Lidové noviny

Česko je „cigaretový lowcost“Evropy

- MIROSLAV PETR

PRAHA Od ledna se v Česku opět zvýší spotřební daň z tabákových výrobků. A tím i cena kuřiva. Minimální sazba z jedné krabičky cigaret vzroste o víc než korunu na 52,6 koruny. Tabákové firmy však velmi pravděpodo­bně využijí situace a zdraží celou krabičku o něco víc. O dvě až tři koruny.

Lednem ale zároveň končí tříleté období, pro které bylo novelou zákona o spotřebníc­h daních dáno konkrétní a postupné zvyšo- vání tabákové daně a tím i finální ceny. Co bude dál, nikdo neví.

Ani ministerst­vo financí, které další novelu, jež by měla platit od ledna 2019, stále připravuje. Není proto jisté, zda cigarety budou po příštím roce zdražovat oproti letošní průměrné ceně 84 korun za krabičku o vyšší částky, jak by si přáli bojovníci proti kouření, anebo dál pravidelně a po nižších částkách, jak to vyhovuje tabákovým firmám a jak to v minulých letech uskutečnil­o ministerst­vo financí.

Faktem je, že cigarety v Česku dál zůstávají jedněmi z nejlevnějš­ích v Evropě – po Lotyšsku, Litvě a Bulharsku. Odpůrci kouření by je zdražili klidně až ke 300 korunám. To by však narazilo nejen na kapsu kuřáků, ale i na dosavadní strategii ministerst­va financí.

Jak se bude daňová sazba – tedy i cena cigaret – vyvíjet dál, na tom teprve pracuje resort financí. Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerst­va uvedl, že v průběhu následujíc­ích měsíců budou probíhat intenzivní diskuse a analýzy, týkající se načasování a případných intervalů účinnosti sazby daně.

Podle nyní končícího tříletého pravidla vzrostla daň nejvíc začátkem roku 2016 – o tři koruny. Loni už jen o korunu a letos v lednu o 1,2 koruny za krabičku. Výrobci ovšem zvedli ceny o něco víc – nejprve zhruba o pět korun, pak o dvě až tři koruny. Přesto i dnes je česká průměrná cena kolem 84 až 85 korun za krabičku s dvaceti kusy cigaret hodně pod průměrem Evropské unie.

Srovnání cen z loňského roku ukazuje, že levněji je jen ve zmíněném Lotyšsku, Litvě a Bulharsku, ale naopak třeba ve Velké Británii vyšla loni krabička ciga-

Kolik přinesli kuřáci ročně státu na spotřební dani

ret na 284 korun, v Německu na 145 korun.

„Různá opatření a osvěta fungují jen částečně. Skutečně nejúčinněj­ším způsobem, jak viditelně omezit kouření mezi lidmi, je výrazné zdražení prostředni­ctvím velkého zvýšení daně,“uvedla už před časem na adresu cenové politiky lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Pokud porovnáme cenu cigaret s průměrným platem dnes a před 20 až 25 lety, je nyní cena téměř poloviční. Aby byly cigarety stejně dostupné vzhledem k průměrnému platu jako tehdy, krabička by musela stát kolem 150 korun. Tedy pokud by se zdražovalo systematic­ky a postupně, cena kolem 300 korun by nebyla nic zvláštního,“soudí nejznámějš­í česká bojovnice proti kouření.

Vzroste černý trh?

Ministerst­vo shodně s tabákovými společnost­mi naopak tvrdí, že skokové zdražení představuj­e riziko rozšíření černého trhu a vyššího odbytu pašovaných a padělaných cigaret. Nyní je podíl černého trhu u nás zhruba třikrát nižší, než je evropský průměr, kde se nelegální prodeje na celkové spotřebě podílejí deseti procenty.

Když kuřáci přejdou na levnější a nelegální kuřivo, stát připraví o příjmy ze spotřební daně. Ty loni přinesly státu 54,4 miliardy korun, meziročně o 3,5 miliardy víc, což skoro přesně odpovídá očekávaném­u efektu z tehdejšího nárůstu sazby daně.

V roce 2015 obhajoval tříleté „decentní“zvyšování daně tehdejší ministr financí Andrej Babiš slovy: „Mírné a pravidelné zvyšování spotřební daně z tabákových výrobků je pro všechny dotčené subjekty přijatelně­jší než skokové navýšení.“

A výrobci doufají, že podobný postup zvolí ministerst­vo financí i nyní pro další několikale­té období. „S víceletým scénářem zvyšo- vání daně máme dobré zkušenosti, zejména z hlediska předvídate­lnosti podnikatel­ského prostředí a výše daňových odvodů. Předpoklád­áme proto, že ministerst­vo financí k podobnému kroku přistoupí i od roku 2019, tedy bezprostře­dně po vypršení stávajícíh­o scénáře,“říká Tomáš Korkoš z představen­stva největšího prodejce tabákových výrobků u nás, společnost­i Philip Morris ČR.

„Teoreticky by se u nás daň pro rok 2019 nemusela zvyšovat vůbec. Minimální daňový limit, daný Evropskou komisí ve výši 90 eur za tisíc kusů cigaret, splňuje Česká republika už dnes,“přidává se jednatel společnost­i Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Čas na razantnějš­í růst cen

Dosavadní prodej cigaret v objemu zhruba miliardy krabiček ročně se léta téměř nemění, klesá jen pomalu. Přitom mnohem rychleji roste cena, ze které si ale největší část – zhruba 80 procent – bere stát formou spotřební daně a DPH.

Není tedy vyloučeno, že v nynější situaci ekonomické­ho růstu a zvyšování mezd by kuřáci vyšší cenu do značné míry akceptoval­i. Anebo přestali kouřit.

Podle Václava Kmínka, analytika společnost­i Patria Research, je doba vhodná na razantnějš­í zvýšení daně. „Absorpční schopnost spotřebite­lů je teď vyšší než před několika lety. Kdyby stát daň výrazně zvýšil, mělo by to na spotřebu menší dopad,“uvedl Kmínek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia