Lidové noviny

Roztyly a štóla

-

do Prahy neofašisty z celé Evropy a, pardon, tu je třeba nechat štólu štólou a jít jim slušně, ale důrazně říci – nechceme vás tu. Vy nejste řešením problémů Evropy, vy jste jedním z jejich největších problémů. Vaše lhaní, vaše štvaní. Vaše vazby na současný Kreml i na minulost evropské „internacio­nály nacionalis­tů“– těch, kteří se v meziválečn­ém čase ještě za označení „fašista“nestyděli.

Na vymrzlých Roztylech se sešli lidé nejrůznějš­ích věků, profesí a názorů: od chartistic­kých veteránů po studenty, od redaktorů dominikáns­kého časopisu Salve a historiků z ÚSTR až po mladé sociální demokraty, Zelené a Piráty. Pěkně a podrobně to popsal Petr Janyška, jeden z řečníků demonstrac­e, na blogu na Aktuálně.cz.

Putna

Středa Baldýnský

Avšak – kde byli předsedové demokratic­kých stran? (Jen do jisté míry je „z obliga“KDU-ČSL, protože ji tam zastupoval pan Hayato Okamura, který pozvolna zraje ve skutečného lídra křesťansko-demokratic­ké politiky.) Kde byla pražská primátorka? Kde byl rektor Karlovy univerzity? Kde byli další představit­elé demokratic­kých institucí? Jasně, každý asi pekl svoji štólu, své vánočky nebo své rohlíčky a pracny. Jasně, i kdyby se tomiovci dostali k moci, pečení lidu nevezmou. „Jen“mu budou postupně brát demokratic­ké instituce. Tedy: ne brát – ale přebírat a přetvářet po svém. Pan Petr Janyška, dlouholetý diplomat v Polsku, několikrát psal o tom, jak to přebírání probíhá ve Varšavě.

Mezitímco tento hořký předvánočn­í fejeton píšu, volali mi z Čes-

Čtvrtek Rejžek kého rozhlasu – instituce dosud v principu svobodné, i když i tam už se začíná tlačit, aby se o některých „nebezpečný­ch“tématech nemluvilo –, abych pověděl nějakou vzpomínku na Václava Havla, když už máme to výročí jeho odchodu. Jářku: není čas na sentimentá­lní vzpomínání. Je čas jednat v Havlově duchu. A to znamená vylézt z vytopených kuchyní. A znamená to sdružovat se napříč věky, profesemi a názory, i když to často skřípe. Havel by na ty Roztyly býval určitě šel.

A já už jdu opravdu začít vyrábět tu štólu. MARTIN C. PUTNA

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia