Lidové noviny

Zoufale šťastný Jiří Brdečka

Interaktiv­ní výstava Jiří Brdečka: 100 let

- MARCEL KABÁT

Než se Tereza Brdečková a Miroslav Janek rozhodnou pustit divákům na začátku svého filmu vzpomínku Jiřího Brdečky na to, jak jej jako chlapce dokonale okouzlil film, zapředou o tom kritickou debatu. Zakončí ji připomínka výroku Francoise Truffauta, že je lépe z klišé vyjít než se k němu dopracovat. A snímek Universum Brdečka se skutečně snaží nedopracov­at k obrazu, který by postrádal hloubku.

Velká část dokumentu se odehrává právě v dialogu mezi dcerou Jiřího Brdečky Terezou a režisérem Miroslavem Jankem. Rozhovor doplněný i občasnou akcí se prolíná s ukázkami Brdečkovy tvorby, od té nejranější, kdy se pokoušel o kreslené vtipy (mezi jeho kresbami se najde i přesná karikatura Karla Gotta – přestože tou dobou nebyl tento zpěvák ještě na světě), přes animované snímky (například film Pérák a SS z roku 1946) až po proslulé hrané filmy Adéla ještě nevečeřela a Tajemství hradu v Karpatech, na nichž se po- Od 16. prosince do 1. dubna je ve Chvalském zámku v Praze otevřena výstava pojatá jako rekonstruk­ce světa dětství, mládí, života a inspirační­ch zdrojů Jiřího Brdečky (na obrázku je jeho podoba promítnutá do postavy padoucha z loutkového snímku Jiřího Trnky Árie prérie). Expozice připomíná Brdečkovy slavné hrané filmy i jeho ilustrace a storyboard­y k animovaným filmům a k vidění jsou mj. i obrazy jeho přátel z řad malířů, jako byli Kamil Lhoták či Adolf Born. Součástí instalace jsou také multimediá­lní a interaktiv­ní instalace Matyáše Trnky, vnuka Jiřího Trnky. Výstava počítá s dětskými návštěvník­y, kteří budou moci například zachránit psy před nenasytnou Adélou, animátorsk­á dílna ploškové animace jim zase nabídne možnost vyzkoušet si práci s takzvanými ploškovými loutkami vytvořeným­i podle kostýmů z Limonádové­ho Joa. dílel jako scenárista. Ve filmu na Jiřího Brdečku vzpomíná i jeho sestra Libuše Hrabová a nechybějí ani archivní záznamy samotného Jiřího Brdečky, například v rozhovoru s Janem Werichem.

Před diváky se odvíjí osud všestranně talentovan­ého tvůrce, který dokázal být svůj, nesmírně rád bavil sebe i druhé, miloval westerny a (mimo mnoho jiného) dvě desítky let pracoval na různých podobách „koňské opery“Limonádový Joe. A přestože byl v naprosté většině své tvorby zcela apolitický, právě politika jej nakonec tragicky zdrtila: dokument se nevyhýbá ani Brdečkovu podpisu Anticharty, po němž jej brzy postihl rozsáhlý infarkt. K působivým momentům Universa Brdečka patří pasáže, kde Tereza Brdečková předčítá ze svého románu Alhambra, v němž pro svého otce vytvořila alter ego Gabriela Kočku: „Uprostřed noci seděl Gabriel mezi svými exponáty a nahlas plakal. Přece to nemůže být všechno zbytečné. Všechna ta krása, kterou vidím a hledám, kterou se pokouším s ostatními sdílet. Ta krása přece není zbytečná. Každý nemůže být v téhle bitvě generál. Každý nemůže být zavřený nebo popravený. Někteří lidé přece musejí zůstat šťastní, je to povinnost vůči vší té nádheře. Barvy svítání se mu za slzami slévaly s obrazy na stěnách. Byl asi jediný, kdo si zoufal, že je šťastný mezi nešťastným­i...“

Letos na Štědrý den to bude 100 let od chvíle, kdy se narodil scenárista, režisér, kreslíř a publicista Jiří Brdečka. Dokumentár­ní film Miroslava Janka jej představuj­e mimo jiné jako muže, který dokázal nakreslit Karla Gotta dřív, než se zlatý slavík narodil.

Universum Brdečka

 ?? Jiří Brdečka se jako režisér nebo scenárista podílel na desítkách snímků. FOTO VÁCLAV CHOCHOLA ?? Uhranutý filmem.
Jiří Brdečka se jako režisér nebo scenárista podílel na desítkách snímků. FOTO VÁCLAV CHOCHOLA Uhranutý filmem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia