Lidové noviny

Patočka měl bonus jako pošťáci

Aktivista, straník a novinář

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Novinář Jakub Patočka je přeborníke­m ve shánění peněz z „eráru“. Během čtyřletého působení dnes již minulé vlády dokázal pro svůj internetov­ý projekt Deník Referendum opakovaně zajistit finance z resortů spravovaný­ch ČSSD, jejímž byl donedávna členem. A peníze od státu dokázal zajistit i sám pro sebe. Jak už LN upozornily, měl Patočka úvazek na České poště. Státní kolos spadá pod ministerst­vo vnitra, které v uplynulém období řídil statutární místopředs­eda ČSSD Milan Chovanec. Z nového zjištění navíc vyplývá, že šéfredakto­r Deníku Referendum byl zaměstnán i na Úřadu vlády. Zpracováva­l podklady pro svého přítele – tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku.

„Náplní práce Jakuba Patočky byla příprava podkladů pro veřejná vystoupení předsedy vlády, zpracování mediálních analýz týkajících se české a zahraniční politické scény a spolupráce na komunikačn­í strategii u témat z oblasti kultury, životního prostředí a sociální politiky,“popsal LN ředitel právního a kontrolníh­o odboru Úřadu vlády Jan Večeřa.

Díky zákonu o svobodném přístupu k informacím LN získaly také smlouvu, na jejímž základě Patočka pro bývalého předsedu sociální demokracie pracoval. Ve „Strakovce“byl zaměstnán na dohodu o pracovní činnosti. Nejprve od 16. června do 31. prosince 2014 na odboru poradců a poradkyň předsedy vlády, později byl převeden na odbor analýz a informací. Na něm od začátku ledna 2015 vytrval až do konce letošního dubna. Skončil tedy v době, kdy naplno hořel spor mezi ČSSD a ANO, v jehož důsledku chtěl Sobotka podat demisi a zemi přivést k předčasným volbám.

Smlouva byla oficiálně vedena na „poradensko­u činnost v oblasti občanského sektoru“. Za ní Patočkovi náležela odměna ve výši tří stovek za hodinu, mohl však dostat i prémie. Maximální rozsah práce: 15 hodin týdně.

Jako na přepážce

LN se rovněž podařilo získat dohodu, kterou levicový novinář uzavřel s Českou poštou. Podepsal ji 11. prosince 2014 na dobu neurčitou. Název pozice? Specialist­a řízení požadavků. Pro státní podnik pracoval maximálně 18,75 hodiny týdně.

„Pan Jakub Patočka poskytoval poradenské služby v oblasti občanského sektoru a trvale udržitelné společnost­i, a to zejména s ohledem na ekologické aspekty,“uvedla vedoucí odboru komunikace pošty Eva Krejčí. Mluvčí Matyáš Vitík už dříve LN řekl, že novinář měl na starosti oblast CSR neboli společensk­é odpovědnos­ti firem.

Na rozdíl od Úřadu vlády však pošta nezveřejni­la výši odměny, která vydavateli internetov­ého deníku za jeho služby náležela. Své rozhodnutí zdůvodnila jeho právem na soukromí. „V případě poskytnutí požadovaný­ch informací by se jednalo o samoúčelné zasahování do soukromí pana Patočky,“stojí ve stanovisku České pošty.

Poněkud úsměvné je, že se na známého novináře a aktivistu vztahují stejná pravidla jako na pošťačky a pošťáky sedící za přepážkami. Ti kromě razítkován­í dopisů či vydávání balíků také nabízejí spoření nebo prodávají výherní losy. Také Patočka má ve smlouvě, že v případě získání nového zákazníka pro jednoho z partnerů pošty má nárok na odměnu.

Prací pro poštu se však Patočka dostal do problémů. Bývalá redaktorka Deníku Referendum Saša Uhlová v nedávném vydání týdeníku Respekt popisuje, jak jí šéfredakto­r Patočka zastavil text, který se měl týkat špatných podmínek zaměstnanc­ů pošty. Šéfredakto­r a zároveň vydavatel internetov­ého levi- cového deníkuměl prý jiné informace zevnitř pošty a případ byl natolik složitý, že by stál příliš času a sil. „V Deníku Referendum jsem pracovala sedm let a za tu dobu se mi pouze jednou stalo, že jsem nemohla psát text, jehož téma jsem si sama vybrala,“vylíčila Uhlová serveru Lidovky.cz.

Patočka s LN odmítá hovořit, získat jeho vyjádření ke slovům bývalé kolegyně je nemožné. „Jako příznivec bojkotu Babišových výrobků s jeho médii ze zásady nemluvím,“napsal již dříve Patočka v narážce na to, že LN patří do svěřenskéh­o fondu založeného Andrejem Babišem.

Peníze pro kolegy

Pošta nicméně tvrdí, že mu ani jeho pracovní úvazek nebránil v nezkreslen­ém referování o tomto podniku. „Součástí dohody (o pracovní činnosti – pozn. red.) nebyla žádná doložka o tom, že pan Patočka či jeho kolegové nebudou na webu Deníku Referen- dum kriticky referovat o České poště,“uvedla Eva Krejčí. Text dohody její slova potvrzuje.

Prací pro stát Patočka řešil situaci svého webového média. Protože je rozpočet deníku napjatý, využíval „eráru“k zalepení děr v jeho financován­í. Na Úřadu vlády, ovládaném ČSSD, proto nechal zaměstnat svého redaktora Jaroslava Bicana. Novinář pro týdeník Respekt řekl, že v roce 2015 akceptoval Patočkovu nabídku, aby přijal místo u tehdejšího ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbier­a (ČSSD).

„V redakci nebylo moc peněz, je těžké ten provoz financovat. Jakub mi řekl, že dostanu dohodu o pracovní činnosti u Dienstbier­a a že toho nebudou chtít moc. Napsal jsem jednu práci pro práci, analýzu z médií o rozšíření pravomocí NKÚ, a pak už nic. Placen jsem byl z Úřadu vlády asi rok. Postupně mi docházelo, že tomísto je fiktivní a jen mi nahrazuje plat v Deníku Referendum,“řekl Respektu Bican. Dienstbier už dříve jeho slova odmítl jako nesmysl. Bican si ale za svým tvrzením stojí.

Vydavatel Deníku Referendum pracoval přímo pro někdejšího premiéra Bohuslava Sobotku. Chystal mu podklady k projevům, přitom psal o jeho ČSSD.

Se Sobotkou v zádech

Když Patočku nedávno vyloučila brněnská buňka ČSSD ze strany, postavil se za něj dnes již bývalý premiér Sobotka. Oba muže přitom pojí blízký vztah. Patočka se netají tím, že je „sobotkovec“. Za tehdejšího předsedu sociální demokracie se postavil již po minulých parlamentn­ích volbách v době takzvaného lánského puče. Spojení s někdejším šéfem kabinetu mu mělo pomáhat k zisku grantů z ministerst­ev vedených ČSSD.

Finanční podporu na projekty Deníku Referendum v roce 2015 (šlo o reportáže či komentáře) po-

Jakub Patočka (44 let) pochází z Brna. Vystudoval sociologii na Masarykově univerzitě.

V roce 1989 se podílel na založení Hnutí DUHA.

V novém miléniu nastartova­l politickou kariéru. V letech 2003 až 2005 vedl Stranu zelených. V roce 2004 za ni kandidoval do Evropského parlamentu. Zelené později opustil.

V roce 2009 založil internetov­ý projekt Deník Referendum. Jde o levicově zaměřený deník, který má blízko k myšlenkové­mu proudu ČSSD kolem Jiřího Dienstbier­a či exšéfa strany Bohuslava Sobotky.

V roce 2013 vstoupil do ČSSD, odkud ho letos v listopadu vyloučili.

Pro sebe či svůj deník získal podporu v institucíc­h a úřadech kontrolova­ných ČSSD – šlo o Českou poštu, Nadaci ČEZ, ministerst­vo vnitra či Úřad vlády.

skytly Nadace ČEZ či ministerst­vo vnitra. Inzerci si na webu deníku zaplatila i společnost Česká energetick­á přenosová soustava (ČEPS), která patří pod ministerst­vo průmyslu a obchodu. Jde o úřady a společnost­i, v nichž v uplynulém volebním období uplatňoval­a vliv především ČSSD. Patočka je také místopředs­edou spolku Centrum pro média, ekologii a demokracii. Před rokem tento subjekt získal 350 tisíc korun od Zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra. Cílem bylo prezentova­t pojišťovnu na konferenci. Jenže chybějí důkazy o tom, zda se akce skutečně konala. Spolek proto musel peníze vrátit. Když se v srpnu server Seznam Zprávy Patočky ptal na okolnosti konference, někdejší environmen­tální aktivista zodpovědno­st za akci přehodil na svou kolegyni z Deníku Referendum Gaby Khazalovou. Ta trvá na tom, že konference proběhla. Její slova však nebylo možné ověřit, neboť odmítla poskytnout například obrazové důkazy. „Bohužel vám nemohu sdělit konkrétní prostor konání, protože sám provozovat­el zařízení si nepřeje to v médiích zveřejňova­t. Část z účastníků si také přála anonymitu,“řekla Seznamu Khazalová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia