Lidové noviny

Jistotu sněhu nabízejí sousedé

-

Zahraniční lyžařské destinace táhnou kvůli jistějším a lepším sněhovým podmínkám a absenci front na lanovku. Vždyť pokud třeba uvážíme lyžařský cirkus Saalbach Hinterglem­m Leogang Fieberbrun­n, který spojuje tři střediska do jedné z největších lyžařských oblastí Rakouska, získáme nabídku kolem 270 kilometrů sjezdovek. Ovšem třídenní skipas tu pro dospělého vyjde v sezoně na 148 eur, dětský na 74 eur, nejméně jednou tolik co u nás.

Podle cestovní agentury Invia dominuje žebříčku popularity Itálie, kde průměrná cena zájezdu činí 6704 korun na osobu. V případě Val di Fiemme, které volí 15 procent turistů, je to 5780 Kč, naopak za Livigno dá zájemce 8380 korun. Pobyty jsou většinou bez dopravy, často ale se skipasem. „Velká italská střediska jsou u českých turistů populární zejména rozmanitos­tí služeb. Val di Fiemme je dopravně nejdostupn­ějším střediskem, jež nabízí různě obtížné sjezdovky i kulinář- ské speciality. Aprica je díky příznivým cenám amírným sjezdovkám ideální pro rodiny s dětmi. Livigno pak kromě kvalitního lyžování nabízí výhodný nákup v bezcelní zóně,“říká Michal Tůma z Invie.

Populární Tatry

V průměru o 1119 korun levnější jsou zájezdy do Rakouska. Nejčastěji lidé vyrážejí do okolí Salzburgu (4842 Kč za osobu) nebo do Kaprunu v okrese Zell am See (5531 Kč).

Na Slevomatu si zase všímají skokového nárůstu prodeje pobytů do slovenskýc­h Tater. Nejen proto, že tuzemské hotely jsou četně obsazené. „Pomáhá tomu fakt, že za srovnateln­ou cenu nabízejí tamní hotely větší kvalitu služeb a vybavenost­i než srovnateln­é české,“říká ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková. V meziročním srovnání je prodej na Slovensko dvojnásobn­ý. Ve Vysokých Tatrách stojí v sezoně jednodenní dospělý skipas 39 eur, dětský 27. fre

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia