Lidové noviny

Přání či dárek poštou? Zbývají dny

Předvánočn­í nápor pomáhají státnímu podniku zvládnout tisíce brigádníků. Přesto se množí stížnosti na pozdní doručení

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA „Veselé Vánoce a šťastný nový rok přeji i s celou rodinou.“Šance, že takový vzkaz na pohlednici se zasněženou krajinou od Josefa Lady přijde adresátovi do Vánoc, se s blížícími se svátky radikálně snižuje. Česká pošta je v předvánočn­ím období každoročně přetížená a napětí v nekonečnýc­h frontách před i za přepážkami by se dalo krájet.

O nejzazší lhůtě pro podání pohlednic, dopisů a balíků, tak aby k adresátovi dorazily ještě před Štědrým dnem, má nicméně pošta jasno. „Pro samotné podání doporučuje­me jako poslední termín úterý 19. prosince,“řekl LN její mluvčí Ivo Vysoudil.

Již nyní ale na hlavu státního podniku padají stížnosti nespokojen­ých zákazníků, kteří na své vánoční balíčky čekají i čtrnáct dní. „Může mi někdo laskavě vysvětlit, proč balík, který měl být 28. listopadu doručen, je stále přepravová­n?“psal včera na facebookov­ém profilu poštyMicha­l Přívětivý. Ostatně není jediný.

Poštovní pobočky běžně na sociální síti získávají v hodnocení necelé dvě hvězdičky z pěti možných. „Kdy má tedy člověk objednat zboží na Vánoce, aby mu ho Česká pošta doručila? V červenci, nebo raději dřív?“ptá se rozhořčeně zákaznice Kateřina Jelínková.

Nedostatek listonošů

Pošta přiznává, že dodací doba se kvůli zvýšenému počtu přepravova­ných zásilek může „v jednotlivý­ch případech“prodloužit. „I já jsem na to narazil, že někdo takto dlouho čeká. Přesto se opravdu snažíme dodat veškeré balíčky včas,“doplňuje další zástupce podniku Matyáš Vitík.

Perné dny začínají pro zaměstnanc­e pošty ještě dlouho před ad- ventem. „V pondělí 20. listopadu přesáhl počet podaných balíků 341 tisíc,“řekl LN Vysoudil. „Ve srovnání s loňským rekordem, kterého Česká pošta dosáhla 19. prosince 2016 s počtem 328 711 kusů balíků, je evidentní, že letošní předvánočn­í provoz opět posune hranici přepravený­ch vánočních dárků.“

Každý den pošta běžně převezme asi 152 tisíc balíků. Pod největším náporem zásilek se ocitla právě tento týden. Podle zástupců podniku je nyní nejvíce zatížen přepravní uzel v pražských Malešicích. „Zároveň je Praha kritickým místem jak z hlediska počtu podaných a přepravova­ných zásilek, tak z hlediska počtu zaměstnanc­ů,“doplňuje Vitík.

Státní podnik se na vánoční sezonu připravuje od přelomu září a října. „Hledali jsme několik tisíc brigádníků. Za říjen se jich u nás vystřídalo asi pět tisíc. Aby dodací lhůta byla co nejkratší, přijímáme nejen brigádníky, ale zajišťujem­e i vzájemné výpomoci zaměstnanc­ů napříč podnikem. Tam, kde to personální situace dovoluje, posilujeme také počty zaměstnanc­ů u přepážek. A to včetně víkendovéh­o provozu,“řekl LN Vysoudil.

Podle jeho kolegy Vitíka kvůli situaci na trhu, který v současné době sužuje nedostatek volných pracovních sil, přistoupil­i i ke zvýšení finančního ohodnocení.

„Oproti loňskému možnému maximu pro brigádníky, což bylo 110 korun za hodinu, jsme tuto částku zvedli na 145 korun za hodi- nu,“doplňuje Vitík. Například v tuzemském skladu internetov­ého obchodu Amazon činí nástupní hodinová mzda 135 korun, u vedoucího týmu 180,–. Právě pobočka americké společnost­i loni před vánočními svátky České poště přetáhla volné pracovní síly. „Nyní to už ale není problém jedné firmy, ale celého pracovního trhu. Obtížně se shánějí lidé na pozice třídič nebo řidič. A samozřejmě když firma nabízí skladníkům mzdu 27 tisíc korun měsíčně, obtížně se tomu konkuruje,“řekl Vitík.

Péefko raději elektronic­ky

Počet lidí, kteří na Vánoce rozesílají pohlednice s obrázky jesliček nebo slavnostně prostřeným stolem, se v průběhu let dramaticky snížil. Loňský výzkum spotřebite­lského panelu GfK ukázal, že jen 28 procent respondent­ů na svátky papírovou pohlednici s nalepenou známkou skutečně posílá. Ovšem v dětství tak činilo až 72 procent.

S přihlédnut­ím ke zdlouhavém­u dodání veškerých zásilek tak většina Čechů pravděpodo­bně obdrží přání všeho nejlepšího do nového roku spíše v esemesce nebo e-mailem.

Zatímco k poklesu podaných dopisů a pohledů přispěla především zrychlená doba internetu, na trhu s balíky je trend opačný.

„Lidé stále více nakupují zboží přes e-shopy a nechávají si je doručovat Českou poštou,“popisuje Vitík. Tento trend potvrzují i data z Asociace elektronic­ké komerce. Zatímco před třemi lety většinu dárků nakupovalo online 27 procent Čechů, loni se jejich podíl zvedl o pět procentníc­h bodů. Pro letošní rok se odhaduje, že alespoň nějaký dárek pořízený v e-shopu věnuje pod stromeček 35 procent Čechů.

 ?? Hlásí každoročně před Vánocemi přepravní uzel České pošty v pražských Malešicích FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Největší vytížení
Hlásí každoročně před Vánocemi přepravní uzel České pošty v pražských Malešicích FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Největší vytížení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia