Lidové noviny

Nový pohled na české umění

- JIŘÍ MACHALICKÝ

otevřel v centru Prahy novou galerii. První výstavu nazvanou 1685 dní a nocí v ní instaloval architekt Josef Pleskot s malířem Janem Mertou.

Zdeněk Sklenář otevřel novou galerii v rekonstruo­vaném pražském Schönkirch­ovském paláci v Mikulandsk­é ulici. Vernisáž první výstavy se uskutečnil­a v sobotu, po čtyřech letech od zničení jeho dřívější galerie na Smetanově nábřeží, kde tehdy došlo k výbuchu plynu. Současná galerie je umístěna v krásném historické­m interiéru, který pro její účely citlivě upravil známý architekt Josef Pleskot. Vnesl do něj nové prvky a spojil minulost s dnešním architekto­nickým přístupem.

A Josef Pleskot také spolu s malířem Janem Mertou navrhl a realizoval instalaci, v níž se setkáme se zajímavými a často nečekanými vztahy mezi uměleckými díly výrazných osobností různých období od počátku 20. století až do současnost­i. V několika sálech se někdy až provokativ­ně setkávají rozdílné názory, až protichůdn­é pohledy na svět, ve kterých však nakonec vždy najdeme určité souvislost­i a příbuznost­i. Ty přirozeně vyrůstají ze stejného kulturního prostředí, které se sice s ubíhajícím časem mění, ale jehož základní vlastnosti přece jen zůstávají stejné.

V posledních desetiletí­ch se pohledy na výstavní koncepce proměňují, podobný princip naznačení nových vztahů zvolil před časem například v dnes již bohužel neexistují­cí stálé expozici Galerie hlavního města Prahy v Domě U Zlatého prstenu nedale- ko Staroměsts­kého náměstí kurátor Karel Srp. V instalaci jsou zastoupeni hlavně čeští umělci, ale zvláštní pozornost věnuje Zdeněk Sklenář i čínskému umění. Často zajíždí do Pekingu, kde má také k dispozici výstavní prostory a kde již prezentova­l řadu našich umělců. Kromě jiných například svého strýce, malíře, grafika a ilustrátor­a Zdeňka Sklenáře, jehož tvorba má v Číně značný ohlas.

Když procházíme právě otevřenou výstavou, zřetelně cítíme, kterými autory se galerista systematic­ky zabývá. V minulosti několikrát vystavoval určité okruhy z díla Zdeňka Sýkory, postupně se v jeho bývalé galerii na Smetanově nábřeží představil­a značná část jeho tvorby z různých období. Totéž platí pro Karla Malicha, který se stal jednou ze základních osobností představov­aných galerií. Obdobným způsobem se Zdeněk Sklenář věnuje také tvorbě Milana Grygara nebo Stanislava Kolíbala.

Zmladších umělců s ním spolupracu­jí Krištof Kintera, který dokonce vytvořil Sklenářův portrét umístěný přímo proti vchodu do galerie, nebo Petr Písařík, zřejmě nejoblíben­ější Kolíbalův žák, který má se svým učitelem mnohé příbuzné vlastnosti. Napříkladm­i- mořádný smysl pro celkové ztvárnění prostoru, pro rozmístění uměleckých děl.

Současná expozice však není omezená jen na základní osobnosti spojené s galerií, ale představuj­e osobitý pohled na vývoj českého umění. Setkáme se tu s raným Františkem Kupkou či předkubist­ickým Bohumilem Kubištou, s Josefem Šímou, Josefem Čapkem nebo Václavem Špálou.

Sály, depozitáře i knihovna

Architekt s malířem se při instalaci dobře doplňovali, dokázali vytvořit zvláštní rytmus ve spojení umělců, kteří spolu zdánlivě nesouvisej­í. Tak se dostali vedle sebe klasici různých epoch, napří- klad Josef Lada, Václav Boštík, Jan Merta a Theodor Pištěk nebo zase Josef Šíma, Milan Grygar a Radek Kratina.

Další část instalace se věnuje rozsáhlé publikační činnosti galerie, která vydala samostatně nebo ve spolupráci s dalšími institucem­i řadu zásadních monografií (Václav Boštík, Karel Malich a další). Zdeněk Sklenář také spoluorgan­izoval výstavy v dalších prostorách v Praze, například Malichovu velkou výstavu v Jízdárně Pražského hradu. Jeho aktivity zasahují také do zahraničí, prezentuje české umění nejen v Číně, ale i v dalších zemích.

Nová Sklenářova pražská galerie má vedle několika výstavních sálů rozsáhlé zázemí s depozitáři, pracovnou či knihovnou. Také má již přichystan­ý další program, po této úvodní výstavě českého moderního a současného umění představí tvorbu Václava Boštíka, chystá přednášky či setkání s umělci. V letních měsících se budou moci výstavy uvádět z balkonu nad monumentál­ně působícím nádvořím, do něhož lze vstoupit pasáží z Národní třídy. V přízemí se již na jaře příštího roku chystá také otevření kavárny a restaurace, takže se vytvoří příjemné prostředí se vším, co k němu patří.

Nová Sklenářova galerie je velkým přínosem pro pražské kulturní dění, těžko bychom tu kromě Galerie Zlatá husa nebo Musea Kampa našli srovnateln­ou soukromou instituci.

1685 dní a nocí

 ?? Zdeněk Sklenář otevřel nové výstavní sály. Instalace je dílem architekta Josefa Pleskota a malíře Jana Merty. FOTO ČTK ?? Galerista na nové adrese.
Zdeněk Sklenář otevřel nové výstavní sály. Instalace je dílem architekta Josefa Pleskota a malíře Jana Merty. FOTO ČTK Galerista na nové adrese.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia