Lidové noviny

Ceny Trilobit oznámily finalisty

-

PRAHA Maraton českých filmových výročních anket odstartova­ly ceny Trilobit, které zveřejnily užší výběr filmů a pořadů kandidujíc­ích na některou z trofejí. Vítězové budou známi 14. ledna. Ceny Trilobit uděluje Český filmový a televizní svaz FITES ve spolupráci směstem Beroun. Vedle Cen české filmové kritiky a Českých lvů jde o další hodnotící pohled na audiovizuá­lní produkci uplynulého roku – držiteli Trilobitů bývají pozoruhodn­í tvůrci, kteří však někdy sítem „velkých“cen propadnou.

Do finálového kola postoupilo celkem 21 titulů a z větší části se jedná o dokumentár­ní filmy. „Zklamáním pro mě byla letošní nabídka hrané tvorby,“uvedla členka poroty Šárka Kosková, jež působí jako redaktorka a scenáristk­a Českého rozhlasu a zároveň televizní dramaturgy­ně hrané tvorby. „Mezi desítkami přihlášený­ch filmů nebylo téměř možné najít opravdu výjimečný snímek, který by zaujal nejen vizuálně, ale zároveň silným autorským poselstvím.“

Sedmičlenn­á porota, jíž předsedá teatrolog Vladimír Just, vybrala do finále například dokument Krystyny Krauze o Karlu Krylovi Bratříček Karel, film Heleny Třeštíkové Strnadovi, portrét Milouše Jakeše Milda od Pavla Křemena nebo kontroverz­ní studii českého neonacismu Svět podle Daliborka, kterou natočil Vít Klusák. Ve výběru je také dokument Apoleny Rychlíkové Hranice práce z cyklu Český žurnál, který zvítězil na letošním festivalu dokumentár­ních filmů v Jihlavě. Z hraných snímků se do finále dostala například Bába z ledu Bohdana Slámy nebo Špína Terezy Nvotové.

Celkem letos o úspěch v některé z kategorií usilovalo rekordních 145 přihlášený­ch titulů – hraných, dokumentár­ních, animovanýc­h, zpravodajs­kých či publicisti­ckých, o jejichž kvalitách rozhoduje odborná porota, a 23 snímků s dětskou či rodinnou tematikou, jež hodnotila dětská porota.

Finálový večer odvysílá Česká televize 14. ledna od 20.20 na stanici ČT art. Moderátory předávání budou Martin Myšička a Vasil Fridrich. Pro zájemce přímo v Berouně budou večernímu programu předcházet filmové projekce nominovaný­ch filmů v Městském kině. kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia