Lidové noviny

Naučte se čárky III.

-

Složitější situace nastává, když do hry vstoupí věty vedlejší. Ty stojí u zrodu velké většiny chyb v čárkách – zpravidla čárka na začátku nebo na konci věty vedlejší chybí. Základní pravidlo je, že sejde-li se vedle sebe více spojek, čárku píšeme před tou první: Vyběhli na louku, a i když se na zem začaly snášet první vločky, dali se do tance. Věty hlavní jsou sice ve vzájemném vztahu slučovacím ( vyběhli a dali se), jenže vlože- ná věta vedlejší zapříčinil­a, že se nám vedle sebe ocitly spojovací výrazy a a i když, takže čárku napíšeme už před a. Podobně vznikají nejrůznějš­í kombinace spojek, jako že jestli, a kdo, ačkoli že, protože kdyby, a přestože atd.: Byla mlha, a byť jsme přijeli s předstihem, chatu jsme do večera nenašli. Lano bylo ztrouchniv­ělé, a čím víc se snažil, tím to šlo hůř. Řekl mi, že jestli se neuklidním, nikam nepojedeme.

Jedinou (a pochopitel­nou) výjimkou jsou případy, kdy tyto kombinace spojek vážou mezi sebou dvě vedlejší věty na stejné úrovni: Byla mlha, a byť jsme přijeli s předstihem jsme usilovně hledali, chatu jsme nenašli. Navštívíme tě, pokud to všechno uklidíš budeš zpytovat svědomí.

Výše zmíněné platí i pro situace, kdy před spojkou stojí výraz typu teprve, například, a sice – čárku napíšeme už před vzniklými kombinacem­i: jako například že, a to ani když, tedy pokud, tudíž že, tzn. že ad. Přijel už v sedm, tzn. že jsme na to měli dostatek času. Využívání dešťové vody má dvě výhody, a to že šetříme pitnou vodou i penězi. Od nehody ujel, místo aby poskytl první pomoc.

Pokud začínáme větu pomocí spojení hlavně že, samozřejmě že, možná že, škoda že a podobně, i v nich se obvykle obejdeme bez čárky (ale její užití se tu připouští): Hlavně že jste v pořádku. Samozřejmě že jsem to věděl, jen jsem si na to v tu chvíli nevzpomněl. Totéž se týká výrazů jako vždy když, předtím než, pokaždé když: Pokaždé když jdeme kolem, zamává nám. Ve spojení ne že čárku nepíšeme: Ne že na tom záleželo, ale ten racek už je pryč. Naopak u výrazu poté co na začátku věty je zatím běžnější čárka: Poté, co vyhrál nad Nadalem, přemohl i Murrayho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia