Lidové noviny

OSN viní Trumpa. Češi se zdrželi, USA jim děkují

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

NEW YORK / PRAHA Valné shromážděn­í OSN včera na mimořádném zasedání přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje rozhodnutí USA uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele. Pro hlasovalo 128 zemí, proti se postavilo devět. Zdrželo se 35 států včetně České republiky.

Dokument požaduje, aby se všechny země držely toho, že konečné rozhodnutí o statusu Jeruzaléma­musí vzejít z přímých vyjednáván­í mezi Izraelci a Palestinci.

Šéf palestinsk­é autonomie Mahmúd Abbás označil přijetí rezolu- ce za vítězství Palestiny. Americká velvyslank­yně při OSN

naopak na Twitteru poděkovala všem státům, jež hlasovaly proti nebo se zdržely, tedy i Česku. Rezoluce pochopitel­ně nepotěšila ani Izrael.

USA také po předchozím hlasování v Radě bezpečnost­i OSN pohrozily, že ty, již rezoluci podpoří, čeká odplata. „Spojeným státům nebude žádná země říkat, kam smíme umístit svoji ambasádu. To, čeho jsme byli svědky, je urážkou. Nezapomene­me na to,“častovala své kolegy z RB zkraje týdne Haleyová.

Stalo se tak poté, co poprvé za

Haleyová Nikki

takřka rok v této funkci využila právo veta, když jménem Washington­u návrh rezoluce na půdě Rady bezpečnost­i zablokoval­a.

Pondělní dění v RB bylo ovšem teprve začátkem prudké diplomatic­ké ofenzivy, kterou Washington rozpoutal po nesouhlasn­ých reakcích. Když bylo zřejmé, že celá záležitost vetem nekončí a zabývat se jí bude právě Valné shromážděn­í, zemím, které se postaví proti nim, USA dokonce pohrozily seškrtáním pomoci.

„Všechny tyto země si berou naše peníze. Berou si stovky milionů dolarů, dokonce miliardy dolarů, a pak proti nám hlasují. Budeme hlasování pozorně sledovat,“nechal se slyšet před včerejším jednáním na plénu OSN americký prezident Donald Trump. „Nechme je tedy hlasovat proti nám. Hodně tím ušetříme. Je nám to jedno,“prohlásil.

V pondělí pro návrh rezoluce, která volila mírný jazyk a ani explicitně nejmenoval­a USA, zvedlo ruku 14 členů Rady bezpečnost­i. Mezi nimi i klíčoví spojenci Washington­u: Británie, Francie, Itálie, Japonsko či Ukrajina.

Včerejší mimořádné zasedání Valného shromážděn­í se posléze uskutečnil­o na žádost Turecka a Jemenu jménem arabských amuslimský­ch zemí. Pokud se totiž v zájmu udržení světového míru a bezpečnost­i neshodne Rada bezpečnost­i, musí se záležitost­i chopit Valné shromážděn­í a svolat mimořádné zasedání. K přijetí rezoluce na plénu stačí prostá většina hlasů a žádná ze zemí ji nemůže vetovat.

Drtivé většině ze zástupců 193 členských zemí před včerejším hlasováním Haleyová napsala, že USA si dobře zapamatují, kdo bude pro rezoluci hlasovat. „Děkuji, že to berete v úvahu,“napsala v úterý kolegům z OSN ve zprávě, jež se o den později dostala do médií.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia