Lidové noviny

Bylo hrozné říkat, že tohle léčit neumíme

-

Už jako dítě jsem si přál být lékařem, protože jsem v této práci viděl skutečný smysl. Jenže přišla druhá světová válka a vysoké školy byly zavřené. Příležitos­t se vrátila až po válce.

Po studiu medicíny jsem se shodou náhod dostal k tématu léčby leukemie u nejmenších dětí, která byla tehdy opravdu fatální záležitost­í.

Právě toto medicínské téma se stalo náplní celého mého profesního života. Všechny děti tehdy na leukemii dříve či později umíraly, bylo to strašné.

Snažil jsem se o maximum. Bylo mi trapné rodičům stále dokola opakovat, že neumíme jejich děti zachránit. Pořád dokola jsem si říkal, že se to přece musí jednou povést, a tato víra mi dodávala sílu a naději.

OČIMA LÉKAŘE

Proto jsem sledoval vědecký vývoj a snažil se co nejvíce poznatků přinést také k nám do tehdejšího Českoslove­nska. V roce 1973 jsem se účastnil velkého světového kongresu a přijel s doporučení­m vytvořit systém specializo­vaných center.

Měl jsem štěstí na vynikající kolegy, a tak jsme mohli vytvořit výzkumnou laboratoř, která funguje dodnes. Časem jsme slavili alespoň dílčí úspěchy. Dostavily se první výsledky, které jsme měřili podle toho, kolik dětí po léčbě přežije pět let. Bylo jich tehdy 65 procent.

Dodnes si pamatuji první dítě, kterému jsme v roce 1989 transplant­ovali kostní dřeň od vlastního sourozence. Chlapci byl rok a půl, uzdravil se a stále žije. Do dnešních dnů se podařilo transplant­ovat kostní dřeň několika stovkám dětí.

Ale tím vývoj dětské hematologi­e rozhodně nekončí. Stále je co objevovat, stále bádáme, jak co nejlépe a nejšetrněj­i pomáhat pacientům. Doufám, že jednou budemožné dát dětským pacientům stoprocent­ní šanci na vyléčení.

Když jsem začínal, byl nejmoderně­jším vybavením a nejlepším přítelem lékaře mikroskop. Dnešní metody by se nám tehdy zdály jako sci-fi od Julese Verna. Doufám, že vývojové tendence se nezmění a stále bude přibývat kvalitních lékařů a vědců, kteří zasvětí svůj život zdraví pacientů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia