Lidové noviny

„Bránit Peroutku je nezbytnost“

- JAN HORÁK

BRNO/PRAHA Minulý týden uplynul rok, během něhož Terezie Kaslová marně čekala na rozhodnutí Nejvyššího soudu o své při s prezidents­kou kanceláří. Žalovala ji kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana, podle nichž Kaslové děd, slovutný novinář Ferdinand Peroutka, podlehl fascinaci nacismem a napsal článek s titulem Hitler je gentleman.

Ačkoliv takový článek psaný Peroutkou neexistuje, prezident se navzdory pravomocné­mu rozhodnutí soudu neomluvil. Na druhou stranu podle stejného verdiktu lze přistoupit na to, že Peroutku v jistém slova smyslu nacismus fascinoval. Obojí Kaslová odmítá, proto vyhlíží výsledek podaného dovolání. „Pořád si myslím, že když člověk říká nepravdu, má být schopen se k tomu přiznat a omluvit se,“říká

v rozhovoru pro LN.

Kaslová Terezie

LN Kolikrát jste si během uplynulého roku na spor kvůli prezidento­vým výrokům vzpomněla?

Nebudu říkat, že každý den, ale obden určitě. Protože i kdybych si nevzpomněl­a, dost lidí se mě na to ptá.

LN Na co se vás ptají?

Jestli už soud rozhodl tak, aby se pan prezident, potažmo prezidents­ká kancelář omluvili.

LN Celkově jste strávila sporem s prezidents­kou kanceláří dva a tři čtvrtě roku. Jaký pocit jste během té doby získala z české justice?

Že to trvá tak dlouho, mě sice může mrzet, ale vím, že jiné kauzy se řeší roky. Ale nejvíc mě zaskočil rozsudek odvolacího Městského soudu v Praze, kdy se pan soudce rozhodl přistoupit k vlastně jakémusi historické­mu hodnocení. To podle mého názoru laika přísluší historikům (soudce Tomáš Novosad uvedl, že z Peroutkova díla fascinace nacismem, jakási uhranutost plyne – pozn. red.).

LN V čem je podle vás nepatřičné, že soudce při svém rozhodován­í hodnotil celkový kontext Peroutkova díla?

Já si netroufnu hodnotit počínání soudu, obzvlášť ve svém sporu. Ale čekala bych, že pokud se soudce rozhodne hodnotit dílo, i když to není smyslem tohoto sporu, že si k tomu přizve odborníky. Třeba i několik odborníků, protože kdo může hodnotit to, co vzniklo v roce 1938, bez důkladné znalosti doby, stylu a prostředí.

LN Vadí vám, když někdo o Peroutkovi a jeho díle smýšlí kriticky?

Nikdy bych nežalovala nikoho za to, co si myslí o Peroutkovi. Chápu, že někdo ho nemusí mít rád nebo ho neobdivuje. To je věc každého člověka. Nepodávala jsem žalobu kvůli tomu, že si někdo o mém dědečkovi myslí něco špatného. Já jsem prezidents­kou kancelář žalovala za to, že výrok o tom, že Peroutka byl fascinován nacismem, podle pana prezidenta dokládají jeho dva články. Ale jeden neexistuje a druhý napsal někdo jiný. Má žaloba se týká této konkrétní věci. A nikoliv toho, co si kdo myslí o jeho díle. LN Uvažovala jste někdy o tom, jak o vaší při s prezidente­m Zemanem přemýšlí česká veřejnost?

Tu věc nedělám kvůli tomu, co si kdo myslí. Je to pro mě velmi důležitá, osobní věc. Samozřejmě mě potěšila a do jisté míry i překvapila mimořádně pozitivní reakce mnohých lidí. Možná jsem spíše čekala, že se ozvou příznivci prezidenta Zemana, ale za celou tu dobu jsem negativní reakce ve smyslu, jak si dovoluji žalovat prezidenta, obdržela asi tři. Jako co si to dovoluji, soudit prezidenta. Ale jinak jsou reakce velmi podporujíc­í, příjemné, a dokonce mě občas někdo zastaví na ulici a řekne, že mi drží palce a že je fajn, že takovou věc dělám. LN Vzešlo podle vás dosud z tohoto sporu něco dobrého?

Mě těší, že mě lidé podporují. Jsem všeobecně spíše nedůvěřivá, takže mám radost, když vidím, že tato kauza zajímá a dotýká se i jiných. Naprosto mě překvapilo, že někteří hodnotí mé jednání dokonce jako statečné. Statečnost to podle mě ale není, je to nezbytnost. Statečný byl Peroutka, když za protektorá­tu dokázal odmítnout vedení obnovené Přítomnost­i, i když věděl, že to bude znamenat, že ho pošlou zpátky do koncentrák­u. To je statečné. Že já ho tu hájím, statečné není.

 ?? Nikdy bych nežalovala nikoho za to, co si myslí o Peroutkovi. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Terezie Kaslová:
Nikdy bych nežalovala nikoho za to, co si myslí o Peroutkovi. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Terezie Kaslová:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia