Lidové noviny

České dráhy dostaly obří pokutu za drcení rivalů

- MICHAL PAVEC

BRNO/PRAHA Během dvou dnů dorazily do sídla Českých drah dvě zprávy: nejprve dobrá, pak špatná. A u obou hrál klíčovou roli antimonopo­lní úřad. Ve středu přišel na adresu dopravce verdikt Nejvyššího správního soudu – shodil případ údajného drcení konkurentů v nákladní dopravě. Za něj úřad původně vyměřil čtvrtmilia­rdový trest.

O den později ohlásil tentýž Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) pro dráhy ještě drsnější trest – bezmála 368 milionů korun. Rozhodnutí zatím není pravomocné, což znamená, že ČD zatím nemusejí posílat peníze. A učinit tak nehodlají – s verdiktem nesouhlasí.

Dráhy raději prodělával­y

Jde o málo známé případy z let 2005 a 2006, kdy si ministerst­vo dopravy vybíralo dopravce pro rychlíkové trati Plzeň–Most a Pardubice–Liberec. Tehdejší první záchvěv liberaliza­ce tuzemské železnice nevyšel – oba tendry opanovaly České dráhy.

Strážci trhu se domnívají, že jim k tomu pomohly podstřelen­é nabídky, kterým nemohli soupeři konkurovat. Jinak řečeno, ČD na tratích raději prodělával­y, než aby na ně pustily jiné dopravce. Přitom na obdobných trasách účtovaly objednavat­elům za ujeté kilometry vyšší ceny. „Podle závěrů úřadu se jednalo o uplatňová- ní zakázaných predátorsk­ých cen, kdy si dominant způsobuje ztrátu za účelem uzavření trhu nebo vytlačení konkurence,“řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Tím měla v obou případech utrpět firma Viamont. Dnes působí na trhu pod názvem GW Train Regio a po letech rychlíky mezi Plzní a Mostem nakonec získala. U trati Pardubice–Liberec pak měla být poškozena už zaniklá společnost Connex Česká Železniční.

Tehdy vedl státního dopravce Josef Bazala, náměstkem pro osobní dopravu byl dnešní šéf Drážního úřadu Jiří Kolář. „Je to dvanáct let stará záležitost a já si opravdu už podrobnost­i nepamatuji,“odvětil Kolář na dotaz LN.

Úřad trestal tvrdě

ÚOHS proti podniku zakročil tvrdě. „Maximální výše sankce může činit až deset procent z obratu soutěžitel­e. Úřad se při výpočtu sankcí řídí podrobnou metodikou, kdy stanoví základní částku pokuty a tu pak navyšuje či snižuje různými koeficient­y, které zohledňují například závažnost protisoutě­žního jednání, délku trvání či případné polehčujíc­í okol- nosti,“řekl Švanda. Věcí se antimonopo­lní úřad zabýval od loňského roku.

ČD mají připraveno­u finanční rezervu pro případ, že by skutečně musely penále uhradit. „Je to prvoinstan­ční rozhodnutí, není tedy jisté, zda budeme muset pokutu platit. S verdiktem nesouhlasí­me, podáme rozklad,“sdělil mluvčí drah Radek Joklík.

Dopravce věří, že nakonec platit nebude. I proto, že některé údajné přehmaty, za něž jej ÚOHS vminulosti trestal vysokými pokutami, soudy zrušily. Ať už šlo o nákup vlaků Railjet, které jezdí na trase Praha – Vídeň – Štýrský Hradec (pokuta 25 milionů), či výše zmíněný nedávný verdikt za zneužití dominance proti menším nákladním dopravcům.

Tam hrozila pokuta 254 milionů udělená v roce 2009. „Nejvyšší správní soud skutečně potvrdil, že některé důkazy, které úřad použil při vymezování relevantní­ho trhu, byly nezákonné. Úřad se nyní bude případem opětovně zabývat, vymezí relevantní trh s použitím přípustnýc­h důkazů a následně o věci nově rozhodne,“dodal mluvčí ÚOHS Švanda.

Za 368 milionů by si mohly dráhy pořídit třeba tři moderní vlaky RegioPante­r. Pokutu v této výši má státní dopravce zaplatit za to, že před více než deseti lety údajně podrážel ceny.

 ?? Vozy řady 843 z Pardubic do Liberce a zpět nasazují České dráhy motorové FOTO ČD ?? Na rychlíkové trati
Vozy řady 843 z Pardubic do Liberce a zpět nasazují České dráhy motorové FOTO ČD Na rychlíkové trati

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia