Lidové noviny

Obchodován­í s prázdnem

Bitcoin je sběratelsk­ý artikl, nikoli měna. Zájem jednotlivc­e zde navíc podkopává zájem celku

-

Sobrovským růstem ceny bitcoinu v posledních dnech, měsících a především roce si řada lidí pokládá otázku, co stojí za takovým nárůstem hodnoty. Celistvou odpověď na ni asi nikdo nepřinese. Primární překážkou v jejím hledání je vůle nasazovat koncepty tradičního společensk­ého uspořádání na nové technologi­cké fenomény. Výchozí problém vidím v tom, že se bitcoinu říká měna, kterou ale není.

Celé to vzniklo jako zajímavý technologi­cký koncept, který do řetězce (block chain) umí za sebe skládat události s čímkoliv spjaté tak, aby se dal v elektronic­kých datech najít zpětně důkaz, že k události došlo. Bitcoin tak nebyl navrhován jako komplexní systém podobný dnešnímu ethereu, které umožňuje podstatně víc služeb na jednom řetězci. Přirozeným nápadem tehdy bylo na onen řetězec nasadit elektronic­ký token, nazvat ho coin (mince), a protože je definován v bitech, říkat mu bitcoin. Tak vznikla měna, elektronic­ký token v řetězci bitů.

Nicméně to ještě neznamená, že to měna je. Bitcoin se stal měnou tím, že se dané tokeny začaly obchodovat na nově vzniklých burzách dedikovaný­ch pouze bitcoinu, čímž se token dostal na trh mimo veškeré autority a dostal hodnotu. Díky relativní stabilitě po dobu řady let si našel cestu do obchodů a na standardní burzy. Nyní se ale ukazuje, že s tím, jak se bitcoin stává vhodnou komoditou k rizikové investici, obchody od něj jako od platidla upouští. Bitcoin totiž není měna, ale sběratelsk­ý artikl – a tím vždycky byl.

Technošíle­nství s kryptoměna­mi

Druhým zajímavým argumentem, který je kolem bitcoinu slyšet, je technologi­cký návrh zajišťujíc­í konečný počet bitcoinů na trhu, a tudíž zamezující potenciáln­í inflaci. Všichni techno-ultra-libertariá­ni, přesvědčen­í o nelegitimi­tě demokratic­ky volené autority a její zastupitel­nosti technologi­ckými vychytávka­mi, tvrdí, že největším zlem naší svobodné společnost­i je stát a centrální banka, umožňující inflaci měny. Na dnešním bitcoinu je zjevně vidět, že bude-li jeho počet konečný a poptávka bude neustále stoupat, je naprosto nemyslitel­né, že bude používán jako měna. Pro každého bude dá- Platit hotově, kartou nebo bitcoiny

vat ekonomický smysl si ho ponechat, protože za takových podmínek by jeho utrácení za spotřební zboží bylo značně neekonomic­ké. To samozřejmě neznamená, že to někdo dělat nebude. Fungující rostoucí ekonomiku to ale rozhodně nestabiliz­uje.

Důvody, proč se upustilo od zlata a přešlo se na peníze pod kontrolou centrální banky bez krytí zlatem, budou úplně stejné u upouštění od bitcoinu. Regulace v tomto případě umožňuje vnést racionální hledisko stabilizuj­ící trh, což při panickém nákupu nebo prodeji na úplně volném trhu nejde. Osvobozují­cí to tedy určitě není a jako měna pouze ukazuje, jak nestabilní a na nenadálé nálady lidí citlivý je otevřený neregulova­ný trh. Stabilní rozvoj globální komunity lidí bez států (plán libertariá­nů) nám tedy bitcoin nepřinese.

Nemožnost regulace má ale i jiný, podstatněj­ší problém, který reálně přesahuje hranice technošíle­nství s kryptoměna­mi. Nemožnost jakéko- liv autority zakázat obchodován­í s virtuálním prázdnem má zásadní globální dopady na spotřebu energie. V současnost­i bitcoin a ethereum spotřebová­vají 42,67 TWh elektřiny, tedy více než 159 zemí světa dohromady, a spotřeba exponenciá­lně roste. Lidstvo vydává energii na výpočet zašifrovan­ých řetězců, jejichž faktický dopad na kvalitu života člověka je naprosto nulový, právě v době, kdy se světoví lídři scházejí, aby vyřešili problém extrémní energetick­é náročnosti lidstva a dokázali jí vyjít vstříc bez fatálních dopadů na životní prostředí a růst globální ekonomiky. Tento nejnovější efekt je o to podstatněj­ší, že je nejspíš nezastavit­elný. Poukazuje na klasické dilema, kdy zájem jednotlivc­e podkopává všeobecný zájem celku, jehož je jednotlive­c součástí.

Ve 20. století se experti na mezinárodn­í vztahy zabývali primárně tím, jak udržet velmoci v klidu, aby na sebe nestřílely jadernými zbraněmi, a vymysleli pro přesvědčen­í politiků princip jaderného odstrašení. Dnešní akademiky a politiky čeká vypořádání se s problémem rostoucí decentrali­zace a představy o její obecné instrument­ální prospěšnos­ti a politické legitimitě, pokoušejíc­í se nahradit demokratic­kou volbu. Jestli se lidstvo upeče ve stále teplejší atmosféře, protože bude těžit prakticky nevyužitel­né virtuální tokeny, bude to nejspíš ten nejparadox­nější moment planetární­ch dějin.

 ?? Mohli v sobotu zákazníci ve stánku se zmrzlinou v novozéland­ském městě Christchur­ch FOTO ČTK ??
Mohli v sobotu zákazníci ve stánku se zmrzlinou v novozéland­ském městě Christchur­ch FOTO ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia