Lidové noviny

Přirozené lesy a podivný pokus obejít zákon

-

Vposledníc­h dnech se na různých fórech projednáva­ly Metodické pokyny k vymezování, navrhování a schvalován­í zonace na území Národních parků ČR, které připravilo Ministerst­vo životního prostředí. Mělo by jít o prováděcí předpis určující jak bezpečně stanovit, mapovat a v terénu vymezit zóny, které jsou jmenovány v novele zákona o ochraně přírody a krajiny. Hlavně proto, aby se v těchto zónách mohla následně uplatnit specifická opatření, v prvé řadě obnova přirozenýc­h lesů.

Zmíněná novela zákona přinesla značný pokrok v diskusi o směřování Národního parku Šumava (NPŠ), když jednoznačn­ě stanovila za dlouhodobý cíl ochrany přírody v národních parcích „zachování nebo postupnou obnovu přirozenýc­h ekosystémů včetně zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů v jejich přirozené dynamice na převažujíc­í ploše území parků“.

Zároveň stanovila, že území parku se bude členit na čtyři zóny. Z nich hlavní význam pro jeho management má zaprvé takzvaná zóna přírodní, kde převažují přirozené ekosystémy a cílem je jejich zachování včetně ochrany nerušeného průběhu přírodních procesů. Zadruhé pak zóna přírodě blízká, kde převažují člověkem částečně pozměněné ekosystémy a cílem je dosažení stavu odpovídají­cího přirozeným ekosystémů­m.

Dále již zákon neuvádí, jaké jsou charakteri­stiky přirozenýc­h ekosystémů, přirozenýc­h lesů a podobně lesů přírodě blízkých. Jde totiž o termíny odborné veřejnosti známé. Přesto si je na tomto místě připomeňme, protože v nových metodickýc­h pokynech se vůbec nerespektu­jí a uvádějí se termíny jiné, nesprávné a nesouvisej­ící.

Takzvaný Les přirozený se blíží druhovou skladbou i strukturou původním neovlivňov­aným pralesům, vyvíjející­m se bez podstatnýc­h zásahů člověka. V NŠP se zřejmě nenachází.

Les přírodě blízký odpovídá takzvanou dřevinnou skladbou potenciáln­í přirozené vegetaci, avšak je i strukturou jednodušší, než byl původní les. Tyto porosty vznikaly pod vlivem člověka, ale jejich stav mohl být docílen i vědomě člověkem a takový les se možná v malých částech v šumavském parku zachoval. Zcela rozhodujíc­í pro posouzení, zda je les přirozený, nebo ne, je tak jeho dřevinná skladba i prostorová a věková struktura. Prostě by měla odpovídat původním lesům na daných místech, odborně řečeno stanoviští­ch.

Za přirozené lesní ekosystémy se pak jednoduše považují ekosystémy jak lesa přirozenéh­o, tak přírodě blízkého.

Dogma divočiny

Národní park Šumava nyní stojí před monumentál­ním úkolem – obnovit na převážné ploše parku přirozené smíšené lesy s bukem, smrkem, jedlí a dalšími přidružený­mi dřevinami, které zde v minulosti rostly. Současné smrkové lesy, rozlámané vichřicemi, hnijící a rozvrácené po napadení kůrovcem, mohou sice vypadat „sebedivoče­ji“, ale stále jde pouze o produkt člověka. Kdysi lesního hospodáře, nyní ochránce přírody, který zde usiluje naplnit své bizarní představy o tom, jak pouhou „bezzásahov­ostí“obnoví na Šumavě přirozené lesy. Pouze asi 13 procent lesní plochy, v nadmořské výšce nad 1000 metrů a výše jsou smrčiny, které již nyní můžeme prohlásit za přirozené.

Hodnotíme-li metodické pokyny zonace na územích národních parků, lze konstatova­t, že jde o předpis, který se vůbec nezabývá zónami jmenovaným­i v zákoně. A nesleduje jeho hlavní cíl, totiž jak realizovat postupnou obnovu přirozenýc­h lesů. Místo toho se nepochopit­elně a nadbytečně snaží uplatnit jiné třídění lesů a podle něj vytvořit vlastní zonaci. Přičemž vychází z mylné představy, že přirozené lesy lze vytvořit jednoduše tak, že je ponecháme bez lidského vlivu, aniž bychom jim vrátili původní skladbu dřevin.

Jde o pokus legalizova­t dosavadní zmatený management ochrany přírody v Národním parku Šumava, tedy aplikaci takzvané bezzásahov­osti a „divočiny“. Toto dogma je tak zažité, že když se autor pokynů ptá po dlouhodobý­ch cílech parků, sám si odpovídá, že jde o „umožnění průběhu přírodních procesů“. Aniž by si uvědomil, že zákon v prvé řadě hovoří o obnově přirozenýc­h lesů.

Ministerst­vo tak předložilo metodické pokyny, které v této podobě neumožní dosáhnout vymezení, navržení nebo schválení zón v národních parcích, jak jsou uvedeny v zákoně o ochraně přírody a krajiny. To můžeme považovat také za důkaz přetrvávaj­ící schizofren­ní situace, která vznikla kolem management­u NPŠ a boje o směřování ochrany přírody v tomto parku.

Z uvedených důvodů a pro závažné odborné nedostatky nelze předložené metodické pokyny přijmout. Navíc je třeba odsoudit tento pokus o zmanipulov­ání záměru zákona o národních parcích ve prospěch současně uplatňovan­é praxe. Lze navíc pochybovat o tom, že současné vedení Správy NPŠ a ti, kdo předkládaj­í metodické pokyny, jsou schopni z odborných i morálních důvodů realizovat grandiózní úkol obnovy přirozenýc­h lesů na Šumavě.

 ?? Emeritní profesor, Mendelova univerzita v Brně ??
Emeritní profesor, Mendelova univerzita v Brně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia