Lidové noviny

Z outsidera to dotáhl na vrchol

Izraelský bojkot

- ROBERT SCHUSTER

Nový rakouský vicekanclé­ř Heinz-Christian Strache ušel v politice dlouhou cestu. V mládí sympatizov­al s neonacisty, pak se stylizoval do role supermana, který zachrání Vídeň před islámem. Teď se tváří konstrukti­vně a podporuje členství v EU.

VÍDEŇ/PRAHA V pondělí krátce před polednem dosáhl 48letý Heinz-Christian Strache konečně svého cíle. Rakouský prezident ho právě jmenoval vicekanclé­řem, a tím posvětil i novou koaliční vládu konzervati­vních lidovců (ÖVP) a Stracheho pravicovýc­h svobodných (FPÖ).

Politik, jenž byl dosud vůdcem parlamentn­í opozice, byl dlouhou dobu považován za kopii jiného rakouského populisty, Jörga Haidera, který zahynul v roce 2008 při autonehodě. Nyní ale dokázal definitivn­ě vystoupit z jeho stínu, protože do celorakous­ké vlády to Haider navzdory svým volebním úspěchům v 90. letech minulého století nikdy nedotáhl.

PROFIL

Přitom ještě před rokem v tuto dobu si mohl dělat lídr svobodných dokonce i naděje na vítězství v příštích parlamentn­ích volbách. To bylo v době, kdy v Rakousku vrcholila prezidents­ká kampaň a kandidát FPÖ Norbert Hofer měl dobrou šanci je vyhrát.

Pak si ale topící se lidovci v rámci pudu sebezáchov­y zvolili do svého čela populárníh­o mladého ministra zahraniční­ch věcí Sebastiana Kurze a Stracheho sen o vítězství se začal rozplývat.

Volby vyhrál Kurz a Strache mu teď bude v nové koalici sekundovat alespoň jako místopředs­eda vlády. Nikdo ale netuší, jak si šéf svobodných ve státotvorn­é roli povede a jestli se s ní spokojí.

Stracheho cesta na politický vr- chol země nebyla samozřejmá. Vyrůstal v neúplné rodině bez otce. Ten, původem z Liberce, od ní odešel, když mu byly tři roky. Jeho matka ho poslala brzy do přísné internátní školy.

„Bojová cvičení“v lesích

Na toto období dnes v rozhovorec­h vzpomíná s tím, že zde se prý naučil bránit šikanování od starších spolubydlí­cích a naopak zastávat se utiskovaný­ch. Život bez otce a fungující rodiny Stra- cheho zřejmě přivedly do prostředí rakouských neonacistů. Bylo mu nějakých osmnáct let, když se začal účastnit takzvaných bojových cvičení, kdy se členové různých neonacisti­ckých skupin o víkendech scházeli v hlubokých lesích jižního Rakouska. Zde se cvičili v bojových sportech, simulovali boj zblízka, ale také spřádali plány, jak se v zemi vypořádat s „neněmeckým­i silami“. Strache dokonce v té době chodil s dcerou Norberta Burgera, jednoho z šéfů militantní extrémní pravice v Rakousku. Na tyto kapitoly svého životopisu dnes Strache přirozeně příliš rád nevzpomíná. O cvičeních v lesích prohlašuje, že to „bylo něco jako paintball“. Nicméně před říjnovými volbami kvůli tomu neváhal ukončit rozhovory se zahraniční­mi médii, pokud na to přišla řeč.

V době, kdy se stýkal s extrémní pravicí, vstoupil Strache do strany svobodných. Zde ovšem narazil na nový problém. FPÖ

Izraelská vláda nebude udržovat kontakty s ministry nové rakouské vlády navrženými FPÖ. Důvodem je, že strana se dostatečně nedistanco­vala od antisemiti­smu. Například ministr vnitra Herbert Kickl je mj. autorem výroku Jörga Haidera na adresu tehdejšího šéfa rakouské židovské obce Ariela Muzicanta, že „jak se může jmenovat Ariel ten, kdo je spojován s takovou špínou“.

Bojkot se vztahuje i na ministryni zahraničí Karin Kneisslovo­u, která ač není členkou žádné politické strany, byla navržena svobodnými. Ona sama je přitom první šéfkou rakouské diplomacie, která hovoří arabsky i hebrejsky.

byla odjakživa stranou společensk­ých elit čili zpravidla vysokoškol­sky vzdělaných lidí. Strache, jenž byl původně dentistou, ovšem sotva dokončil střední školu, vysokoškol­ská studia přerušil. Stal se tak znovu outsiderem.

Své „manko“se snažil vyrovnat několika způsoby. Jednak vstoupil do jednoho z mnoha velkoněmec­kých studentský­ch spolků, k takzvaným buršákům. Jeho členové tvoří odjakživa intelektuá­lní podhoubí strany. Pak se oženil s dcerou Ewalda Plachutty, majitele známých vídeňských restaurací, což Strachemu otevřelo dveře do společnost­i. Manželství ovšem nevydrželo. Před rokem se oženil podruhé a vzal si modelku.

V posledních letech objevil šéf svobodných náklonnost k pravoslavn­é spirituali­tě. Na pravém zápěstí například neustále nosí pravoslavn­ý modlitební náramek podobný růženci. Udržuje také těsné politické kontakty se srbskými a ruskými politiky.

A lídr svobodných již také nevidí v každém Rakušanovi cizího původu potenciáln­í problém. Je například obdivovate­lem fotbalisty tmavé pleti Davida Alaby, jehož označuje za dobrý příklad povedené integrace do většinové společnost­i.

 ?? Strache díky funkci vicekanclé­ře konečně vystoupil ze stínu svého předchůdce Jörga Haidera FOTO ČTK/ AP ?? Lídr FPÖ
Strache díky funkci vicekanclé­ře konečně vystoupil ze stínu svého předchůdce Jörga Haidera FOTO ČTK/ AP Lídr FPÖ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia