Lidové noviny

Vánoce se staročesko­u digestoří

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Kuba, pučálka nebo jahelník – pokrmy, které zdobily štědroveče­rní tabuli našich předků, bylymnohem pestřejší než tradič- ní smažený kapr s bramborový­m salátem, který dominuje dnešní kuchyni.

Receptů na tyto pochoutky se zachovala celá řada. Na tradiční vánoční výstavě v podzemí Bet- lémské kaple se sice v rámci doprovodné­ho programu taková pučálka vaří také, cílem je ale něco jiného.

Jako jedna z mála se výstava v centru Prahy snaží zrekonstru­o- vat, za jak často náročných podmínek tato jídla vznikala.

K vidění je tak třeba kumhár, dřevěné rameno, na něž se zavěšoval nad ohněm kus masa nebo kotlík. Nebo dymník, obdoba dnešní digestoře, která odváděla kouř a kuchyňské výpary z místnosti. Jednoduché zařízení znamenalo ve své době nejen pokrok v podobě dýchatelně­jšího vzduchu, ale mělo i své ekonomické opodstatně­ní. Naši předci se tak vyhýbali placení komínové daně uvalované za Rakouska-Uherska.

Inspirací výstavy je dílo neprávem pozapomenu­tého kreslíře a etnografa Josefa Václava Scheybala (1928–2001), který kromě jiného pořídil tisíce náčrtů a kreseb kuchyní ze všech koutů bývalého Českoslove­nska.

„Sám jsem nadšeným sběratelem jeho díla, měl jsem možnost studovat i jeho pozůstalos­t. Rekonstruk­ci kuchyní a náčiní jsme dělali právě na základě jeho prací,“říká Blahoslav Lukavec, organizáto­r vánoční výstavy ve sklepeních Betlémské kaple.

Vaření bývalo pracné

Pražská výstava dokumentuj­e, že vaření kdysi bývalo pracné – především kvůli tomu, že oheň bylo nutné rozdělat, regulovat a často se vařilo na chodbě v černé kuchyni, kde bylo hodně dýmu a málo světla.

Výjimkou nebyly ani takzvané dýmné jizby, které neměly žádný komín a odkud kouř z ohně unikal jen díky skulinám ve stropě a mezi trámy.

Tomu odpovídalo i nádobí a nejrůznějš­í „udělátka“. „Řada z nich se nakonec neprosadil­a, svým vzhledem dnes působí bizarně a co do své funkce až záhadně. O to více ale mohou být jako exponáty přitažlivé,“věří Lukavec.

Jako velký obdivovate­l Scheybalov­a díla pak věří, že výstava upozorní na fakt, jak významným sběratelem a nedoceněný­m dokumentar­istou rodák z Kristiánov­a u Liberce byl. Dosud totiž knižně vyšel jen zlomek rozsáhlého díla.

Pozůstatek rodiny Scheybalov­y spravuje Muzeum Českého ráje v Turnově, které ji získalo (a zachránilo) v roce 2010. Poněkud kuriózně – Scheybal zemřel bez potomků a majetek tak podědil stát.

Almara plná tisků

Řada z udělátek se nakonec neprosadil­a, svým vzhledem dnes působí bizarně a co do své funkce až záhadně.

Šlo přitom o největší přírůstek, který do svých sbírek kdy muzeum získalo – jen knihovna pilného sběratele má 45 tisíc položek. Stěhovala se i velká almara plná kramářskýc­h tisků a celkem tisíc krabic nejrůznějš­ích sbírek, z nichž ty nejstarší sahají až do 17. století.

„Scheybalov­a sbírkamá obrovský význam pro široké okolí. Zahrnuje nepřeberné množství materiálů k mnoha tématům, která přesahují hranice našeho regionu,“vysvětluje Alžběta Kulíšková z turnovskéh­o muzea, která sbírku spravuje.

„Nedocenite­lná je kresebná a písemná dokumentac­e lidové architektu­ry, umění, řemesel a reálií, zejména z Pojizeří a Jablonecka,“dodává.

Pražská „kuchyňská“výstava není první, která vznikla na základě výzkumů severočesk­ého etnografa a neúnavného kreslíře.

Pamatoval na něj i Jablonec nad Nisou, kde se se svou ženou Janou v 60. letech minulého století usadil. V bývalé faře u kostela sv. Anny je dnes umístěná národopisn­á expozice sestavená z díla manželů Scheybalov­ých.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia