Lidové noviny

Má-li Špindl pravdu, je to s námi zlé

- MARCEL KABÁT

Až budou jednou historici zpětně zkoumat mentální stav české společnost­i v této možná zlomové době, neměli by rozhodně zapomenout na komedii Špindl, v níž se režisér Milan Cieslar pokouší trefit do současného lidového vkusu. Pokud se mu to totiž opravdu povede, leccos se tím vysvětlí.

Snímek o třicátnicí­ch, které vyrazily lyžovat do „českého Las Vegas“, sází na tradiční oblibu českých lyžařských komedií, kterou v 50. letech odstartova­la odborářská agitka Anděl na horách. Laťka tu tedy není nastavena kdovíjak vysoko, což loni potvrdila i třeskutá komedie Padesátka, ale film Špindl ji snížil na úroveň opravdu přízemní. Zmíněný Anděl na horách měl alespoň tu velkou přednost, že jeho hlavní představit­el Jaroslav Marvan byl skvělý herec a i zbytek obsazení vládl hereckým řemeslem. Naproti tomu ve Špindlu se to hemží lidmi, kteří – jinak se to říci nedá – hrát prostě neumějí a o to větší soucit pak budí ta hrstka slušných herců, která je nucena se jejich úrovni přizpůsobi­t. Kýženým předobraze­m Špindlu jsou zřejmě komedie, kde chytré postavy říkají vtipné repliky, ale bohužel zde jen hloupé postavy vypouštějí z úst hlouposti. Jednou z obětí tohoto filmu je herecké umění Anny Polívkové, která dostala za úkol zahrát naivní ženu toužící po vdavkách s přelétavým instruktor­em lyžování.

Nemá ale smysl zde příliš rozebírat jednotlivé tristní výkony nebo to, co Cieslarův film nabízí jako děj. Pro snímek Špindl je určující jeho celková pachuť lepivé podbízivos­ti, vyjádřená i v jeho hudební složce – mladý mužský hrdina je totiž členem kapely, která ve Špindlerov­ě Mlýně obstarává večerní zábavu a hraje „covery“českých hitů všeho druhu, třeba i znásilněno­u podobu písní jako Černí andělé od Lucie nebo Pražákům je hej od Pražského výběru. Snímek Špindl zjevně sází na to, že existuje spousta lidí, kterým se právě toto (a právě v takto jalové podobě) líbí – a možná to tak i je. Od hlavní hrdinky se dozvíme, že je absolventk­ou gymnázia a v práci se moří s tabulkovým procesorem: je tedy zřejmé, že tento film necílí na slaboduché publikum, navzdory tomu u něj ale předpoklád­á naprostou povrchnost a absenci dobrého vkusu.

Film režiséra Milana Cieslara se prezentuje jako komedie, ale ve skutečnost­i je to horor, a to hned v několika rovinách.

Líbí se vám obtěžování? Jezděte s Flixbusem

Co se týče zdrojů humoru, je Špindl ponejvíce utopen v primitivní­m sexistické­m dusnu, nad něž jsou sice hlavní hrdinové naoko povzneseni, ale tvůrci z něj těží, co to jen dá. Zajímavý je v tomto ohledu přístup německého dopravce Flixbus, který si dal záležet na tom, aby byl ve filmu vidět, ale vůbec mu zřejmě nevadí, že je jeho zaměstnane­c prezentova­ný jako lascivní idiot. Patrně si spolu s Milanem Cieslarem myslí, že tohle na Čechy zabere. Tak tedy uvidíme.

Špindl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia