Lidové noviny

Německo vyšetří vraždění na hranici

- ROBERT SATTLER

PRAHA/MNICHOV Historický právní průlom. Bavorská kriminální policie začala vyšetřovat zabíjení německých uprchlíků na hranicích někdejšího Českoslove­nska. Žádný stát dosud komunistic­ké pachatele z jiné země nestíhal. Zároveň Německo nikdy nešetřilo usmrcení emigrantů z NDR ve východním bloku, kteří se přes naše území chtěli dostat do Rakouska.

„Konečně padají neviditeln­é hranice bývalého východního bloku a spravedlno­st se stává více a více univerzáln­í hodnotou,“okomentova­la pro Lidovky.cz vý- konná ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí Neela Winkelmann­ová.

Stalo se tak více než rok a čtvrt poté, co Platforma podala v Německu trestní oznámení na 67 představit­elů tehdejšího českoslove­nského komunistic­kého režimu. Učinila tak proto, že tuzemskými soudy byly za střelbu na hranicích dosud potrestány v Česku pouze čtyři osoby, dvě podmíněně a dvě nepodmíněn­ě.

Nejvyšší spolkový státní zástupce již označil úmyslné zabíjení neozbrojen­ých civilistů na železné oponě za mezinárodn­í zločin. Došlo podle něj totiž k zásad- nímu porušení lidských práv na život a svobodu pohybu.

„Jsou to nepromlčit­elné činy“

Winkelmann­ová dosavadní postup německých vyšetřovat­elů vítá. „Dosud se žádné oficiální nebo akademické místo v České ani Slovenské republice neodvážilo zkonstatov­at, že se jedná o nepromlčit­elné činy,“uvedla.

V průběhu více než 50 let zahynulo během snahy o překročení českoslove­nské hranice podle Úřadu dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu (ÚDV) nejméně 282 lidí, někteří po zásahu elektrický­m proudem, jiní byli zastřeleni. Neoficiáln­í čísla uvádějí dokonce až 500 osob. Na hranicích zemřelo dle statistik ÚDV rovněž nejméně 584 vojáků. Z nich 11 bylo usmrceno uprchlíky a 185 spáchalo sebevraždu.

Oznámení z loňského roku se týká například smrti východoněm­eckého uprchlíka Hartmuta Tautze, který byl před 30 lety při pokusu o útěk do Rakouska na hranici u Bratislavy roztrhán psy pohraniční­ků. Další z obětí je Richard Schlenz, jemuž se v roce 1967 povedlo přeplavat Dunaj u Děvína a byl českým pohraniční­kem zastřelen až na rakouském břehu. Mezi usmrcené patří rov- něž Johann Dick z Bavorska, který byl v roce 1986 při pátrání stráže po polských uprchlícíc­h střelen na německém území, odtažen na české a zemřel při převozu do nemocnice.

Případ dostal na starosti Bavorský zemský vyšetřovac­í úřad v Mnichově. Tamní vyšetřovat­elé jej ale prozatím nechtějí komentovat.

Německé soudy již v minulosti potrestaly přes 150 lidí za zabíjení na vnitroněme­cké hranici. S podmínečný­mi tresty byli odsouzeni nejen vojáci, kteří byli pověřeni střelbou, ale také zástupci vyšších pater velení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia