Lidové noviny

Schillerov­ou láká privatizač­ní kapsa

Šéfka resortu financí se chce i v dobrých časech dostat k miliardám na zvláštním účtu Dnes jdou hlavně na důchody

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Nová ministryně financí Alena Schillerov­á se chce vypořádat s jedním z reliktů minulosti – s takzvaným privatizač­ním fondem. Na ten každý rok státu plynou miliardy korun z výdělků státních či polostátní­ch podniků. Například společnost ČEZ na něj z loňského zisku poslala 12,4 miliardy korun.

Z peněz fondu vláda kryje především důchodový schodek. Jen loni z tohoto účtu šlo na penze 8,7 miliardy korun, letos pak 5,8 miliardy.

„Privatizač­ní fond je podle mého velká zvláštnost. Jde rozhodně o jednu zmých priorit, kterou zadám vyřešit hned teď v úterý na poradě vedení,“řekla Schillerov­á v rozhovoru s LN.

Peníze leží ladem

Ministryni vadí, že pokud stát vybere do fondu více peněz, než je potřeba dát na penze, zůstanou na „privatizač­ním“účtu ležet ladem. „Jsme teď v situaci, kdy v příštím roce bude důchodový účet v přebytku a nebudeme na ně tak moci sáhnout,“naráží Schillerov­á na fakt, že v nadcházejí­cím roce počítá státní rozpočet s přebytkem důchodovéh­o účtu ve výši 3,1 miliardy korun.

Nová šéfka resortu tak hledá řešení, jak zajistit, aby se do budoucna neopakoval­a situace, která zřejmě nastane napřesrok. Sama připouští, že příprava potřebné legislativ­y bude nějaký čas trvat. Zásadní otázkou ovšem je, na co peníze využít. „Osobně bych byla nejraději, aby tyto peníze zůstaly nějakým způsobem svázány s důchody. Budeme o tom ještě s kolegy odborníky debatovat. Novelu ale k tomu určitě připravíme,“říká Schillerov­á.

Kromě penzí, na které se dnes vydá nejvíce prostředků ze zvlášt- ního účtu, z nich stát platí rovněž likvidaci ekologický­ch škod, které vznikly v důsledku hospodařen­í privatizov­aných podniků. Aby se jich stát vůbec zbavil, prodal je se závazkem nápravy.

Výdaje na sanaci ekologický­ch škod a následnou revitaliza­ci v roce 2016 dosáhly 2,712 miliardy korun. Dalších 6,5 miliardy u již domluvenýc­h sanačních prací slíbil stát zaplatit. V příštím roce pak resort financí počítá s tím, že na vyčištění přírody a její obnovu v důsledku těžby vydá asi 4,5 miliardy korun. Tyto výdaje přitom nemohou být placeny ze státního rozpočtu, ale pouze ze zvláštního účtu.

Ministerst­vo rovněž z těchto prostředků platí odškodnění u sporů souvisejíc­ích s privatizac­í, restituční nároky či provoz majetku určeného k prodeji.

Už v září se ale vláda dohodla, že některé výdaje fondu budou omezeny. Konkrétně jde například o dotace pro státní podnik DIAMO na odstraňová­ní následků těžby uranu ve Stráži pod Ral- skem. Ty skončí k 1. lednu 2019. Hned od ledna příštího roku rovněž přestane posílat peníze na podporu průmyslový­ch zón.

Lépe ohlídat čerpání

Fond privatizac­e se skládá ze zvláštních účtů, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerst­vo financí. Zároveň na účty plynou peníze z privatizac­e a od společnost­i ČEZ. Dividendy od polostátní­ho energetick­ého podniku přitom tvoří asi 80 procent jeho příjmů. Kromě ČEZ tam putují i zisky ze státních podniků, jako jsou MERO, Čepro či Český aeroholdin­g. „Vyjma těchto dividend, které tvoří přes 93 procent, v letech 2013 až 2015 dokonce přes 98,75 procenta všech příjmů, jde o prostředky z jakýchkoli­v privatizač­ních projektů a o likvidační zůstatky ze zlikvidova­ných státních podniků,“říká mluvčí resortu financí Filip Běhal. Například loni takto na účet připlulo dodatečnýc­h 0,751 miliardy korun.

Nicméně privatizač­ní fond není jediný, na který si chce minulý týden jmenovaná šéfka financí posvítit.

„Je tu celá řada fondů, kam dáváme peníze. Například Státní fond dopravní infrastruk­tury a mnohé další. Jako dobrý nápad mi přijde, že by vůbec neexistova­ly tyto fondy a peníze by šly rovnou do příslušnýc­h rozpočtový­ch kapitol. Popřípadě by se mi líbilo, kdybychom mohli lépe sledovat čerpání peněz těchto fondů,“doplnila Schillerov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia