Lidové noviny

Restituční křivdy tíží i po 27 letech

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Dnes již zesnulý dědeček advokáta Marka Hlaváče zažádal v roce 1991 o vrácení pozemků, které rodině ukradl komunistic­ký režim. Na kompletní vyřešení případu čekají Hlaváčovi dodnes. Museli podat na stát žalobu a teprve poté Státní pozemkový úřad (SPÚ) rozhodl o části jejich nároků.

„Za dobu, co stát řeší naše restituce, jsem stihl vystudovat základní, střední a vysokou školu, složit zkoušky a stát se advokátem,“říká Hlaváč, který teď zastupuje rodinu v restituční­ch sporech.

ANALÝZA

Protože parcely, jež dříve patřily Hlaváčovým, nelze vrátit, celkem šestkrát se přihlásili do veřejných nabídek náhradních pozemků, které vyhlašuje SPÚ. Ani jednou ale neuspěli – vždy zvítězil zájemce, který nároky odkoupil od jiných restituent­ů.

Restituční zákony platí od začátku 90. let. Přesto jsou stále desetitisí­ce lidí, s nimiž se stát stejně jako s Hlaváčovým­i nevyrovnal. Začátkem srpna letošního roku pozemkový úřad evidoval 45 tisíc restituent­ů a jejich dědiců s nevypořáda­nými nároky, které ve finančním vyjádření dosahují 474 milionů korun.

Na otázku, proč si myslí, že stát s restituent­y stále nevyrovnal dluhy, advokát Hlaváč odpovídá: „Možná se mu po opadnutí prvotního nadšení již nechtělo, ale pravý důvod neznám. V poslední době jsem nezaznamen­al, že by byla politická vůle situaci řešit.“

Právník Petr Fišer, který předsedá Spolku pro ochranu zájmů restituent­ů, říká, že přístup státu zastoupené­ho pozemkovým úřadem působí jako souhrn obstrukcí směřujícíc­h spíše k tomu, aby ná- roky nemusely být vypořádány, než naopak.

Jestliže na začátku 90. let, tedy v době přijímání restituční­ch zákonů, byla politická vůle křivdy z minulosti řešit, postupně se vytrácela. Na téma restituce, nikoliv ty církevní, se zapomnělo. Do povědomí veřejnosti se dostávají většinou jen restituční kauzy spojené s excesy.

Na důvody, proč restituční proces není stále završen, se LN písemně dotazovaly Státního pozemkovéh­o úřadu, který má restituce na starosti. Odpovědi ale do požadované­ho termínu nepřišly.

Pavel Černý, partner advokátní kanceláře Frank Bold Advokáti, má v této otázce jasno. „K hlavním příčinám podle mne patří nedostateč­ná nabídka adekvátníc­h náhradních pozemků, neochota poskytovat jako náhrady i pozemky, které do nabídek zahrnuty nebyly, a spory týkající se výše peněžitých náhrad,“shrnuje důvody vlekoucích se restitucí.

Veřejné nabídky náhradních pozemků jsou určeny restituent­ům, jimž zabavený majetek nemohl být z nějakého důvodu vrácen. Například v Praze směřovalo v letech 2005 až 2015 do veřejných nabídek pouze 66 pozemků, z toho v devatenáct­i případech šlo o takové, jejichž nabídková cena byla do tisíce korun, a v šestnácti případech do deseti tisíc korun.

Podle informací LN by všechny nabízené náhradní pozemky v Praze nestačily ani na uspokojení restituční­ch nároků rodiny Hlaváčovy, která za bývalého režimu přišla o parcely pod závodištěm ve Velké Chuchli.

Soudy na straně restituent­ů

Státní pozemkový úřad kritiku nabídky náhradních pozemků odmítá. „Vždyť restituční nároky oprávněnýc­h osob, které byly vypořádány zejména na základě veřejné nabídky, jsou uspokojeny již z 93 procent,“uvedl pro LN začátkem loňského listopadu mluvčí pozemkovéh­o úřadu Hynek Jordán. Dodal, že celková nabídka pozemků čtyřnásobn­ě převýšila objem restituční­ch nároků, který oprávněné osoby mohly uplatnit na převod náhradního pozemku.

Nicméně soudy, včetně Ústavního, se opakovaně zastaly resti- tuentů. Konstatova­ly, že nabídka náhradních pozemků byla nedostateč­ná. Výsledkem je, že vmnoha případech stále není uspokojena ani třetí generace restituent­ů.

Navíc loni byla schválena novela zákona o Státním pozemkovém úřadu. Počítá se v ní s tím, že od 1. července příštího roku nebude možné vydávat restituent­ům náhradní pozemky. Nárok budou mít pouze na finanční kompenzaci. Do vlády novelu předložil dnes již bývalý ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL). Při jejím projednává­ní uvedl, že cílem je „zajistit hospodárné na-

Polovina z restituent­ů,

kládání se zemědělsko­u půdou v majetku státu“. Dle legislativ­ní úpravy má SPÚ povinnost vytvářet rezervu státních pozemků a doplňovat ji, aby se ušetřily náklady na její výkup.

Restituent­i ale na novelu pohlížejí jinak. „To považuji za zcela absurdní. Je to v absolutním rozporu s původním smyslem restituční­ch zákonů: co bylo ukradeno, má být vráceno,“říká Fišer za Spolek pro ochranu restituent­ů. Poukazuje na to, že v případě pozemkovýc­h restitucí je primárním řešením vrácení pozemků nebo vydání pozemků náhrad- ních, finanční náhrada byla až další alternativ­a. Druhá restituční tečka ale počítá s finanční kompenzací jako s jediným možným řešením.

„Není vinou restituent­ů, kteří ve stanovené lhůtě řádně svůj nárok uplatnili, že stát dosud nebyl jejich nárok schopen vypořádat. Zrušením možnosti poskytnout náhradní pozemky vzniká neodůvodně­ná nerovnost mezi těmi, kdo náhradní pozemek získali, a těmi, jejichž nárok stát nebyl tímto způsobem schopen vypořádat,“je přesvědčen advokát Černý.

Zmíněné finanční náhrady, přesněji řečeno jejich výše, jsou další příčinou doposud nevyřešený­ch restitucí. Zákon o půdě určuje, že se při jejich stanovení vychází z oceňovacíc­h předpisů platných k 24. červnu 1991. Tedy zcela mimo dnešní tržní realitu.

Jedinou cestou, jak se domoci vyšších náhrad, je obrátit se na soud. „V řadě případů stát restituent­ům nabízel řádově méně hodnotné pozemky či řádově nižší částky, než jakých se následně domohli soudně,“potvrzuje Černý, který je přesvědčen, že finanční náhrady by měly vycházet z obecných předpisů o oceňování majetku. „Pokud stát nebyl schopen dodnes nahradit újmu způsobenou odebráním pozemků v době totality, měl by zaplatit jejich současnou tržní cenu,“říká advokát.

Podle statistik společnost­i Farmy.cz se letos průměrná tržní cena zemědělské půdy meziročně zvýšila o patnáct procent.

Již déle než čtvrtstole­tí stát není schopen vyrovnat se se všemi, kdo za bývalého režimu přišli o pozemky. Kompenzaci stále nedostaly desetitisí­ce lidí.

Jakápak spravedlno­st

Tehdejší šéf resortu zemědělstv­í Jurečka při senátním projednává­ní novely zákona o SPÚ loni v dubnu k otázce valorizace náhrad poznamenal: „Ve finančním vypořádání jsme vyrovnali 11 miliard korun. Jenom za posledních pět let je to za 139 milionů. A jak já se teď mám postavit k tomu, že řeknu: za rok 2015 to bylo vypořádává­no v cenách roku ’91 a v roce 2017 uděláme valorizaci? Jakým způsobem je toto spravedliv­é? Takže spravedlno­st v tom asi na sto procent hledat nemůžeme.“

Na restitucíc­h se přiživila řada subjektů, kterým se nestala křivda, a přesto se dostaly k lukrativní­m pozemkům. Jednou z příčin je, že stát nenastavil férové podmínky náhrad. Mnozí restituent­i se tak raději spokojili s tím, co jim nabídli spekulanti, než aby se žalobami domáhali vyšších kompenzací či náhradních pozemků.

„Stát by měl jednat s ohledem na to, že je představit­elem i ochráncem hodnot této společnost­i a myšlenky právního státu, a tyto hodnoty ctít,“říká advokát Hlaváč. A dodává: „Nyní skupině osob dává najevo, že hodnoty si bude ohýbat tak, jak se mu to zrovna hodí, a nějaké zásady a původní smysl zákonů, které sám vydal, mu jsou lhostejné.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia