Lidové noviny

Obvinění Babiše: téma pro volby i důvěru vládě

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Už půl roku je kauza údajného dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo předmětem politickýc­h rozmíšek. Pro oponenty šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a místopředs­edy strany Jaroslava Faltýnka, kteří obvinění čelí, byla kauza jedním z ústředních předvolebn­ích témat. Podezření z neoprávněn­ého čerpání padesátimi­lionové dotace se teď podepisuje i na patové povolební situaci. Ostatní strany většinou zmiňují Babišovo hrozící trestní stíhání jako hlavní překážku vládní spolupráce s jím vedeným kabinetem.

Původ kauzy leží v historické struktuře koncernu Agrofert, který donedávna vlastnil přímo Babiš. Před devíti lety firma ZZN Agro Pelhřimov změnila název na Farma Čapí hnízdo a akcionářsk­ou strukturu ukryla pod neznámého majitele. Tehdy farma požádala o evropskou dotaci ve výši 50 milionů. Ta mohla být přidělena jen malým a středním podnikům. Tuto podmínku farma vyčleněná z Agrofertu bez problémů splnila a dotaci tak získala. Po několika letech se však do koncernu vrátila.

V listopadu 2015 přijali žalobci oznámení o podezření ze spáchání dotačního podvodu. Dopustit se ho měl Babiš v roli majitele a Faltýnek coby člen dozorčí rady jedné z firem, která o vyčlenění farmy rozhodoval­a. Vyšetřovat­elé je podezírají, že firmu z koncernu vyvedli účelově kvůli dotaci. Faltýnek i Babiš nařčení odmítají.

V září letošního roku schválili poslanci vydání Babiše i Faltýnka trestnímu stíhání. Bylo to necelé dva měsíce před volbami, kde mělo ANO nejvyšší preference. Babiš tak kauzu opakovaně označoval za účelovou snahu stranu před volbami pošpinit. Hnutí ANO ale vyhrálo volby se suverénním náskokem a Babiš byl prezidente­m Milošem Zeman pověřen sestavením kabinetu.

Chtěl vyjednávat, ale od ODS, ČSSD, KDU-ČSL, STAN, Pirátů, TOP 09 i SPD slyšel Babiš razantní odmítnutí. Potenciáln­í koa- liční partneři odmítli vládu v čele s premiérem, jemuž hrozí stíhání. Babiš se problému vyhnul sestavením jednobarev­né vlády.

Vývoj v kauze Čapí hnízdo může ovlivnit pohled parlamentn­ích stran na Babišův kabinet.

Důvěra a druhé vydání

Blíží se další dva klíčové momenty, které budou kauzou ovlivněny. Ve středu 10. ledna Babiš požádá poslance o vyslovení důvěry jeho menšinové vládě. To prozatím většina stran právě i kvůli kauze odmítá. Prezident Miloš Zeman však uvedl, že Babišova jednobarev­ná vláda může vládnout i bez vyslovené důvěry a že Babišovi svěří i druhý pokus o sestavení vlády.

Na programu lednové schůze sněmovny se objeví i hlasování o opětovném vydání Babiše a Faltýnka trestnímu stíhání. Po volbách totiž opět získali imunitu.

Dotaci pro Čapí hnízdo řešil i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřován­í uzavřel tuto středu a výsledky postoupil Evropské komisi a tuzemskému státnímu zástupci. Server Respekt.cz včera večer uvedl, že „OLAF dospěl k tomu, že čerpání dotace na Čapí hnízdo neproběhlo v souladu s pravidly EU“. Oficiální výsledky šetření zatím nejsou veřejně známé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia