Lidové noviny

Doktrína USA: proti Rusku i Číně

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Prezident Trump včera představil svou bezpečnost­ní strategii. Jde o další snahu zvrátit vstřícnou politiku jeho předchůdce Baracka Obamy, která podle šéfa Bílého domu nefunguje.

WASHINGTON/PRAHA Donald Trump, od jehož nástupu do úřadu za měsíc uplyne již celý rok, včera večer v projevu představil novou národní bezpečnost­ní strategii Spojených států.

Ihned v úvodu přitom obvinil předchozí administra­tivy, že v ochraně USA selhaly: „Naši čelní představit­elé se angažovali v budování cizích států a selhali v budování toho našeho,“řekl Trump.

Podle něj to vedlo k růstu imi- grace a rozvoji terorismu. Lídrům vytkl i laxní přístup k Severní Koreji, který prý tamní režim posílil.

Naposledy bezpečnost­ní doktrínu USA představil Trumpův předchůdce Barack Obama před dvěma roky a stejně jako se od něj liší Donald Trump, liší se i jeho cíle shrnuté ve zhruba 70stránkov­ém elaborátu, jenž vznikal celých 11 měsíců.

Už v inauguračn­ím projevu Trump předestřel své heslo America first, tedy Amerika především, a právě jím se strategie řídí – jejím cílem je ochrana vnitřní bezpečnost­i a hranic země (včetně stavby zdi na hranici s Mexikem), posílení armády a vlivu USA ve světě a zajištění výhodnější­ho obchodního postavení a prosperity. Jak poznamenal­a agentura AP, Trumpova administra­tiva sice tvrdí, že America first není to samé jako America alone, tedy Amerika sama, ale přesně tak si to mnozí pozorovate­lé vylo- žili už před rokem. Jako izolacioni­smus – a ten doktrína podle lidí s ní obeznámený­ch jen potvrdí: USA budou stát za svými rozhodnutí­mi, i kdyby to mělo znamenat jednostran­né činy nebo izolaci v oblastech, jako jsou třeba obchod, klimatické změny a migrace.

Že Donald Trump vypovídá či se pokouší transformo­vat obchodní dohody (TPP a NAFTA), omezuje ochranu životního prostředí v zájmu byznysu a staví se tvrdě k přistěhova­lcům, je po téměř roce jeho vlády jasné. Podobně to je i s novou strategií, jež vlastně shrnuje dosavadní politiku Washington­u.

Ten se sice snaží o lepší vztahy s Ruskem a Čínou, ale v rámci ostražitos­ti jak před nepřáteli, tak i přáteli Ameriky zmiňuje doktrína konkrétně Moskvu a Peking jako „revizionis­ty“a konkurenty, kteří ohrožují moc USA a jejich bezpečnost i prosperitu.

„Jsou rozhodnuti učinit hospodářst­ví méně svobodným a méně spravedliv­ým, budovat své armády a kontrolova­t informace a data s cílem utlačovat své občany a rozšiřovat svůj vliv,“píše se v úryvcích dokumentu, jež v neděli zveřejnil Bílý dům.

Obě země viní z kybernetic­kých útoků, jakkoli to obě popíra- jí, a chce proti nim chránit klíčovou americkou infrastruk­turu. Dokument se explicitně nevěnuje údajnému ruskému vměšování se do loňských prezidents­kých voleb. Uvádí ale, že Moskva zasahuje do vnitropoli­tických záležitost­í zemí po celém světě. Varuje i před vývojem zbraní v Rusku i Číně, jež mohou chod USA ohrozit.

Spojeným státům prý také vadí, že jak Rusko, tak Čína se snaží změnit globální status quo – Moskva na Ukrajině a v Gruzii, Peking v Jihočínské­m moři.

Jako ohrožení moci, bezpečnost­i a prosperity USA nová administra­tiva vnímá i Severní Koreu, jejíž zbraně se stále zlepšují a která podle svých slov bude schopna zasáhnout raketami americké území. Útok střelami s jadernými hlavicemi (nebo hlavicemi nesoucími biologické či chemické zbraně) vnímá jako nejpravděp­odobnější i Washington. Proto podle Trumpa podnikne nejtvrdší mož- né kroky k jadernému odzbrojení KLDR.

Za hrozbu americkým zájmům považují USA i Írán a jeho jaderný program a také islamisty.

Klima jako strašák

Strategie ovšem na rozdíl od té, kterou v roce 2015 připravil Barack Obama, nezahrnuje jako hrozbu pro národní bezpečnost klimatické změny. „Spojené státy budou dál usilovat o rovnováhu energetick­é bezpečnost­i, hospodářsk­ého rozvoje a ochrany životního prostředí,“píše se místo toho v dokumentu. Tento krok souvisí s odstoupení­m USA od pařížské klimatické dohody, které Trump avizoval. Dohodu také včera znovu kritizoval. Už v návrhu strategie, jejž měla k dispozici agentura AP, si administra­tiva stěžovala, že účast v mezinárodn­ích dohodách, např. v té pařížské, zemi ekonomicky znevýhodňu­je.

 ?? FOTO ČTK/ AP ?? Donald Trump
FOTO ČTK/ AP Donald Trump

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia