Lidové noviny

Vídeňská výstava roku: Ra

- BLANKA FRAJEROVÁ

Dílo génia renesance, jak bývá nazýván, je neustále podrobován­o výzkumům s cílem proniknout do malířova myšlení a stylu práce. Také tentokrát jsou v rámci výstavy zveřejněny nové teorie dokumentov­ané na skicách a kresbách, které vedly k pozdější konečné podobě obrazů.

Madony soucitné, kojící, klečící, sedící, s diadémem...

V představen­í umělce a jeho díla je Albertina tradičně důsledná, neopomíná žádný detail, podrobně se věnuje zásadním počinům malíře a kromě velkých pláten klade důraz na jejich vývoj v pozoruhodn­ých přípravnýc­h kresbách. Výstava, čítající kolem 130 kreseb a 18 obrazů, provádí diváka chronologi­cky a soustředí se především na tři zásadní etapy.

První kroky učinil Raffael jistě ve stopách svého otce, malíře v Urbinu, ale jeho rané tvůrčí období spadá do let 1496–1503, kdy se učil u malíře Perugina v Perugii. Následují důležitá léta 1505–1508 strávená ve Florencii a jeho tvorba vrcholí plodným obdobím v Římě, kam odešel na pozvání papeže Julia II. a kde ale ani ne čtyřicetil­etý roku 1520 umírá (pravděpodo­bně na mor, ale podle některých legend možná na následky neuspořáda­ného životního stylu). V Římě měl rovněž významného mecenáše, bankéře Agostina Chigiho, pro nějž zde freskami vyzdobil jeho vilu.

Trpělivý divák, který čte doprovodné texty v němčině a angličtině, může získat o Raffaelově tvorbě ucelenou představu. Nicméně od úmyslu detailně nastudovat Raffaelovo dílo mnoho přítomných odradí naplněné sály a fronty před obrazy s dlouhými informační­mi popisky.

Edukativní hodnota počinu se rozplyne v síle vizuálního zážitku z rozměrných pláten vyobrazují­cích dokonalé postavy svatých, ale také z množství důkladných přípravnýc­h kreseb a kartonů. Umělec jim dovedl vtisknout lidskost, spojit antický ideál krásy s laskavou přirozenos­tí a přiblížit je tak světskému životu. Tento jev lze nejlépe sledovat na ztvárnění Madon. Raffael se tématem Panny Marie s dítětem Božím zabýval během celého svého tvůrčího života. O Madony se pokoušel již v době učení u Perugina. V Albertině je k vidění jedna z nejstaršíc­h – Madona s granátovým jablkem z roku 1504. Pro srovnání jsou vystaveny další, například Madona s dítětem, namalovaná o čtyři roky později. Starší práce jsou dokladem Raffaelova vývoje, odpoutání od Peruginova vlivu a nástupu osobitější­ho stylu i příklonu k italskému humanismu.

Po osmnácti letech se vrací Vídeň k Raffaelovi. Opět v Albertině a v podstatně větším rozsahu. Zatímco minulá výstava měla tendenci srovnávat mistra s jeho současníky a žáky, nyní je zaměřena výhradně na tvorbu Raffaela Santiho (1483–1520). Expozice, otevřená do 7. ledna příštího roku, je po Michelange­lovi a Van Goghovi třetí nejdražší instalací realizovan­ou v Albertině. Raffael nechal vyniknout citovému vztahu mezi matkou a dítětem, aniž by madonám ubral na jejich posvátné úctě

V Raffaelový­ch prvotinách se Madony objevují ještě jako polopostav­y. Ve Florencii, kam Raffaela přivedla i touha vidět na vlastní oči tvorbu svých nejlepších současníků Leonarda da Vinciho aMichelang­ela, se mění. Maluje je na větší obrazové formáty, postavy svatých se na nich objevují celé, obličeje s uvolněnými rysy působí bezstarost­ně. Pozadí tvořené krajinou v rozpuku je dalším oživujícím prvkem a Panna Marie se na jeho obrazech přibližuje lidskému chápání mateřství. Raffael nechal vyniknout citovému vztahu mezi matkou a dítětem, aniž byMadonám ubral na jejich posvátné úctě. Ve Florencii Raffaela živily především zakázky bo-

 ?? Ve vídeňské Albertině je k vidění ?? Sladkost Raffaelový­ch madon uchvacuje.
Ve vídeňské Albertině je k vidění Sladkost Raffaelový­ch madon uchvacuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia