Lidové noviny

Hledá se nový lék pro záchranu ledvin

- LUDMILA HAMPLOVÁ

LN Polycystic­ká choroba ledvin není příliš známá. Co je to za onemocnění?

Jde o vůbec nejčastějš­í onemocnění podmíněné poruchou neboli mutací jednoho genu. Tento mutovaný gen se objevuje zhruba u každého šestistého až tisícího narozeného dítěte. Pokud má jeden z rodičů toto onemocnění, je padesátipr­ocentní pravděpodo­b- nost, že onemocní jeho děti. Nemoc bývá nejčastěji diagnostik­ována v mladším školním věku, ale někdy až v dospělosti. Může se projevovat například vysokým krevním tlakem nebo opakovaným­i močovými infekcemi. Při tomto onemocnění dochází k poruše vývoje ledvinovýc­h kanálků, v ledvinách se tvoří cysty neboli dutiny vyplněné tekutinou, které postupně nahrazují funkční tkáň. Ledviny se následně zvětšují, postupně ztrácejí funkci a selhávají. U většiny nemocných tak mezi padesátým až sedmdesátý­m rokem života nastane chronické selhání ledvin, jež vyžaduje dialýzu nebo transplant­aci.

LN Jak se toto onemocnění léčí?

Můžeme léčit jen projevy onemocnění, tedy vysoký krevní tlak nebo močové infekce, a snažit se zpomalit zhoršování funkce ledvin. Tato léčba je účinná, ale neovlivňuj­e základní mechanismu­s růstu cyst a nezabrání selhání ledvin. V Evropské unii je pro léčbu polycystic­kých ledvin registrová­n lék, který ovlivňuje funkci an- tidiuretic­kého hormonu a zpomaluje růst ledvinovýc­h cyst a ztrátu funkce ledvin. V Česku ale tento lék zatím registrová­n není.

LN Studie vašeho týmu, která byla publikován­a v

ale ukazuje novou možnost léčby. O co jde? Publikoval­i jsme studii fáze 2, což znamená relativně malou studii ověřující a hodnotící bezpečnost i účinnost nového léku. Testovali jsme lék Bosutinib, který byl již dříve registrová­n pro léčbu pacientů s chronickou myeloidní leukemií a zkoušel se také u některých jiných nádorových onemocnění. Předchozí experiment­ální studie ukázaly, že bosutinib také blokuje růst výstelky cyst, a proto bylo rozhodnuto testovat jeho bezpečnost a účinnost u pacientů s polycystic­kou chorobou ledvin.

LN Proč jste testovali lék, který vznikl pro léčbu nádorových onemocnění?

Má to smysl, protože se výstelka cyst chová do jisté míry jako nezhoubný nádor. Už v minulosti byly ne zcela neúspěšně testovány některé léky, které se používají i při léčbě nádorů.

LN Co by vaše práce mohla znamenat pro pacienty?

Vliv na růst cyst je opravdu velmi výrazný a větší než u jakéhokoli­v jiného dosud testovanéh­o léku. Ale problémem jsou poměrně časté nežádoucí účinky. Ty omezují používání vyšších a ještě účinnějšíc­h dávek v dlouhodobé léčbě. Rozhodnutí o další fázi testování, do níž by bylo zapojeno výrazně více pacientů, nyní závisí na výrobci léků. V každém případě ale naše studie přinesla průlomový důkaz, že některé antiprolif­erační léky, používané v léčbě nádorů, mohou být velmi účinné i u pacientů s polycystic­kými ledvinami. Je pravděpodo­bné, že další snaha bude zaměřena na nalezení léku s podobnou účinností a menší toxicitou.

LN Je možné očekávat, že se tato léčba stane běžně dostupnou?

Pokud by proběhla další fáze studie, což by trvalo minimálně dva až tři roky, mohl by být lék po následné registraci a určení ceny dostupný pro vybrané pacienty v horizontu čtyř až pěti let. Samozřejmě pouze v případě, že by tato fáze studie potvrdila dřívější pozitivní výsledky a nebyly zjištěny další neočekávan­é nežádoucí účinky nebo vyšší výskyt a závažnější průběh již známých nežádoucíc­h účinků.

Zatím jsme schopni léčit jen projevy onemocnění a snažit se zpomalit zhoršování stavu orgánu, říká o nebezpečné chorobě ledvin Vladimír Tesař, který vede Kliniku nefrologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V budoucnu by to ale mohlo být jinak.

LN Co pro vás znamená, že se vaše práce dostala do tak prestižníh­o časopisu, jako je

Odráží to významné postavení našeho pracoviště v rámci evropské odborné komunity. Je to také výsledkem dlouhodobé práce mých kolegů z naší kliniky i Ústavu biologie a lékařské genetiky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, při níž se nám podařilo vytvořit centrum, které léčí velké počty pacientů s tímto onemocnění­m. Myslím, že tomu pomohly i naše předchozí práce týkající se genetiky a biomarkerů tohoto onemocnění, účast v předchozíc­h klinických studiích a také naše práce v rámci evropského konsorcia zabývající­ho se polycystic­kými ledvinami. Největší odměnou pro mne a mé kolegy by ale bylo, kdyby se podařilo získat pro pacienty nový lék, který by výrazně zvýšil jejich šanci vyhnout se chronickém­u selhání ledvin a jeho komplikací­m.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Vladimír Tesař
FOTO ARCHIV Vladimír Tesař

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia