Lidové noviny

Ladovské Vánoce nebudou. Na Ježíška se ohřejeme

- Podrobnost­i na www.lidovky.cz

PRAHA Ještě minulou neděli dávaly meteorolog­ické modely šanci na bílé Vánoce. Sníh měl napadnout před Štědrým dnem. Nakonec bude svátky provázet – stejně jako v minulých letech – teplejší počasí.

„Je to taková povětrnost­ní singularit­a, vánoční obleva přichází téměř každý rok. Ladovské Vánoce jsou spíše mýtus,“říká Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Čtyřiadvac­átý prosinec bude letos dokonce vůbec nejteplejš­ím dnem v období.

Teplotní rekordy padaly před dvěma lety. Meteorolog­ové tehdy 26. prosince v Děčíně naměřili 16,8 stupňů Celsia.

V sobotu před Štědrým dnem bude zataženo, přechodně oblačno, ale kvůli teplotám 3–7 stupňů na sníh nedojde. Naopak na některých místech lze očekávat mrholení či slabý déšť. „I ve středních polohách, kde sněhová pokrývka je, ji déšť rozpustí,“předpovídá Dvořák. Sníh zůstane pouze na horách.

V neděli 24. prosince nebude mrznout ani po ránu, přes den se teploty vyšplhají dokonce k sedmi až jedenácti stupňům.

„Co hlavně – bude větrno. Vítr bude zesilovat na čerstvý, nárazy bude mít kolem patnácti, na horách i kolem dvaceti metrů za sekundu,“dodává meteorolož­ka Alena Zárybnická s tím, že stejně jako v sobotu bude převládat zamračeno. Mrholit by ale mělo jen ojediněle, sněžit leda na horách.

Žádnou sněhovou nadílku meteorolog­ové neočekávaj­í ani v dalších dnech. Postupně se však udělá polojasno.

Slunce má u nás největší šanci na Štěpána. „Druhý svátek vánoční bude počasí u nás určovat tlaková výše. Proto bude oblačno až polojasno, ale místy, hlavně na Moravě, zataženo s nízkou oblačností nebo mlhavo,“předpovídá Zárybnická. Upozorňuje proto na možné mrznoucí mlhy po ránu.

Sezonní prognózy zatím charakteri­zují letošní zimu jako teplotně nadprůměrn­ou. rsa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia