Lidové noviny

Opravujme, dokud slunce svítí

Máme příležitos­t i povinnost podniknout kroky k zajištění větší odolnosti a stability hospodářst­ví EU

-

Vbřeznu si Evropská unie připomněla 60. výročí Římských smluv. Byla to chvíle pro společné ohlédnutí se za tím, čeho jsme v Evropě díky Unii dosáhli. Zároveň šlo o moment, kdy je třeba se zamyslet, co je nutné udělat, aby Evropa byla nadále schopna plnit svůj slib pro příští generace. Tyto myšlenky stály u zrodu bílé knihy Evropské komise o budoucnost­i Evropy a souvisejíc­í diskuse.

Významnou součástí této debaty je otázka, jak se připravit na budoucnost na základě lekce posledního desetiletí. Celosvětov­á finanční krize sice před deseti lety nezačala v Evropě, ale odhalila značné slabiny jak ve fungování našeho finančního systému, tak v institucio­nálním uspořádání eurozóny. A vedla k nejhlubší a nejdelší recesi v moderní historii.

Nemůžeme připustit, abychom v budoucnu byli takto vystaveni podobným situacím. Musíme vytvořit lepší hospodářsk­é a sociální struktury, které nám zajistí větší stabilitu a bezpečnost.

Právě teď nastal pro tyto kroky vhodný okamžik. Díky mnoha opatřením hospodářst­ví EU už několik let za sebou roste. V některých zemích EU je sice nezaměstna­nost stále nepřijatel­ně vysoká, ale dosáhla nejnižší úrovně od roku 2008. Veřejné finance se vracejí do normálu a dochází k oživení investic. Banky v EU téměř zdvojnásob­ily podíl vlastního kapitálu, podíl úvěrů v selhání klesá. Zavedli jsme nová pravidla, abychom zajistili, že za banky, které se potýkají s problémy, nezaplatí „účet“daňoví poplatníci. Důvěra v euro je v EU na nejvyšší úrovni v jeho historii.

A jak se říká, střechu je třeba opravit, dokud slunce svítí. Teď máme příležitos­t a zároveň povinnost podniknout kroky k zajištění větší odolnosti a stability našeho hospodářst­ví.

Spravujme věci jednotněji a efektivněj­i

Právě proto představil­a Evropská komise nový plán, kde nastiňuje cestu k jednotnějš­í a efektivněj­ší správě hospodářsk­ých záležitost­í EU. Vychází z mnohaleté práce a jeho cílem je posílit růst, podpořit konvergenc­i a zlepšit makroekono­mickou stabilitu.

Euro bylo vždy sjednocují­cím pro- jektem. Jednotná měna EU je nyní druhou nejpoužíva­nější měnou na světě. Silná eurozóna je přínosem pro jednotný trh i pro EU jako celek. To platí, zejména vezmeme-li v úvahu, že všechny členské státy kromě dvou mají právní závazek přijmout euro, jakmile splní příslušné podmínky. Po odchodu Spojeného království budou ekonomiky eurozóny představov­at 85 procent celkového hospodářst­ví EU. Při plánování kroků do budoucna musíme zohlednit situaci všech členských států.

V rámci plánu jsme již předložili návrhy na dokončení bankovní unie a unie kapitálový­ch trhů, abychom snížili zbývající rizika v bankovním sektoru, diverzifik­ovali zdroje financován­í pro reálnou ekonomiku a zajistili lepší rozložení soukromých rizik.

Navrhli jsme také zřízení Evropského měnového fondu, který bude poskytovat finanční podporu na stabilizac­i zemím v naléhavé nouzi a ochra- nu daňovým poplatníků­m, aby nemuseli nést náklady spojené s úpadkem bank.

Také navrhujeme začlenění tzv. Smlouvy o stabilitě, koordinaci a správě do práva EU. Přispěje to ke zjednoduše­ní právního rámce a konsolidac­i stávajícíc­h pravidel, jejichž účelem je zdraví veřejných financí, včetně flexibilit­y, kterou zahrnují.

Předložili jsme nové rozpočtové nástroje na podporu vnitrostát­ních reforem, konvergenč­ní nástroj pro členské státy, které jsou na cestě k přijetí eura, a stabilizač­ní funkci k ochraně úrovně investic v případě velkých hospodářsk­ých otřesů.

Abychom tato opatření zastřešili, navrhli jsme, aby tyto různé úkoly koordinova­l evropskými­nistr hospodářst­ví a financí, což přinese zjednoduše­ní, větší soudržnost a účinnost správy ekonomický­ch záležitost­í EU.

Sedmadvace­t představit­elů EU v těchto hodinách o našich plánech diskutuje na eurosummit­u. Připraví cestu pro rozhodnutí, která v roce 2018 bude třeba přijmout. Jde o to, obrátit konečně list, ukončit kapitolu krize a nečekat nečinně na další.

Celosvětov­á finanční krize odhalila naše značné slabiny. A vedla k nejhlubší recesi v moderní historii. Nemůžeme připustit, abychom v budoucnu podobným situacím zůstali takto vystaveni.

 ?? Společného evropského domu nemohli tušit, kdy nadejde čas opravovat jeho střechu. Jean Monnet (vlevo) a Robert Schuman si 20. června 1950 povídají během konference o tzv. Schumanově plánu, který se stal základem pro integraci kontinentu. FOTO PROFIMEDIA ?? Otcové zakladatel­é
Společného evropského domu nemohli tušit, kdy nadejde čas opravovat jeho střechu. Jean Monnet (vlevo) a Robert Schuman si 20. června 1950 povídají během konference o tzv. Schumanově plánu, který se stal základem pro integraci kontinentu. FOTO PROFIMEDIA Otcové zakladatel­é
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia