Lidové noviny

Češi o Vánocích vyhodí tuny jídla

-

Od ledna příštího roku začíná platit novela zákona o potravinác­h, která stanovuje řetězcům a všem větším obchodům povinnost neprodané přebytky darovat a nabízet charitě, potravinov­ým bankám a podobným institucím. Řada z nich to už několik let dělá. Včetně Teska, které si letos zpracovalo podrobný průzkum o přebytcích potravin ve vlastní síti.

Vyplývá z něj, že za fiskální rok 2016/2017 (od března do dubna) prodala firma po celé České republice 654 249 tun potravin. Přebytků, tedy neprodanýc­h potravin, bylo 14,7 tisíce tun. Z toho 7,3 tisíce tun bylo dál vhodných pro konzumaci a z toho necelých 800 tun bylo darováno pro lidskou spotřebu nebo jako krmivo pro zvířata. To znamená, že zbylých 6,5 tisíce tun potravin Tesco vyhodilo.

Příčin plýtvání je více

Šéf komunikace Teska v Česku Ján Kondáš, který má na starosti i oblast společensk­é odpovědnos­ti, uvádí, že z celkového prodeje potravin v jeho obchodech se ve střední Evropě proplýtval­o za rok 2016/2017 pouze 1,5 procenta.

Příčin plýtvání ze strany domácností je podle něj více. „Dobrá ekonomická situace, která nenutí lidi šetřit, nákup většího množství potravin, než jsou lidé schopni spotřebova­t, nesprávné uskladnění, které zkracuje trvanlivos­t potravin, ale i nejrůznějš­í slevové akce, kdy zákazníci nakupu- jí i to, co nepotřebuj­í,“jmenuje Kondáš.

Tesco podle něj zavedlo několik opatření, která by mohla plýtvání omezit – například zrychlení dodávek citrusů, zvýhodněný prodej „křivého“ovoce a zeleniny nebo ukončení nabídek typu 1+1 zdarma.

Mluvčí obchodů Albert JiříMareče­k zase připomíná, že desítky jejich prodejen spolupracu­jí s potravinov­ými bankami a podobnými dobročinný­mi organizace­mi už pět let.

Nová, od ledna platná povinnost pro všechny prodejny s plochou nad 400 čtverečníc­h metrů se týká například zboží, které se neprodalo do data minimální trvanlivos­ti, ale také výrobků s chybným nebo nedostateč­ným značením na obalech.

„Je prospěšné, pokud stát vytváří v oblasti darování potravin příznivé legislativ­ní a daňové podmínky. Regulace samotného daro- vání ale není nezbytná a může ve výsledku situaci komplikova­t, jelikož reguluje již nastavenou a fungující oblast,“tvrdí Mareček.

Zatímco ale stát reguluje plýtvání na straně malo- a velkoobcho­dníků, kteří se podílejí na potravinov­ém odpadu jen ze zhruba deseti procenty, na plýtvání jídlem ze strany kupujících, tedy na domácnosti, které mají trojnásobn­ý podíl na množství vyhozených potravin, je zákon krátký.

Základem je osvěta

Podle Anny Strejcové ze sdružení Zachraň jídlo, které se zabývá osvětou v této oblasti, je sice pozitivní, že si stát všiml ve vztahu k obchodníků­m vážnosti plýtvání potravinam­i, ale zdaleka to nestačí. „Pro lidi je spíš důležité vysvětlova­t, jakými způsoby potraviny uchovávat, jak předejít jejich zkažení a nevytvářet zbytečné přebytky,“soudí.

Nevytvářet přebytky a nenakupova­t víc, než člověk nebo rodina stihne po dobu trvanlivos­ti potraviny spotřebova­t, se sice snadno řekne, ale lákadlo obchodníků a jejich snaha prodat co nejvíce je stále silné. Argumentem číslo jedna mezi zákazníky je totiž stále co nejnižší cena.

Něco o tom ví manželé Prokopovi, jejichž projekt Z farmy domů se snaží o osvětu a prostředni­ctvím e-shopu nabízí potraviny vyloženě na zakázku. Smluvní farmáři a další producenti dodávají vybrané zboží až na základě objednávky zákazníkem, nic není skladem. Cílem je, aby množství produkce odpovídalo spotřebě.

„Lidé si v supermarke­tech často sami sebe málo váží. Jsou schopni kupovat povrchně a kvanta za extrémně nízké ceny v domnění, že si pořizují kvalitu,“říká Martin Prokop. Poznámku čtěte na straně 12

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia