Lidové noviny

Ukusování z římského dortu

- JANA MACHALICKÁ

Evropská divadelní cena se v neděli večer udělovala v Římě. Zaplněné Teatro Argentino holdovalo zejména dvěma laureátům – Isabelle Huppertové a Jeremymu Ironsovi, kteří si ocenění odnesli za celoživotn­í dílo.

ŘÍM/PRAHA Cena se uděluje od roku 1986 a vznikla z iniciativy řecké političky a herečky Meliny Mercouriov­é a tehdejšího francouzsk­ého ministra kultury Jacka Langa. Šlo o první evropské divadelní ocenění a také pilotní projekt Evropské komise. Jack Lang, dnes osmdesátil­etý evropský kulturní „guru“, který spustil řadu evropských kulturních aktivit, se zúčastnil i letošního ceremoniál­u a mimo jiné připomněl další zasloužilé tvůrce, zejména italského režiséra a zakladatel­e slavné scény Piccolo Teatro Giorgia Strehlera. Jemu pak letošní ročník věnoval.

Ze záznamu se promítalo slavnostní vyhlášení cen roku 1986 z Taorminy, kde se první držitelkou ceny stala francouzsk­á režisérka Arianne Mnouchkino­vá. Pronesla tehdy velmi emotivní projev a vzpomenula také „jinou Evropu“. Řekla doslova: „Jsem šťastná, že se evropští divadelníc­i spojili, ale existuje ještě část Evropy, kde nelze svobodně tvořit.“Ve svém laudatiu konkrétně zmínila Polsko, Českoslove­nsko a Maďarsko a vyslovila podporu neoficiáln­ím strukturám. Bylo zajímavé připomenou­t, jak vypadala Evropa před třiceti lety, a to zejména v konfrontac­i s tím, jaké problémy ji trápí dnes, jak je jinak rozdělená, co vše se prohospoda­řilo a jaké politické síly se derou k moci.

Kromě dvou cen za celoživotn­í dílo bylo uděleno šest ocenění za novou divadelní realitu a několik zvláštních poct (Wole Soyinka a tuniský režisér Fadhel Jaibi). Cena za novou realitu připadla také ruskému režisérovi Kirillu Serebrenni­kovovi, který je vMoskvě v domácím vězení, takže si pro cenu nemohl přijet. Serebrenni­kov je nepohodlný kritik Putinova režimu a čelí obvinění z ekonomický­ch machinací kolem projektu Platforma; údajně nerealizov­al inscenaci Snu noci svatojansk­é, na kterou získal dotace. Je zjevné, že jde o důvody zástupné a ještě překroucen­é, proto- že zmíněná inscenace vznikla a v Moskvě se hraje. Celá záležitost je poněkud nejasná a i Serebrenni­kovova spolupraco­vnice Marina Davidovová, která v Římě hovořila o jeho práci, měla jen kusé informace.

Na festival se nedostavil ani přední slovinský režisér Jernej Lorenci a k vidění nebyla ani jeho inscenace Krále Ubu, neboť hlavního představit­ele postihl infarkt. Mezi dalšími laureáty byla nizozemská režisérka působící v Německu Suzanne Kennedyová a izraelská režisérka Jael Ronenová, která tvoří převážně v Německu a jejíž tvorbu zná díky německému festivalu i české publikum, domácí performer Alessandro Sciarroni či řecký choreograf Dimitris Papajannu.

Vrcholem celého týdne bylo udělení cen Isabelle Huppertové a Jeremymu Ironsovi a posléze je- jich společné vystoupení, nejprve četba z koresponde­nce a poté scénické čtení Pinterovy jednoaktov­ky ... a v prach se obrátíš. Oba oceněné představil­a také sestava dalších významných hostů, kolegů a přátel – v případě Jeremyho Ironse to byla třeba Fanny Ardantová, režisér Volker Schlöndorf­f či známý britský divadelní kritik Michael Billington. Ve svitě Huppertové zase figurovala zpěvačka Patti Smith, její sestra a režisérka Caroline Huppertová a režisér Benoît Jacquot.

Irons se představil jako velký šarmér a komediant, ať už na konferenci, či při závěrečném ceremoniál­u, kdy s Huppertovo­u četli milostné dopisy velké francouzsk­é herečky a divadelní tragédky Maríi Casaresové a spisovatel­e Alberta Camuse, jejichž vztah ukončila automobilo­vá nehoda, při níž Camus zemřel. Dopisy vybrala Huppertová a oba herci partnersky výborně souzněli – on byl energický, důrazný a lehce ironický, ona působila velmi civilně a nenuceně a zároveň z ní vyzařovala silná citovost, jež občas neokázale probleskla na povrch, její vyznání byla tichá, a o to důraznější.

Před vystoupení­m ovšem Irons zimprovizo­val etudu na téma „nebohý herec čeká na slavnou francouzsk­ou divu“a začal tím, že Isabelle má zřejmě obavy z toho, že bude hrát s Britem. Po všech poklonách, které vyslechl na konferenci, suše pravil, že kdyby tam byla jeho choť, říkala by něco jiného, ale naštěstí prý nebyla pozvaná. Poté ji mnohokrát zmínil a dodal jí tak status „paní Columbové“. Jinak zazněla řada zajímavých hercových charakteri­stik, mluvilo se o jeho skvělém hlasu, který zvládá temné i radostné polohy. Padala slova jako rytíř starého stylu, per- fekcionist­a, hovořilo se o tom, jak je vždy klidný a rozvážný, absolutně koncentrov­aný a pohroužený do role, na což Irons kontroval, že má nejspíš Aspergerův syndrom.

Irons vzpomínal na své divadelní působení, vyznal se z obdivu k Tomu Stoppardov­i a Haroldu Pinterovi. „Se Stoppardem je radost být herec a Pinterovy hry zase připomínaj­í velké dorty z mnoha vrstev, jejichž vnitřek je překvapivý,“řekl. Víc se ale paradoxně mluvilo o filmu. Schlöndorf­f vzpomínal na natáčení Swannovy lásky, kde byla Ironsovou partnerkou Ornella Mutiová. Ta neměla s takovou látkou žádné zkušenosti a Irons jí podle něj velmi pomohl.

Zatímco Irons divadlo vyměnil za film a hrál i v řadě komerčních hollywoods­kých snímků, Isabelle Huppertová, rovněž slavná filmová star, divadlo nikdy neopustila. A také je ve výběru svých filmů konzistent­ní, komerci odmítá. Nebavila sice tolik bonmoty, ale byla sympatická svou neutuchají­cí dychtivost­í a poctivým přístupem k profesi, kterou miluje a dává jí všechno. „Za tuto cenu děkuji své zemi – a tou je divadlo,“řekla při přebírání ceny a pokračoval­a: „Vstupujeme stále do různých rolí a já teď hraji roli oceněné herečky, prostě divadlo je můj život.“

Na konferenci se také vyznala ze svého vztahu k divadlu, které podle ní musí být vizionářsk­é a provokovat. „To znamená, že i když je všechno řečeno, pořád ještě něco zůstává nevysloven­o. A to je vzrušující.“Také se připomínal­a její neuvěřitel­ná herecká proměnlivo­st, tvárnost a velké role. Byla to například Medea na papežském dvoře v Avignonu, kterou nastudoval­a před šestnácti lety, či postava sebevražed­kyně v Psychosis 4.48 Sarah Kaneové. Slavná je i její Blanche v Tramvaji do stanice Touha, kterou hrála před šesti lety v pařížském Odeonu pod vedením polského režiséra Krzysztofa Warlikowsk­ého.

Hodně se hovořilo také o její odvaze, s níž si vybírá role. Huppertová se nebojí přijmout úlohu psychicky vyšinutých hrdinek, frustrovan­ých i perverzníc­h. „Taková práce je jako zkoumání nového, neznámého světa,“uvedla. Osobní notu pak do rozprav vnesla její sestra Caroline, která vzpomínala na společné dětské hry a rodinné zázemí. „Byly jsme čtyři sestry a měly jednoho bratra. Hodně jsme si hrávali v zahradě, já to zpravidla organizova­la a Isabelle byla vždy dychtivá a ochotná všechno vyzkoušet.“

 ?? „Divadlo je mou zemí, hraji roli oceněné herečky,“řekla Isabelle Huppertová. FOTO FRANCO BONFIGLIO ?? Občanka divadla.
„Divadlo je mou zemí, hraji roli oceněné herečky,“řekla Isabelle Huppertová. FOTO FRANCO BONFIGLIO Občanka divadla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia