Lidové noviny

Bitcoin může splasknout jako tulipánová bublina

- MICHAL KOPŘIVA

Velký zájem veřejnosti o rizikové investice do kryptoměn může naznačovat, že se trh přehřívá. „Bitcoin nese hodně znaků tulipánové horečky, kterou prožilo před stovkami let Holandsko,“prohlásil například Leslie Picker, manažer investiční­ho fondu Citadel, pro CNBC.

S cibulemi tulipánů se začalo v 17. století živě obchodovat na burze a jejich cena rychle rostla. Do spekulací na rychlý výdělek se pustila široká veřejnost. Vrcholem byl obchod, kdy údajně někdo vyměnil tři cibule za pivovar. Šikovní obchodníci mohli tehdy dosahovat i výnosů 1000 procent. Poté ale bublina praskla a ceny spadly, což přineslo nemalé problémy řadě „investorů“.

Ekonomové ale s takovým příměrem příliš nesouhlasí. „Tulipány jsou možná krásné, ale na rozdíl od bitcoinu a jiných kryptoměn nejsou příliš užitečné,“říká Jakub Jedlinský, který o digitál- ních platidlech přednáší na pražské VŠE. „Až si bude moct na své zahrádce každý vypěstovat tolik bitcoinů, kolik jen bude chtít, budeme moci mluvit o podobných charakteri­stikách,“dodává hlavní analytik brokerské společnost­i XTB Jaroslav Brychta.

Naráží na to, že na rozdíl od cibulí tulipánů nové bitcoiny přibývají v oběhu podle předem daných pravidel a jejich celkový počet je omezený na 21 milionů. Splasknutí na trhu s tulipány přišlo v momentě, kdy nabídka cibulí převýšila poptávku.

To však neznamená, že kurz bitcoinu nečeká korekce. „Pokud je bublinou situace, kdy cena stoupá neúměrně k tomu, jak roste reálné využití, potom bublinu zažívá- me,“říká ekonom Dominik Stroukal, ředitel Liberálníh­o institutu. „Na druhou stranu bitcoin za letošek vyrostl desetkrát, zatímco v roce 2013 stokrát a v roce 2011 dokonce téměř dvěstěkrát,“připomíná, že prudké růsty a následné pády bitcoin už zažil.

Podle analytika Brychty mohou pád současné hodnoty spustit spory ve vývojářské komunitě, které již vedly i k rozdělení měny. Dalším problémem pro bitcoin mohou být zásahy státu a regulace. Jako nejpravděp­odobnější ale vidí finanční skandál podobný krachu burzy Mt. Gox z roku 2014. „Ve světě kryptoměn je spousta projektů, které jsou ve velmi šedé zóně a regulátoři s nimi dříve či později rozhodně budou mít problém,“popisuje.

„Šance, že zkrachuje velká burza nebo se pustí významný stát do bezhlavé regulace, je vysoká,“říká také Stroukal. Při takové příležitos­ti může prý bitcoin zažít pád až na desetinu hodnoty.

Proti bitcoinu se zvedá odpor i mezi finančními institucem­i a částí ekonomů. „Běžným investorům bych to prostě nedoporučo­val,“prohlásil o vkládání peněz do digitální měny hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. „Pro investory je to toxický koncept,“varoval ekonom z Yaleovy univerzity Stephen Roach. Ještě dál zašel nobelista Joseph Stiglitz. „Bitcoin by měl být postaven mimo zákon,“prohlásil s tím, že měna nemá žádnou společensk­y užitečnou funkci.

Hodnota digitální měny bitcoin letí vzhůru a s tím, jak kurz prolamuje jeden milník za druhým, se čím dál více objevují hlasy, podle kterých se na trhu tvoří bezprecede­ntní bublina, či že jde dokonce o novou tulipánovo­u horečku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia