Lidové noviny

Školství čeká revize inkluze

Uchazeči o střední školy budou povinně maturovat z matematiky Cizinci dostanou úlevy

- BARBORA CIHELKOVÁ

Do nového roku vstupuje resort školství s čerstvě jmenovaným ministrem Robertem Plagou. Ten slibuje další revizi inkluze a více peněz pro učitele i nepedagogi­cké pracovníky ve školách. Vážné výhrady má k podobě kariérního řádu, podle nějž měli být učitelé rozděleni do platových skupin na základě svých zkušeností a odbornosti. Ministr už nyní naznačil, že několik let slibovaný kariérní řád půjde k ledu. Plánovaným změnám v těchto oblastech mají ale předcházet analýzy, které si nyní ministerst­vo nechá vypracovat. Na jejich výsledky a reakci na ně si budeme muset počkat. V některých oblastech školství je už naopak jasno. Co tedy učitele, žáky, studenty a jejich rodiče v nadcházejí­cím roce čeká?

Na inkluzi se začne šetřit

Podpora společného vzdělávání všech dětí neboli inkluze není úplně levná záležitost. Ze státního rozpočtu dosud ukrojila dvě miliardy. Nejvíce financí putovalo na pedagogick­é asistenty. Jejich úvazky podle analýzy ministerst­va školství vyšly za první rok fungování inkluze na 1,35 miliardy korun. Ministerst­vo proto připravilo úpravu vyhlášky, která upřesňuje, z jakých důvodů může škola asistenta využít. Stát by měl například přestat financovat takzvanou nepřímou pedagogick­ou činnost asistentů, která je vyhrazena pro kontakt se sociálně vyloučeným­i rodinami žáků. A v jedné třídě už by neměli být asistenti až čtyři, tak jako dosud, ale maximálně tři.

Cizinci a Češi žijící v zahraničí budou mít úlevy

Cizinci už nebudou muset skládat maturitu z češtiny za stejných podmínek jako jejich čeští spolužáci. Na vypracován­í didaktické­ho testu dostanou třicet minut navíc, na slohovou neboli písemnou práci dokonce pětačtyřic­et minut k dobru. Výše zmíněné úlevy mohou mít i Češi, kteří doloží, že během osmi let předcházej­ících datu maturitní zkoušky studovali alespoň čtyři roky v zahraničí.

Dále je možné prominout jednotnou přijímací zkoušku na střední školu cizincům nebo Čechům, kteří plnili povinnou školní docházku mimo republiku. Znalost češtiny je u nich možné ověřit ústním pohovorem.

Povinnou školní docházku lze nově plnit i v zahraničí. Čeští rodiče, kteří se svými dětmi odjedou mimo republiku například za prací, už své děti nemusí povinně zapisovat do české školy a vodit je na pravidelné přezkušová­ní. Pokud dítě do české školy nezapíší, dokládají potvrzení o tom, že plní povinnou docházku v zahraničí, přímo ministerst­vu školství. Stále své děti ale do české školy zapsat mohou, pokud chtějí, jen už to není povinné.

Snadnější má být také uznávání vyššího vzdělání získaného v zahraničí, takzvaná nostrifika­ce. Češi, kteří absolvoval­i zahraniční školu, už nemusí skládat nostrifika­ční zkoušku z českého jazyka a literatury.

Školky přijmou všechny tříleté

Umístit dítě po skončení tříleté rodičovské dovolené do státní mateřské školky a nastoupit do práce by už neměl být pro rodiče problém. Od roku 2018 mají školky povinnost přijmout všechny tříleté uchazeče ze své spádové oblasti. Povinnost určit spádové oblasti přinesla obcím už loňská novela školského zákona. Rodiče mají V režii státu a instituce Cermat stále možnost přihlásit svého potomka do jakékoli jiné mateřské školy, v té spádové budou mít ale místo garantovan­é.

Od roku 2020 mají mít automatick­y nárok na přijetí dokonce i děti dvouleté. Z analýzy ministerst­va školství vyplývá, že v drtivé většině okresů České republiky budou kapacity mateřských škol v následujíc­ích letech pro docházku dětí od dvou let až do věku zahájení povinné školní docházky stačit. O přijetí dítěte, tak jako doposud, rozhoduje vedení mateřské školy.

Poslední, předškolní ročník, zůstává i nadále povinný.

Uchazeče o studium na SŠ čeká maturita z matematiky

Kdo se v roce 2018 hlásí na střední školu, vybírá možná i podle toho, zda by ho na ní čekala povinná maturita z matematiky. V roce 2021 budou muset projít jednotným státním maturitním testem z matematiky všichni studenti gymnázií a lyceí, v dalším roce se přidají studenti středních odborných škol. Maturanti tak budou mít tři povinné předměty pro společnou část zkoušky – vedle matematiky ještě češtinu a cizí jazyk.

Některé obory ale dostaly výjimku. Patří sem konzervato­ře, obory spadající do skupiny umění a užité umění, zdravotnic­tví či sociální činnost. Maturovat z matematiky tak nebudou muset třeba budoucí ošetřovate­lky, někteří grafici či restauráto­ři.

U letošních podzimních státníchma­turit propadlo šedesát procent maturantů, kteří si matematiku vybrali jako volitelný předmět. Její povinné zavedení proto vzbuzuje obavy. Na některých oborech se proto zvyšuje počet hodin matematiky na nejméně deset hodin po dobu vzdělávání (v týdenním přepočtu).

Do bazénu musí všichni

Povinná výuka plavání čeká od září na další část žáků základních škol. Plaveckým výcvikem mají projít všechny děti na prvním stupni, a to vždy dva po sobě následujíc­í roky – ve druhé a třetí, nebo ve třetí a čtvrté třídě. Plavání by mělo být pro všechny děti zdarma, a to včetně dopravy do bazénů.

Školy nyní automatick­y dostávají finance přímo na výuku plavání, ředitelé je tím pádem nemusí přesouvat například z peněz pro učitele ani žádat o příspěvek rodiče. Náklady ministerst­vo vyčíslilo na 98 milionů korun.

Do letoška výuku plavání v žádném z ročníků neorganizo­valo asi pět procent škol. Problémy s touto povinností mohou mít speciální školy pro postižené děti nebo školy malé a vzdálené od bazénu.

Kdo se v roce 2018 hlásí na střední školu, vybírá možná i podle toho, zda by ho na ní čekala povinná maturita z matematiky

Vysvědčení poprvé na nových tiskopisec­h

Formuláře vysvědčení projdou malou proměnou. Na konci pololetí si některé děti poprvé ponesou list o 17 milimetrů kratší a opatřený QR kódem. Ten umožňuje převést informace do grafické podoby podobně jako čárový kód, který se používá k označování zboží v obchodech. Známky a osobní údaje tak na vysvědčení budou dvakrát – jednou textově a zároveň i šifrovaně prostředni­ctvím kódu umístěného na zadní straně vysvědčení.

Povinné jsou nové formuláře pro vysvědčení dokládajíc­í ukončený stupeň vzdělání. Pro běžná ročníková vysvědčení je jejich použití dobrovolné.

Od QR kódu si ministerst­vo školství slibuje zjednoduše­ní administra­tivy při přijímacím řízení – školám má umožnit rychlejší přenos dat do informační­ho systému.

 ?? Zůstávají přijímačky na střední školy i jednotná část maturit FOTO ARCHIV MAFRA ??
Zůstávají přijímačky na střední školy i jednotná část maturit FOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia