Lidové noviny

Bordel je šachistek ráj

Tradiční anketa LN opomenula nejen šachové tituly, ale i detektivku Ireny Obermannov­é

- PAVEL MATOCHA

Nezlobte se, ale nejste vy ta izraelská šachistka Alice Šíma? Ne. Jak vás to do prdele mohlo napadnout?

Jonáš mi opakovaně vysvětluje, že sprostá slova používám v situacích, kdy je to nevhodné. Ale nemůžu si pomoct, na rozdíl od všeobecnéh­o chaosu vůkol jsou přesná jako pravidla šachu.

ŠACHY

Tradiční anketu o knihu roku přinesly Lidové noviny již v sobotu, dnes doplníme šachový pohled na tuto soutěž. Letos vyšlo nejen šest přísně šachových knih, ale i jedna detektivka, v níž šachy, respektive šachistka, hrají hlavní roli a z níž pochází i úvodní citace dnešní rubriky. Z šachových titulů je třeba zmínit především knihy nejlepšího českého hráče současnost­i Davida Navary a české šachové legendy Vlastimila Horta. Zatímco velmistr Navara především rozebírá a přibližuje své partie, velmistr Hort čtenáře výhradně baví vyprávěním. Mladší z této dvojice chce hledat pravdu, starší chce pobavit.

Další letošní titul – Moje šachová kariéra 3 – je rovněž důležitou knihou. Uzavírá totižmonum­entální 12svazkové dílo bývalého mistra světa Garriho Kasparova. Biolkova kniha Zahrej jako velmistři obsahuje 200 diagramů na řešení kombinací slavných šachistů minulosti. A Šachové motivy na mincích a bankovkách jsou katalogem ke stejnojmen­né numizmatic­ké výstavě sbírky Vlastimila Chládka.

Vraťme se ale na místo činu. Detektivka Ireny Obermannov­é Dobré duše je z šachového hlediska až překvapivě dobrou knihou. Hlavní hrdinka, izraelská šachistka Alice Šíma, je vykreslena velmi věrohodně. Známe geniálního šachistu, který by jí mohl být předobraze­m, včetně potíží se zavazování­m tkaniček. Alice o sobě říká: „ Vtipům nerozumím, pokaždé když přijde takzvaná pointa a lidé se smějí, mám chuť se zeptat, co bylo dál? Protože to by mi teprve přišlo zajímavé. Ale již jsem pochopila, že po vtipu není nic, v tom je ten vtip.“Alice má potíž s kategorií dobro, je podle ní nejasná, na rozdíl od zla či šachových pravidel. Během simultánky ve Vlčí Úpici nečekaně objeví mrtvolu a začne pátrat po vrahovi. V městečku v té době vrcholí volební kampaň a také boj developera o bývalou sklárnu. Do příběhu se začne zaplétat minulost, galerie podezřelýc­h se rozrůstá a možným vítězem voleb je i protestní hnutí Dobré duše. Všechno se zamotává, dobro je vskutku podezřelou kategorií.

Nebudu vám prozrazova­t, kdo je vrah, to by recenzent neměl ani v šachové rubrice. Ale něco naznačit můžu. Nejen požitkově je nejlepším a nejmorálně­jším prostředím úpický nevěstinec. Jedna z tamních holek Alici píše: „Bordel je ideální zotavovna pro malý děti, je tu spousta strejdů a legrace a nikdo tady nelže.“

Šachistka Alice jí na to na poslední stránce odpovídá, když se kruhem vrací ke své filozofick­é otázce po dobru a zlu: „Dobro se nevyplácí. Přesto buďme dobří. Dřív by mi to připadalo nelogické, ale pochopila jsem, že život není a nemá být logický. Život má dávat smysl.“ Přehled letos vydaných nových šachových knih v češtině (nezahrnuje reprinty či překlady klasických starých titulů):

Navara: Můj světový šach (Pražská šachová spol.)

Navara: Můj šachový svět (opravené a doplněné vydání) (Pražská šachová spol.) Hort: Budu-li míti kliku (NAVA) Biolek: Zahrej jako velmistři (Galerie Dolmen)

Kasparov: Moje šachová kariéra 3 (Koršach)

kol. aut.: Šachové motivy na mincích a bankovkách (Pražská šachová spol.)

Všechny knihy si můžete objednat e-mailem (prazska.sachova@gmail.com), více informací na webu www.pragueches­s.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia