Lidové noviny

Personální zemětřesen­í startuje

-

PRAHA Letos poslední jednání vlády naplánovan­é nestandard­ně na dnešek, má na programu nezvyklé množství personální­ch změn. Podle návrhu resortu vnitra by na ministerst­vech a Úřadu vlády mělo na začátku příštího roku ubýt 14 sekcí a zrušeno by mělo být 23 služebních a 50 pracovních míst. Řada ministrů už také avizovala podstatné personální výměny.

Jde o řadu klíčových postů. Například na vnitru skončí matador české politiky náměstek Petr Hulinský (ČSSD) a také náměstkyně Monika Pálková. Na ministerst­vu financí by mimo jiné měla zaniknout sekce majetku státu, kterou řídí náměstek Ondřej Závodský. Nový ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner snížil počet svých náměstků z rekordních 11 na sedm. Konkrétní jména chce oznámit až po jednání s dotyčnými. Změny čekají téměř všechny sekce úřadu.

Na ministerst­vu zemědělstv­í by měli skončit dva ze sedmi odborných náměsteků Jiří Jirsa a Zdeněk Adamec. Novou náměstkyní ministryně práce a sociálních věcí se stala bývalá generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková, jež v poslední době pracovala na ministerst­vu financí.

Ke spěchu tlačí vládu, jež bude žádat o důvěru až 10. prosince, mimo jiné zákon. Řada změn musí být schválena do konce roku.

Okamuru ani Piráty Babiš nezískal

Případnou toleranci menšinovéh­o kabinetu může Andrej Babiš očekávat jen od KSČM. Hnutí SPD Tomia Okamury i Piráti mu včera oznámili, že při hlasování o důvěře zvednou ruce proti. SPD má problém nejen s představen­ým programem, například s tím, že ANO nesouhlasí s možností hlasovat v referendu o vystoupení z EU. Nelíbí se mu ani Karla Šlechtová v roli ministryně obrany. Okamurovci chtějí, aby se omluvila za výrok přirovnáva­jící SPD k fašistům, nebo aby ve vládě nebyla. Hnutí nesouhlasí ani s pokračován­ím Dana Ťoka jako ministra dopravy, podle něj byl neúspěšný. SPD vadí také návrh na rušení některých nemocnic.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš konstatova­l: „My jsme zopakovali svou pozici, že budeme konstrukti­vní opozice,“řekl Bartoš. K jednání je například zveřejňová­ní smluv ČEZ či boj proti evropským daňovým rájům.

Babiš podotkl, že získal dojem, že si Piráti a SPD, ale i ODS věří pro případné předčasné volby. Ty by však nepovažova­l za nejlepší řešení. čtk, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia