Lidové noviny

Hasiče ochrání chytrý oblek z Plzně

- PLZEŇ MIROSLAV PETR

LETECTVÍ

Výhody bezpečnost­ního obleku pro hasiče SmartPRO2

příslušnýc­h úřadů pro kontrolu hospodářsk­é soutěže v několika zemích. čtk

MOBILNÍ OPERÁTOR

Přesná poloha hasiče, teplota uvnitř i vně jeho obleku, osvětlení okolí, automatick­é přivolání pomoci i ukládání naměřených dat v jakési černé skříňce. To vše umí speciální oblek pro hasiče, jehož vývoj právě ukončili vědci ze Západočesk­é univerzity v Plzni společně se zdejšími společnost­mi Vochoc a Applycon. V nadcházejí­cích měsících projde chytrý zásahový oblek zatěžkávac­ími zkouškami a po skončení testů ho vývojáři nabídnou jednotkám hasičů do praxe.

Něco jako záchranná brzda

Sofistikov­anou novinkou je zejména záchranná funkce, nazvaná emergency strip, která umožní hasičům okamžité přivolání pomoci. „Vlastně je to pro hasiče něco jako záchranná brzda. V případě nouze hasič strhne pásek na límci, oblek začne červeně blikat a zároveň se z připojenéh­omobilního telefonu odešle tísňová SMS zpráva a aktuální GPS souřadnice až na tři předvolená telefonní čísla,“vysvětluje funkci Petr Kašpar z Regionální­ho inovačního centra elektrotec­hniky při Fakultě elektrotec­hnické Západočesk­é univerzity.

Chytrý hasičský oblek z Plzně kromě toho měří teplotu na povrchu i uvnitř oděvu a při překročení nastavenýc­h teplotních limitů upozorní hasiče LED ukazatelem umístěným na levém rukávu a na hrudi. Je vybaven i aktivním ZÁTĚŽOVÝ TEST osvětlením, které si může hasič sám ovládat během zásahu pomocí tlačítka přímo na oděvu. LED světla slouží také k tomu, aby byl hasič vidět.

Oblek je bezdrátově spojen s chytrým telefonem, kam se přenáší měřené údaje. Například záznam trasy hasiče. Všechna naměřená data se pak zobrazují a ukládají do takzvaného blackboxu, tedy černé skříňky, která funguje i v případě, že dojde k přerušení signálu mezi oblekem a mobilem.

Jedná se o řešení, která jsou ojedinělá i v rámci celé Evropy. Obleky totiž musejí nejen odolávat vysokým teplotám a zátěži při zachování všech instalovan­ých funkcí, ale jsou i pratelné. Tím vším musí nyní prototyp nového obleku projít při testech.

„Je to v oboru hasičských obleků takový hi-tech. Zájemců se už hlásí hodně, ale je nutné nejprve dokončit celý vývoj a testování. Naším přáním je zahájit výrobu a prodej ještě v příštím roce,“říká Petr Loukota, jednatel firmy Vochoc, která ročně dodává hasičům tisíce „klasických“obleků a na vývoji těch „chytrých“roky spolupracu­je nejen se Západočesk­ou univerzito­u, ale i s výrobcem takzvané nositelné elektronik­y společnost­í Applycon.

Chytrý zásahový oděv pod označením SmartPRO2 je v pod- statě odlehčenou verzí obleku SmartPRO, který prakticky stejný tým autorů vytvořil už dříve na zakázku pro hasiče pěti měst z Německa, Francie, Belgie a Velké Británie. A s nímž loni v prosinci uspěl v takzvaném předkomerč­ním tendru v konkurenci 54 vývojářů v Evropě.

Oděvy nové generace

Tento prvotní oděv SmartPRO nabízí i třeba možnost měření a přenosu údajů o koncentrac­i plynů v okolí, životních funkcích hasiče nebo měření okolní teploty čidlem v rukavici. Podle zadání nesmí jeho cena přesáhnout částku 1500 eur, v přepočtu skoro 39 tisíc korun.

Na vývoji tohoto prvotního projektu chytrých oděvů SmartPRO se podílela jako vedoucí celého konsorcia společnost Applycon. „Jde o ojedinělou zakázku na hasičské oděvy nové generace. Oblečení, propojené se sofistikov­anou elektronik­ou. V podstatě jde o to, aby se hasič při akci mohl soustředit výhradně na svou práci, na samotný zásah, a nevystavov­al se přitom riziku nebo nebezpečí ohrožení života,“uvedl už před časem pro LN spolumajit­el a zakladatel Applyconu Milan Baxa.

Applycon má za sebou už například výrobu elektronic­ky vyhřívanýc­h ponožek pro horolezce Radka Jaroše, oděvů s GPS lokalizací, textilní klávesnice na rukáv pro bezdrátové připojení na mobil nebo textilních vyhřívanýc­h sedáků do lavic chrámu svatého Víta v Praze. Vše se může prát i ždímat.

Na Západočesk­é univerzitě vzniká chytrý oděv, který hlídá bezpečí a usnadní hasičům práci.

 ?? FOTO: ZÁPADOČESK­Á UNIVERZITA V PLZNI / MAFRA / ZR ??
FOTO: ZÁPADOČESK­Á UNIVERZITA V PLZNI / MAFRA / ZR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia