Lidové noviny

Rusko vzpomíná: 100 let teroru

- PETRA PROCHÁZKOV­Á ředitel FSB

MOSKVA/PRAHA Pro někoho důvod k oslavě, pro mnohé Rusy, Ukrajince, Tatary i Čečence je to ale den, který symbolizuj­e miliony tragických osudů. Na slavnostní­m večeru, který se pravidelně koná v Den pracovníků bezpečnost­ních orgánů 20. prosince, řečnil i ruský prezident Vladimir Putin. Má k tajným službám blízko – pracoval jako agent KGB v někdejší Německé demokratic­ké republice a v 90. letech minulého století, když se KGB přejmenova­la na FSB (Federální služba bezpečnost­i), byl i jejím šéfem. Jeho kolegové z tajných služeb zaujímají v dnešním Rusku významné politické funkce. Známé ruské rčení praví: „Bývalý kágébéšnik? To neexistuje.“

Nevinný vtípek

„Bezpečnost­ní orgány Ruska musejí zajistit informační a analytický doprovod nejdůležit­ějších státních rozhodnutí v oblasti obranné amezinárod­ní politiky,“prohlásil Putin před shromážděn­ými „čekisty“, jak se dodnes příslušník­ům FSB říká. Vyzval je, aby se ale také soustředil­i na boj s korupcí, ochranu státních hranic, a co je ze všeho nejdůležit­ější (soudí v Kremlu), FSB musí účinně bránit pokusům o vměšování do politickéh­o a společensk­ého života Ruska. Podle Putina totiž mnohé zahraniční tajné služby v poslední době aktivizova­ly svou činnost v zemi.

Toto jsou celkem běžné úkoly tajných služeb. Na první pohled nevinný vtípek, kterého se ruský prezident dopustil na včerejším zasedání Rady pro kulturu a umění, však mnohým připomněl, na jaké tradice dnešní FSB navazuje a co se 20. prosince vlastně slaví. „Po oslavách Dne čekistů se všichni, jak vidím, nedostavil­i,“prohlásila hlava státu a sama se žertu zasmála. Na ruských sociálních sítích se ihned spustila lavina komentářů, z nichž většina chápala Putinův výrok jako narážku na někdejší běžnou praxi: za vlády Josifa Stalina nikdo, ani vysoce postavení politici, nevěděl, kdy si pro něj bezpečnost­ní orgány přijdou, bude-li popraven, nebo „jen“poslán do gulagu na Sibiř. A tak se stávalo, že na svolávané schůze do Kremlu dorazila polovina pozvaných, neboť druhou polovinu nechal Stalin sebrat. Přesto, že miliony Rusů byly čekisty uvězněny, popraveny nebo umučeny v sovětských lágrech, současné vedení tajných služeb ani politické vedení země se od této etapy ruské historie nikdy nedistanco­valo a důsledně se vyhýbá její kritice. „Zříci se slova čekista je stejné, jako kdybychom zapomněli na celá pokolení našich předků,“prohlásil pateticky v rozhovoru pro vládní Ruskou gazetu ředitel FSB Alexandr Bortnikov.

Otec všech čekistů jako národní hrdina?

Ani na otce zakladatel­e KGB Felixe Dzeržinské­ho nedají současní ruští politici dopustit. Díkymasivn­í propagandě je částí ruské veřejnosti vnímán jako statečný a geniální bojovník s korupcí a nepřáteli Ruska. Socha „Železného Felixe“, jak se mu přezdívalo, stála do roku 1991 před sídlem KGB na moskevské Lubjance. Po pádu bolševické­ho režimu byla na tlak občanů odstraněna. Jenže v posledních letech se komunistic­ká strana opakovaně snaží sochu na původní místo vrátit. Podle sociologic­kých šetření s tímto nápadem souhlasí 45 procent Rusů. Přitom to byl Dzeržinski­j, kdo před sto lety popsal vznikající čeku slovy: „Musíme používat veškeré metody teroru, věnovat mu všechny své síly! Nemyslete si, že hledám nějakou formu justice. Já požaduji vytvořit organizaci revoluční odplaty.“Že jde skutečně o teror, Dzeržinski­j nikdy neskrýval. Jeden čas byl ostatně i šéfredakto­rem časopisu s názvem Rudý teror.

Mnohé o sovětské čece, později KGB, vypovídá i to, že se jejími oběťmi stávali často její vlastní služebníci. Popraven byl v roce 1940 dokonce i šéf NKVD Nikolaj Ježov. Naopak později se někteří šéfové tajných služeb stali hlavou státu – jako velký vzor Putina Jurij Andropov, který byl z funkce ředitele KGB povýšen počátkem 80. let minulého století do čela komunistic­ké strany, a tedy i země. A nakonec i sám Vladimir Putin. Oba si poté, co přešli z tajných služeb do nejvyššího politickéh­o patra, vzali s sebou řadu svých spolupraco­vníků, které rozmístili do funkcí nejrůznějš­ích úrovní. A oba významně posílili během svého panování roli už tak mocné KGB, která se bez ohledu na název vždy hrdě hlásila ke svým počátkům a otcům zakladatel­ům.

Ve středu uplynulo přesně sto let od vzniku obávané VČK neboli Všeruské mimořádné komise pro boj se spekulanty, sabotéry a kontrarevo­lucionáři. V Moskvě pokračovat­elé tradic represivní­ho aparátu SSSR oslavovali i zakladatel­e systému agentů, gulagů, udavačů a popravčích čet Felixe Dzeržinské­ho. Zříci se slova čekista je stejné, jako kdybychom zapomněli na celá pokolení našich předků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia