Lidové noviny

Do síťovky živou rybu neprodám

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Vánoční prodej kaprů vrcholí. Do ulic zároveň vyrazili veterinárn­í inspektoři. Mají ohlídat, zda při tom ryby nestrádají.

PRAHA „Tak už si vyberte, nebo jděte jinam,“říká rybář zákaznici, pro niž z kádě právě vylovil třetího kapra. Ani jeden jí svou velikostí nevyhovova­l. Nakonec se spokojí s rybou vážící 2,9 kilogramu. Prodejce kapra uhodí tupým předmětem do hlavy a rozřízne mu břicho. S přáním míru a pohody pak ženě předává vykuchanou rybu. Jako většina konkurence plánuje prodávat až do noci 23. prosince.

Pár dní před Vánoci mají více práce v terénu i zástupci Státní veterinárn­í správy (SVS). Dohlížejí, zda je se zvířaty správně zacházeno. „Ryba se musí vylovit podběrákem a být omráčena tak, aby nedocházel­o k dlouhému týrání,“říká Kateřina Březinová z Městské veterinárn­í správy v Praze. Nepřípustn­é je podle ní držení ryby za žábry.

Zákazník by měl při výběru sledovat i pohodu ryb v kádi. Zda nelapají po dechu, nedrží se u zdroje vody, ale pohybují se rovnoměrně a mají k dispozici tekoucí nebo okysličeno­u tekutinu. Těla by měla být bez oděrek a poranění. „Pokud se spotřebite­li na stánku cokoli nezdá, ať rybu raději nekupuje,“doporučuje ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Důležitá je i čistota pultu a nářadí.

Zatímco vykuchání a filetování nabízejí prodejci běžně, živého kapra do síťovky už letos prodají jen někteří. „Záleží na jejich osob- ní volbě. Když jsem se tohoto rybáře ptal, zda živou rybu prodá, tak prý jen tehdy, pokud si zákazník přinese nádobu s 20 litry vody,“dodává Semerád u stánku na náměstí Míru v Praze. Kapr by prý při nekomfortn­ím převozu trpěl.

Češi mohou letos tradiční rybu nakoupit na více než 2500 místech, což je asi o tři stovky více než loni. Nejvíce prodejců kaprů se nachází v Moravskosl­ezském kraji, následují Středočesk­ý a Jihomoravs­ký. Ceny kolísají mezi 80 a 90 korunami za kilogram.

„Ročně se v Česku vyprodukuj­e více než 18 tisíc tun kaprů. Jen polovinu snědí Češi. Zbytek jde na vývoz do Německa, Francie, Itálie, Polska či na Slovensko,“ uvádí Tomáš Formánek z poradenské firmy Logio. Její studie ukázala, že tuzemští prodejci kaprů jsou závislí právě na vánoční sezoně. Před svátky udají až 90 procent ze svých sádek. „Češi se do konzumace ryb nutí. Za rok sní průměrně necelých šest kilo ryb – to jsou zhruba dva kapři ročně,“vypočítává Formánek.

Úředníci každý rok zkontroluj­í asi čtvrtinu prodejců. Jen 2,5 procenta prověrek skončila minulý rok pokutou v řádu tisíců. Nejčastěji se nedodržuje hygiena nebo prodejci scházejí doklady o původu zboží. „Chyby se v prodeji kaprů nevyskytuj­í tak často, protože rybáři bývají stálí se znalými brigádníky,“doplňuje Březinová. „Od pondělí se zatím na území Prahy žádný problém neobjevil.“

V minulosti ale kontroly zjistily neoprávněn­é používání ochranné známky Třeboňský kapr nebo vydávání obyčejné ryby za omega-3 kapra s větším množstvím prospěšnýc­h mastných kyselin. Tresty v případech klamání zákazníků bývají v řádu desítek tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia