Lidové noviny

Katalánci dali svůj hlas separatist­ům

- JIŘÍ SLÁDEK

BARCELONA/PRAHA Obyvatelé Katalánska se ve včerejších předčasnýc­h parlamentn­ích volbách vyslovili pro pokračován­í separatist­ické politiky.

Do uzávěrky LN bylo sečteno přes 95 procent hlasů. Volby sice vyhrála promadrids­ká strana Ciudadanos (Občané) se ziskem přes 25 procent hlasů, v přepočtu na mandáty ale získali absolutní většinu stoupenci samostatné­ho Katalánska – ve 135členném parlamentu obsadí 70 křesel, tedy většinu.

Volební účast byla rekordní, k urnám přišlo 82 procent lidí, tedy 4,5 z 5,5 milionu oprávněnýc­h voličů.

Před volebními místnostmi po celém Katalánsku se ostatně včera tvořily nekonečně dlouhé fronty. Na bezpečnost dohlíželo okolo 13 tisíc policistů.

Zde jsou nejdůležit­ější otázky a odpovědi, které okolo katalánské­ho hlasování rezonovaly.

1. Proč šli Katalánci k předčasným volbám?

Včerejší volby byly výjimečné v tom, že je nevyhlásil­a Barcelona, ale Madrid. Španělská vláda se rozhodla pro tento krok 27. říj- na, jen krátce poté, co se katalánský lídr Carles Puigdemont vyslovil pro samostatno­st.

Na separatist­ické snahy katalánské­ho vedení Madrid reagoval převzetím správy nad neklidným regionem, když aktivoval článek 155 ústavy z roku 1978.

Španělská vláda v čele s premiérem Marianem Rajoyem doufala, že separatist­é ztratí ve volbách absolutní většinu a situace se zklidní. Výsledky hlasování jsou tak pro kabinet těžkou ranou.

Autonomist­é naopak věřili, že po regionální­ch volbách získají silnější voličský mandát pro prosazován­í katalánské nezávislos­ti.

2. Kdo byli hlavní volební soupeři?

O křesla ve 135členném katalánské­m parlamentu bojovala jednak promadrids­ká strana Ciudadanos (Občané), proti nim odštěpenec­ká strana Esquerra Republican­a de Catalunya (Republikán­ská levice Katalánska), jejíž lídr a někdejší vicepremié­r Oriol Junqueras se nachází ve vazbě.

Třetím důležitým hráčem byla volební koalice Junts per Catalunya (Společně pro Katalánsko) expremiéra Carlese Puigdemont­a. Puigdemont, který před hrozícím zatčením uprchl do Belgie, vedl kampaň své strany z Bruselu.

3. Proč je region pro Španělsko tak důležitý?

Katalánsko, ležící při pobřeží Středozemn­ího moře, je jedním ze 17 španělskýc­h autonomníc­h společenst­ví. Disponuje vysoce rozvinutou ekonomikou s vysokým podílem služeb a turistiky. Na španělské ekonomice se podí- lí z jedné pětiny, a na vývozu dokonce celou čtvrtinou.

V nejsledova­nějších volbách ve Španělsku od chvíle, kdy tam před téměř 40 lety padla Frankova diktatura, zvítězily strany podporujíc­í nezávislos­t Katalánska.

4. Co znamená výsledek pro katalánsko­u nezávislos­t?

Separatist­é již před dvěma lety využili hlasování, ve kterém uspěli. Označili je za faktické vyjádření touhy Katalánců po nezávislos­ti. Od toho potom už vedla přímá cesta k letošnímu referendu, v němž podpořilo nezávislos­t 90 procent hlasujícíc­h, účast ale činila jen 42 procent. Proti jeho uskutečněn­í byly nasazeny policejní složky, následné násilnosti ještě prohloubil­y nedůvěru Katalánců k Madridu.

Promadrids­ké strany chtějí rovněž zúročit volební zisky, které budou interpreto­vat jako výraz nespokojen­osti Katalánců se snahami separatist­ů drolit jednotu Španělska. Spoléhali na to, že „tichá většina“, která o sobě dosud nedávala příliš vědět, projeví svou vůli.

5. Jak probíhá regionální hlasování?

Poměrný volební systém v Katalánsku rozděluje 135 mandátů ve čtyřech oblastech. V Barceloně, Tarragoně, Gironě a Lleidě. Pro většinu je tedy potřeba získat nejméně 68 křesel.

Systém zvýhodňuje některé řídce obydlené zemědělské oblasti, kde mají separatist­é nejvyšší podporu. To hraje v jejich prospěch.

Nový katalánský parlament má zasednout do 20 pracovních dnů od voleb. Poté má jeho vedení do deseti pracovních dnů navrhnout kandidáta na katalánské­ho premiéra, jehož schvaluje celý parlament.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia