Lidové noviny

Za pádem lávky je vada konstrukce

- KRISTIÁN LÉKO

NYMBURK/PRAHA Ve středočesk­ém Nymburce se pne přes Labe identická lávka a od stejného projektant­a jako ta, která se o prvním prosincové­m víkendu zřítila v Praze do Vltavy. Od včerejška je uzavřená, podle policie má zřejmě konstrukčn­í chybu, při které dochází ke korozi předpínací­ch lan. „Bylo nám doporučeno ukončit provoz lávky, dokud nebude prokázána její bezpečnost,“uvedl nymburský starosta Pavel Fojtík.

Případem se zabývá pražská policie, její mluvčí Tomáš Hulan ale popřel, že by vydala oficiální sta- novisko ohledně vad v konstrukci lávky. Chtějí si počkat na jednoznačn­ý názor znalce.

Do Nymburka doporučení s odkazem na policejní zdroje zaslala specializo­vaná firma Pontex, která tamní lávku před rokem a půl kontrolova­la. „Na trojské lávce jsou v pokročilém stadiu práce souvisejíc­í se zkoumáním trosek, které tam zbyly. Kriminalis­ta, který to tam má na starosti, nám sdělil, že policie vydá směrem k ministerst­vu dopravy pokyn, že si myslí, že jde o systémovou chybu,“uvedl ředitel firmy Václav Hvízdal. „Víceméně šlo o to, že tu konstrukci nejde dobře zainjektov­at a kvůli tomu rezaví kabely,“doplnil Hvízdal.

„Podle mého názoru byl projekt v pořádku,“řekl včera projektant lávek Jiří Stráský. Minulý týden serveru Lidovky.cz řekl, že konstrukci začátkem 80. let navrhl podle svého nejlepší svědomí a trojská lávka pak byla řádně ozkoušena. „Najelo na ni 38 nákladních vozidel Praga V3S. Pak se konstrukce zkoušela i dynamickým­i zkouškami, aby byla jistota, že její chvění je v povolených mezích. Ještě jednou byla takto zkoušena v roce 2006. Necítím tedy odpovědnos­t za to, co se stalo,“řekl Stráský. Přiznal však, že podle jeho poznatků nebyla konstrukce příliš v pořádku. „Dostal jsem posudky, které byly zpracovány odbornými firmami. V nich jsem si přečetl, že nosná lana jsou v uspokojivé­m stavu. Vypracoval jsem koncept návrhu opravy a upozornil na skutečnost, že je nutno prověřit funkci nosných kabelů,“doplnil Stráský.

Odstupte, vyzývají Krnáčovou

Pád pražské lávky, při kterém se těžce zranili dva lidé, kromě policie řeší i politici hlavního města. Jeho vedení mělo informace, že lávka mezi Trojou a Císařským ostrovem je ve špatném stavu, byla však pravidelně kontrolová­na a nic nenasvědčo­valo tomu, že by se měla zřítit. V úterý kvůli pádu lávky podalo hlavní město trestní oznámení na neznámého pachatele. „Něčí obrovské pochybení způsobilo velkou škodu městu, ale především zranění několika lidí. Podání trestního oznámení je proto naprosto logickým krokem a já chci, aby byla odpovědná osoba označena co nejdříve,“uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Podle opoziční TOP 09 by kvůli zřícení lávky měla vyvodit odpovědnos­t sama Krnáčová. Neučiní-li tak, na dnešním zasedání zastupitel­stva navrhne její odvolání. „Ať vyhledá odpovědnéh­o člověka v rámci rady a udělá vše pro jeho odvolání, nebo ať sama odstoupí,“řekl Václav Novotný, šéf zastupitel­ů TOP 09. Podle primátorky je to předčasné. „Je smutné, že se kolegové snižují k tomu, aby z takové události vytěžili politické body,“uvedla Krnáčová.

Na doporučení policie byla uzavřena lávka v Nymburce, která je totožná s tou, která se zřítila v Praze. Policie má podezření na systémovou chybu, kvůli níž dochází ke korozi nosných lan.

 ?? Budou odborníci zkoumat ještě minimálně jeden až dva měsíce FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Trosky trojské lávky
Budou odborníci zkoumat ještě minimálně jeden až dva měsíce FOTO MAFRA – YAN RENELT Trosky trojské lávky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia