Lidové noviny

Babišův kabinet proškrtá úředníky

-

Podle poslední systemizac­e je v ústředních úřadech 78 654 tabulkovýc­h míst. „Dle informací, které máme k dispozici, má dojít k navýšení pracovníků, proto je důležité podívat se, zda je to opodstatně­né, a ne na úkor efektivity,“sdělila LN nová ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO).

Rozsáhlé personální změny v úřadech se mohou udělat jednou ročně tak, aby platily od následujíc­ího ledna. Pokud se navrhují zásadnější úpravy v průběhu roku, musí to být opodstatně­no významnou změnou v organizaci úřadu.

Babiš už před volbami hovořil o tom, že by chtěl rušit duplicitní agendy a ty roztříštěn­é shluknout pod jeden resort. Například z ministerst­va pro místní rozvoj by se mělo stát ministerst­vo pro veřejné investice a sloužilo by předně jako odborný servisní garant pro významné projekty.

Podobně se mluvilo o tom, že by se měla pod jednu střechu soustředit problemati­ka vody, o niž se nyní dělí hlavně ministerst­vo životního prostředí a zemědělstv­í. Názvy a působnosti resortů však vymezuje kompetenčn­í zákon, a pokud by se mělo něco měnit, musí se to projevit v zákoně, na což už si vláda sama bez podpory parlamentu nevystačí. Bylo by nutné přesvědčit další strany, aby pro úpravy hlasovaly.

Nejdřív nastudovat

V prvním sledu noví ministři plánují především obeznámit se s domem, do jehož čela přicházejí. „Nejdříve je nutné seznámit se s již provedenou systemizac­í a s chodem jednotlivý­ch útvarů ministerst­va, až poté budu schopna vyhodnotit, jestli bude potřeba něco měnit,“dodala Němcová a pomalu chce postupovat například i její kolega v resortu zdravotnic­tví. „Budu se struktuře resortu teprve věnovat,“sdělil LN Adam Vojtěch.

Lze předpoklád­at, že poté, co ministři fungování svých úřadů prozkoumaj­í, přijdou s návrhy na hlubší proměny. Některé odbory se například zruší a podle priorit se zavedou nové. To s sebou pak případně přinese i konec angažmá dotčených náměstků nebo ředitelů odborů.

„S resortem obrany, armádou a všemi organizace­mi patřícími pod ministerst­vo obrany se seznamuji již několik týdnů. Jsem pře- svědčena, že personální změny, které povedou k větší efektivitě fungování resortu, jsou pro stát namístě. Jde o ztranspare­ntnění všech činností celého resortu,“naznačila LN ministryně Karla Šlechtová.

Rušení některých částí úřadů se děje už v systemizac­i, jak ji ještě schválila Sobotkova vláda. Na ministerst­vu školství se v důsledku personální analýzy ruší odbor strategick­ých programů a projektů, naopak se nově zřizuje oddělení řízení mezinárodn­ích programů z oblasti vědy a výzkumu.

Val služebního zákona

Nejkřiklav­ějším případem reorganiza­ce za dobu, co platí služební zákon, proslul exministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, když loni v prosinci střídal Svatopluka Ně- mečka (oba ČSSD). Ludvík předělal strukturu úřadu tak, žemusely skončit dvě odborné náměstkyně. Obě trvaly na tom, že ministrovi nešlo o vyšší efektivitu, jen se jich chtěl zbavit vmezích zákona. Ať už to bylo jakkoli, ve státních úřednících to zanechalo pachuť a skepsi, že by je služební zákon mohl ochránit politickýc­h povolebníc­h výměn.

Dříve to patřilo ke klasickému koloritu. Po každých volbách docházelo na všech ministerst­vech, v jejich podřízenýc­h organizací­ch i firmách k rozsáhlému střídání lidí. Každý ministr si s sebou přivedl své lidi, zpravidla spojené s domovskou partají. Pokud střídal ministra z ODS někdo z ČSSD, spolu s ním se celý resort přebarvil z modra na oranžovo.

Služební zákon přináší do zabě- haných pořádků nová pravidla, Babišova vláda je první sestava vzešlá z voleb, která se musí s normou popasovat. Nelze nikoho jen tak vyhodit, musí to provázet restruktur­alizace úřadu nebo opakující se špatné hodnocení pracovních výsledků. Ještě svízelnějš­í je odvolání šéfů podřízenýc­h úřadů, to se změnou systemizac­e udělat nedá. Jediná a dlouhá cesta vede přes nařízení kontroly, jestli daná organizace pracuje podle předpisů. Když audit narazí na vážné chyby, může následovat kárné řízení a odvolání.

Část úředníků spojených s jinou stranou než hnutím ANO odejde z úřadů sama, typicky to budou političtí náměstci. Nemají pod sebou odbornou agendu, jsou v podstatě statutární­m zástupcem ideově spřízněnéh­o ministra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia