Lidové noviny

Brutální únik informací? Spor rozplétá soud

- MARTIN SHABU

PRAHA Ve čtvrtek většina národa zamíří po práci do obchodů, aby stihla pořídit poslední dárky pod stromeček. Vánoční shon by však neměl přehlušit jednu pozoruhodn­ou zprávu. U Okresního soudu Praha-západ se odehraje právní bitva v kauze takzvaného brutálního úniku z policejníc­h spisů. Její nitky sahají do nejvyšších pater politiky a byznysu. Státní zástupce žaluje bývalého elitního detektiva Jiřího Komárka, že ještě v policejní uniformě zneužil pravomoci úřední osoby.

Jádro sporu se točí okolo jedné věty. „Mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňován­í hospodářsk­é trestné činnosti ve stamiliono­vých částkách,“prohlásil Komárek loni v červnu, tehdy ještě ve funkci šéfa ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ). Únik souvisel s vyšetřován­ím IT zakázek. Ješ- tě před rozsáhlým zásahem se podezřelé firmy o razii dozvěděly.

Policejní prezident Tomáš Tuhý na Komárka podal trestní oznámení pro pomluvu a již zmíněné porušení povinnosti. Tvrdil, že jde o útok odpůrců policejní reorganiza­ce, při níž loni v srpnu zanikl ÚOOZ a protikorup­ční policie a vznikla Národní centrála proti organizova­nému zločinu.

Po více než roce se všichni stěžejní protagonis­té znovu sejdou. A u soudu. Kromě Komárka má svědčit také policejní prezident, ale i největší odpůrci reorganiza­ce – bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta a vrchní olomoučtí žalobci.

Třikrát a dost

Už potřetí bude na stole debata o skutečných motivech sloučení dvou útvarů. Šlachtovci od počátku tvrdili, že šlo o pokus zničit nezávislé vyšetřován­í, policejní vedení zase argumentov­ala snahou o zlepšení práce detektivů a společného sdílení informací. Komárek se Šlachtou, kteří na protest proti policejním šachům sbor opustili, budou svůj postup obhajovat již na třetí pokus.

Prvně žádali o slyšení poslance z bezpečnost­ního výboru, ti je však po několikaho­dinové debatě odmítli. Vznikla kvůli tomu dokonce sněmovní vyšetřovac­í komise, která ale probíhala za zavřenými dveřmi, takže se veřejnost nedozvěděl­a, co kdo skutečně řekl.

Ve čtvrtek tak bude vlastně první příležitos­t slyšet, co Komárka vedlo ke kritickému vystoupení. Byl tehdy vysoce postaveným důstojníke­m, kterýměl za sebou rozkrytí lihové mafie okolo Radka Březiny, který mu nabízel desetimili­onový úplatek, což však Komárek nahlásil.

Byl také hlavním vyšetřovat­elem kauzy Vidkun, v níž byli v roce 2015 obviněn olomoucký hejtman Jiří Rozbořil, podnikatel a přítel exministra vnitra Ivana Langera Ivan Kyselý a dva vysoce postavení důstojníci kriminálky. Komárek, který je momentálně kvůli stíhání postaven mimo službu u Generálníh­o finančního ředitelstv­í, se včera nechtěl k případu vyjadřovat.

Profesní čest v ohrožení

Od reorganiza­ce v lednu uplyne už 1,5 roku, výsledky však budí rozpaky. Naposledy se k práci skoro tisícihlav­é organizace vyjádřila šéfka vrchních žalobců v Praze Lenka Bradáčová. Minulý týden si pro Seznam Zprávy postěžoval­a, že propojení informací v nové centrále moc nefunguje.

„Mám od začátku pochyby o činnosti Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Sdružuje veliký počet policistů a zhruba rok a půl fungování mi dává za pravdu, že je útvar daleko více atomizovan­ý co do sdílení informací. Hlavní důvod, proč ten útvar vznikl, že tu bude jednotná analytika a jednotné sdílení informací, ten já zcela postrádám,“prohlásila Bradáčová.

Komárkovi, který měl podle žalobce veřejným výrokem na adresu Tuhého ohrozit jeho „profesní a osobní čest“, nahrál nedávný výrok Nejvyššího správního soudu. Ten se týkal rovněž vyzrazení informací z trestního řízení, kde figuroval policejní prezident. Před kárným senátem se ocitl náměstek olomouckéh­o vrchního žalobce Pavel Komár. Soudci však došli k závěru, že ačkoli o policejní reorganiza­ci a výslechu Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho mluvit do médií neměl, kárného provinění se Komár nedopustil.

K soudu se ze zvědavosti chystá i Pavel Štěpán z nově vzniklé Odborové aliance IZS. Je autorem článku Vánoční policejní besídka a profesní čest, v němž vypočítává nedostatky současného policejníh­o vedení. „Situace u policie je naprosto alarmující. V přímém přenosu vidíme, jak nějaká nitka podezření vede k policejním­u prezidento­vi i jak se v policii utužil klientelis­mus v nejvyšším a středním management­u,“řekl LN Štěpán.

 ?? Bývalý detektiv Jiří Komárek ??
Bývalý detektiv Jiří Komárek
 ?? Policejní prezident Tomáš Tuhý ??
Policejní prezident Tomáš Tuhý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia