Lidové noviny

Vyjednavač­e ODS posílí energetik Kuba

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Začíná druhá etapa vyjednáván­í podpory pro novou vládu. Zástupci hnutí ANO se dnes ráno sejdou nad programový­m prohlášení­m kabinetu Andreje Babiše s vyjednavač­i ODS. Jejich tým bude mít čerstvou posilu: bývalého ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu.

„Ve vyjednávac­ím týmu jsem od voleb. Poprvé se ale schůzka uskuteční ve složení 4 na 4, takže se přidám k původní vyjednávac­í trojici,“řekl LN Kuba, který je v ODS považovaný společně s podnikatel­em Pavlem Dlouhým za nejvlivněj­ší duo jihočeské buňky. Kubu na jednání s hnutím ANO doprovodí předseda strany Petr Fiala, 1. místopředs­edkyně Alexandra Udženija a šéf poslanecké­ho klubu Zbyněk Stanjura.

Muž plný energie

Ve sněmovních kuloárech se spekuluje, že Kubovým úkolem ve vyjednáván­í by měla být témata spojená s vládnutím v polostátní energetick­é skupině ČEZ. „Tak bych to neviděl. Jsem bývalým ministrem průmyslu a obchodu, tudíž se orientuji v oblastech prů- myslu či energetiky. Není to tak, že bych se měl specializo­vat v jednání na ČEZ,“vysvětlil někdejší druhý muž občanské demokracie.

Bývalý ministr nemá k ČEZ daleko. S energetick­ým obrem spojil svou podnikatel­skou kariéru, na kterou se vrhl po odchodu z vysoké politiky. Týdeník Euro v říjnu informoval, že Kubova firma Omnia Invest Group investuje do výroby speciálníc­h bateriovýc­h úložišť. Obchodní spolupráci navázala právě s ČEZ – jejich cílem je vedle českého i slovenský trh.

Na konci roku 2016 založil Kuba společně s dceřinou společnost­í ČEZ (ČEZ ESCO) společnou firmu ČEZ LDS, která se cha- rakterizuj­e jako specialist­a na lokální distribučn­í sítě. Kromě toho se Kuba zabývá i revizemi kotlů a kořeny zapustil i v textilním průmyslu. Kubovým důležitým obchodním partnerem je podnikatel a generální ředitel fotbalovéh­o klubu Sparta Praha Adam Kotalík.

Kuba ve vysoké politice padl ve volbách v roce 2013, kdy nedokázal coby lídr jihočeské kandidátky získat poslanecký mandát. Zaměřil se na regionální politiku, v regionální­ch volbách 2016 se dostal do krajského zastupitel­stva.

Hvězdná chvíle Kuby nastala v listopadu 2011, kdy nastoupil do Nečasovy vlády po padlém „odkláněči“a ministrovi průmyslu Martinu Kocourkovi. O rok později se stal dokonce 1. místopředs­edou ODS. Vždy ho ale tížila nálepka politika, který podléhá vlivu kontroverz­ního jihočeskéh­o bosse Pavla Dlouhého.

Kdo do vlády

Kubova role může být při jednáních s ANO stěžejní. V prvním kole schůzek krátce po říjnových volbách se jejím protagonis­tům nepodařilo najít shodu – jak programovo­u, tak personální.

Lze totiž předpoklád­at, že premiéru Babišovi se 10. ledna nepodaří získat ve sněmovně pro svou vládu důvěru dolní komory. Prezident Miloš Zeman již avizoval, že Babišovi dá šanci i ve druhém kole. V něm by se Babiš musel snažit přesvědčit o vládní koalici některou ze sněmovních stran.

Podle informací LN od zdrojů blízkých vedení ANO je spolupráce s občanskými demokraty stále nejvíce preferovan­ou možností. Dohromady by tyto dvě strany ve sněmovně získaly 103 mandátů.

Pokud by modří odmítli, jako druhá nejskloňov­anější možnost zaznívá vytvoření menšinové vlády ANO a ČSSD, kterou by při hlasování podpořila KSČM.

Teoreticky je ve hře i obnovení koalice z období vlády Bohuslava Sobotky – tedy ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Problém takové soustavy spočívá ve vyjádřeníc­h čelných lidoveckýc­h politiků Pavla Bělobrádka a především Jana Bartoška, kteří v uplynulých týdnech na Babiše a ANO zhusta útočili.

Do vyjednávac­ího týmu ODS přichází exministr průmyslu Martin Kuba, který se v posledních letech zaměřil na podnikání v oblasti energetiky. Poprvé se schůzka vyjednávac­ích týmů uskuteční čtyři na čtyři

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia