Lidové noviny

O malých většinách

-

Již příští týden Lidové noviny odhalí tradiční Slovo roku. Poslední letošní Depeše ho samozřejmě nemíní prozradit, ba ani naznačit, kam se výsledek bude upírat. Již teď lze ale konstatova­t, že se anketa LN vyhnula slovu, které sice není nijak sexy, není ani vtipné a novátorské, přesto dobře vystihuje dění v domácí i evropské politice v roce 2017. Tím slovem je většina. Přesněji řečeno debaty, jak malá může být většina, aby si získala přední místo v médiích i hospodskýc­h debatách.

Jako první většinu zřejmě napadne první vláda Andreje Babiše. Menšinová, a pokud se přes svátky neodehraje nějaký průlom, pak i bez majority v parlamentu. Prezidenta Miloše Zemana ovšem zastupitel­ská váha nechává chladným. Pro něj je to plnohodnot­ná vláda, která se nemá ohlížet na podporu a raději pracovat (makat, chcete-li) ve prospěch lidí. Což je jen další úniková strategie, jak se vyhnout dělení na menšinu a většinu. Lidé jsme vskutku všichni. V případě Babišova kabinetu je na to ovšem možné jít i z druhé strany. Takzvaný demokratic­ký blok (ODS, lidovci, TOP 09 a STAN) má dohromady 48 poslanců. Tedy většinu „antibabišo­vských“hlasů. Vmanévrova­l se ale do role přezírané menšiny, takže jiná menšina, ta „babišovská“, musela konat.

V evropské politice je to s dominancí a disentem úplně jinak. Byť odpor ke kvótám kromě Česka sdílí ještě tři další země z 27 členů EU, vydává se náš názor nikoliv za menšinový, ale rovnou za logický, správný a potřebný. Jako by většina EU nebyla státotvorn­á, ale pomýlená.

Češi se cítí jako menšinoví lídři – nejen v otázce uprchlíků, ale i názorech na euro nebo na regulaci držení zbraní. A opět je tu možný dvojí výklad. Menšině se nesmí upírat právo a EU by vzhledem k demokratic­kému deficitu měla vždy dojít ke konsenzu. Většinové hlasování v Evropské radě je umlčování unijního disentu, zaznívá z Česka. A obráceně – když se na něčem shodne většina, je to špatně jen proto, že pro někoho nejsou třeba migranti národním ohrožením, ale věcí evropské solidarity?

Alespoň že většinu lidí o Vánocích politika nezajímá. Přitom i letošní svátky narození Páně dokazují, že zažitá většina se může mýlit. Nechme to tak. Menšina teologů nemůže zrovna teď o adventu ostatním vnucovat, že verš „neuveď nás v pokušení“v otčenáši je překladate­lský kiks, který dělá z Boha pokušitele.

Stejně jako andělské „pokoj lidem dobré vůle“z Lukášova evangelia, které korunuje nejeden český betlém. Další známý překladate­lský přehmat. Ti, kdo dobrou vůlí nedisponuj­í, na pokoj nemají nárok? Mnohem přesnější je kralický převod „lidem dobrá vůle“. Jenže o to nejde. Zažitý překlad může být zavádějící, má ale i své téměř vánoční kouzlo. Lidé dobré vůle – to zní slibně a radostně. A navíc pořád můžeme ještě doufat, že je jich většina.

Byť odpor ke kvótám kromě Česka sdílí ještě tři další země z 27 členů Evropské unie, vydává se náš názor nikoliv za menšinový, ale rovnou za logický, správný a potřebný. Jako by většina EU nebyla státotvorn­á, ale pomýlená.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia