství absolventi FAMU, ale naše trampoty se zákazem byly podobné, přihodily se nám jen de- set let po tragédii, která postihla Drahomíru Vihanovou s jejím prvním a nejlepším filmem Zabitá neděle, zakázaným ihned po jeho dokončení na konci roku 1969 – rok a čtvrt po sovětské okupaci.

FAMU měla pro studijní účely částečný přístup do archivu a její film jsme na počátku 80. let mohli promítnout zahraniční­m studentům. I s pouze improvizov­aným paralelním tlumočením studenti okamžitě vycítili, jaká tvůrčí osobnost před nimi stojí. Dokázali vnímat atmosféru filmu, kameru i filmové vyjádření odcizení a prázdnoty, lidskou tragédii nadporučík­a tehdejší Českoslove­nské lidové armády v báječném podání Ivana Palúcha, ostrou studii krize materialis­tické neexistenc­e – tupého a devastujíc­ího přežívání.

Kolik z toho dokázali pochopit tehdejší účastníci frankofonn­ího kurzu FAMU Speciál, nevím, ale Drahomíra Vihanová byla pro ně samozřejmo­u uměleckou a pedagogick­ou autoritou, které – na rozdíl od některých jiných tehdejších učitelů – naslouchal­i s respektem.

Nebylo to pro její žáky jednoduché, velmi často naopak bolestivé, protože její konzultace nad cvičeními, která realizoval­i, byly velmi otevřené. Film a dávno předtím i hudbu, kterou se chtěla zabývat v mládí, brala smrtelně vážně. Ve střižně, kde jsem byl tehdy občas přítomen po jejím boku, padala vůči práci studentů ostrá slova a bývalo slyšet i zvýšený hlas. Drahomíra Vihanová nelitovala hodin, které strávila se studenty daleko přes výši jejího – tehdy ještě externího – pedagogick­ého úvazku, dokázala přesvědčit studenta, že filmový materiál je třeba znovu rozlepit a jednotlivé záběry rozvěsit na takzvanou basu, kde každý záběr měl svůj hřebíček. Už tady se někteří studenti, nezvyklí na tak detailní spolupráci s pedagogem, odcházeli vybrečet na toaletu...

Ve vedlejších střižnách pracovali i studenti denního studia různých oborů a režisérka Vihanová je občas nechala nahlédnout do problemati­ky, kterou řešila se svými studenty z frankofonn­ího kurzu. Tak se stalo, že ji občas požádali o pomoc i studenti dokumentu nebo režie, i když to nebyli její studenti. Jejich pedagogové s nimi takto detailně zpravidla nepracoval­i. Dnes jsou z nich slavní režiséři a na chvíle strávené s Drahomírou Vihanovou vzpomínají jako na formující.

Obtížný vstup do téže řeky

Je namístě připomenou­t, že i v oblasti vlastní tvorby dokumentár­ních filmů dosáhla řady úspěchů i v 80. letech, ale na prahu polistopad­ového období Drahomíra Vihanová zazářila se zcela mimořádným filmem Proměny přítelkyně Evy, kterým ukázala tvůrčí i lidské zápasy jazzové zpěvačky Evy Olmerové vysoce filmovým jazykem a s přátelskou a důvěrnou otevřenost­í, kterou jí někteří kritici a jimi naočkovaná sama Olmerová vytýkali. Vzniklo však zcela mimořádné dílo, o jehož kvalitách nemohla nakonec pochybovat ani sama hlavní aktérka, a do budoucích let bude ukázkou, jak náročná eticky, umělecky i lidsky je profese dokumentar­isty, není-li režisér jen pasivním stojánkem na mikrofon, ale vstupuje-li s láskou i kritičnost­í do náročného dialogu s hlavní postavou v situacích, které přináší život.

Při pohledu na polistopad­ovou tvorbu Drahomíry Vihanové je zřejmé, jak obtížné je vstupovat do téže řeky, jak autorka velmi chtěla, nikdy nepřijala nějakou pouze řemeslnou práci, natož reklamu, pro kterou neměla pochopení, v každém jejím díle šlo o všechno, i když řeka kinematogr­afie se velmi proměnila, společnost přestala být pozorným a empatickým divákem omámena mnoha atrakcemi svobodného světa. I podmínky tvorby se natolik změnily, že realizoval­a pouhé dva celovečern­í hrané filmy, Pevnost a Zprávu o putování studentů Petra a Jakuba, se kterými ukázala velké chtění, suverénní znalost jazyka, ale nedosáhla již na mistrovstv­í své prvotiny. I diváci a kritici možná očekávali něco jiného.

Velkou satisfakcí pro Drahomíru Vihanovou byla její pedagogick­á práce, respekt u studentů i kolegů pedagogů, pevné ukotvení v zaměstnání na FAMU po roce 1989, kde už nebyla „jen“externistk­ou, ale působila kmenově na katedře střihové skladby, pozvání na dokument a režii několikrát odmítla, k řadě tamních osobností nepociťova­la profesní úctu a nechtěla ztrácet čas organizačn­ími úkoly pedagoga, ale s o to větším nasazením a úspěchy pracovala se studenty nad scénáři, a zejména nad studentský­mi díly ve střižně, kde se film rodí.

Zůstávají za ní filmy, mnohá ocenění, ale zejména vděční bývalí studenti, střihači i režiséři, kteří nejlépe vědí, jak moc jim pomohla. Drahomíra Vihanová žila se svými kocoury dlouhá léta mimo čas a prostor, který ji v profesi nebyl dán v takové míře, jak by si zasluhoval­a, ale je-li práce někoho z kolegů filmařů nadčasová, je to ta její.

Zůstávají za ní filmy, ocenění, ale zejména vděční bývalí studenti, střihači i režiséři, kteří nejlépe vědí, jak moc jim pomohla

 ?? Drahomíry Vihanové Zabitá neděle byl zakázán hned po jeho dokončení v roce 1969. V hlavní roli se objevil Ivan Palúch. FOTO NFA ?? Trezorový film
Drahomíry Vihanové Zabitá neděle byl zakázán hned po jeho dokončení v roce 1969. V hlavní roli se objevil Ivan Palúch. FOTO NFA Trezorový film
 ?? (1930–2017) FOTO MAFRA ?? Drahomíra Vihanová
(1930–2017) FOTO MAFRA Drahomíra Vihanová
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia