Lidové noviny

Pozůstalé berlínskýc­h obětí přijala Merkelová. Po roce

- BERLÍN

Přesně před rokem otřásl centrem Berlína teroristic­ký útok. Na vánoční trh na náměstí Breidschei­dplatz vjel kamion řízený 24letým islamistic­kým teroristou Anisem Amrim a přitom zabil dvanáct lidí a na sedm desítek jich zranil.

Těsně před prvním výročím zveřejnili pozůstalí berlínskýc­h obětí otevřený dopis adresovaný německé kancléřce Angele Merkelové. Vyčetli její vládě „politickou nečinnost“, stejně tak, že rozsah státní podpory pro pozůstalé je daleko za původními očekáváním­i. A vadila jim ještě jedna věc: kancléřka se s nimi osobně nesetkala. Až teprve včera, v předvečer výročí, je přijala.

Mezi pozůstalým­i, kteří kritizoval­i přístup německých úřadů, byl Petr Čižmár, jehož manželka tehdy při útoku zahynula. „Očekával bych, že nám bude německá kancléřka kondolovat,“uvedl Čižmár pro ČTK.

První Amriho obětí byl před rokem tehdy 37letý řidič polského kamionu Łukasz Urban. Útočník jej přepadl a zastřelil, aby se následně zmocnil nákladního auta. Urbanovi rodiče ale do budovy kancléřstv­í přijít odmítli.

„Chtěla bych paní Merkelové říct, že má na svých rukou krev mého syna,“vzkázala Urbanova matka Janina šéfce německé vlády. I ona jí vytýká, že svou účast neprojevil­a již bezprostře­dně po útoku. Přesto ale se svým manželem do Berlína přijede, kde se zúčastní dnešní vzpomínkov­é akce.

O útočníkově nebezpečno­sti úřady dlouho věděly

Tunisan Anis Amri následně po svém činu prchnul z Německa do Itálie, kde měl kontakty z dřívějších pobytů. Tam byl pak nedaleko severoital­ského Milána zabit při přestřelce s policií.

Mnohé nasvědčuje tomu, že policie a tajné služby věděly o tero- ristově nebezpečno­sti daleko dřív a mohly proti němu zakročit.

Informaci uveřejnil list Welt am Sonntag, a to na základě studia záznamů v policejníc­h protokolec­h, monitoring­u jeho komunikace a výpovědí informátor­ů.

Na Amriho byl podle všeho nasazen jeden speciální policejní agent s krycím jménem „Murat“.

Necelý týden před útokem si Amri do mobilu, jenž byl odposlouch­áván policií, stáhl návody na výrobu bomb a ručních granátů, zejména pak na míchání trhaviny.

A nejpozději od února 2016 používal tento mobil také k telefonátů­m se dvěma členy takzvaného Islámského státu (IS) a nabízel se jim jako sebevražed­ný atentátník pro útok spáchaný v Německu.

Z rešerší také vyplývá, že již před příchodem do Itálie v dubnu 2011 udržoval Amri těsné osobní, a dokonce i rodinné vazby na bojovníky a velitele IS v Libyi. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia